Кога кучето ми има нужда от храна за възрастни домашни любимци

възрастно куче Снимка: iStock

П равилното хранене е важен аспект от грижите за домашния ни любимец, а добре балансираната диета поддържа доброто здраве, помага срещу предотвратяване на заболявания и дори служи за управление на някои основни медицински състояния.

Въпреки това, само, защото четириногият ви другар остарява, това не значи непременно, че се нуждае от промяна в диетата. На пазара има много храни, които са етикетирани като подходящи за зрели и възрастни кучета. Преди да посегнете към тях обаче, добре е да имате предвид някои неща. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Имат ли нужда възрастните кучета специално формулирана храна?

Решението за това с какво да храните и дали да преминете към формула за възрастни кучета, трябва да се основава на различни фактори. Ако не сте сигурни кои са те, консултирайте се с ветеринарния си лекар за препоръки въз основа на здравословното състояние на питомеца ви, риска от заболявания и начина му на живот. 

Dogsandcats.bg

Целите, които трябва да имате при храненето на едно възрастно куче са две:

  • Предотвратяване или управляване на определено медицинско състояние
  • Увеличаване на дълголетието на животното

Какво прави храната за възрастни кучета различна?

И така, какво прави храната за възрастни кучета различна от тази за останалите етапи от живота на домашните ни любимци? Продуктите, които са етикетирани като подходящи за възрастни животни, се различават по съставките и хранителните вещества, които съдържат. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Например, процентът на протеин в една консерва храна за възрастни кучета варира от 18 до 30%. Съдържанието и на други хранителни вещества може да варира в широки граници, както често се случва с нивата на натрий и фосфор. Храните за домашни любимци, които вече се намират в „златния си период“ се отличават и по това, че някои от тях съдържат определени съставки, които могат да помогнат за повлияване или управление на дадени заболявания. 

Важно е винаги да четете етикетите на кучешката храна и ако обмисляте промяна в диетата на животното, да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да се съобразите максимално със специфичните нужди на животното. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Кои заболявания при възрастните кучета могат да се повлияят от храната, която консумират?

Има доста медицински състояния, за които е известно, че засягат по-възрастните четириноги. Много от тях могат да бъдат управлявани, частично или изцяло, чрез хранене. Някои от тях са:

  • Заболявания на зъбите
  • Когнитивна дисфункция (деменция)
  • Затлъстяване
  • Бъбречни проблеми
  • Артрит
  • Кожни заболявания
  • Някои видове рак

В някои случаи промените в храненето могат да повлияят на резултата или да забавят прогресията на болестния процес, докато в други могат просто да помогнат за намаляване на признаците, свързани с въпросното състояние

Кога кучето трябва да премине към храна за възрастни кучета?

Класификациите на различните етапи от живота на всяко куче могат да ви помогнат да разберете кога питомецът ви се счита за възрастен. В зависимост от породата и размера им, повечето четириноги се считат за „зрели възрастни“ между 6 до 8 години. За домашните любимци над 8 години може да се каже, че са в „старшата категория“.

възрастно кучеСнимка: iStock

Въпреки че съществуват някои възрастови класификации, които могат да бъдат полезни при избора на храна, важно е да запомните, че всяко животно е индивидуално. И това, че е достигнало до определена възраст, не означава, че непременно е старо във физиологично отношение.

Процесът на стареене е различен за всяко куче – точно, както при хората. В общия случай, ако вашият по-възрастен домашен любимец е здрав и теглото му е в норма, то може би не ви е необходима нова храна. Помнете – ветеринарният лекар е най-добрият ви съюзник при определянето на това кога кучето ви е готово да премине към диета за възрастни. 

Преминете бавно към новата храна за възрастни кучета

След като сте избрали правилната диета за възрастното си куче, важно е да преминете постепенно към новата храна. В идеалния случай това трябва да се направи за 7-10 дни или повече, с пълен преход към новата формула след около 14 дни. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Най-добре е да започнете със смесване на малки количества от новата храна с текущата. Ако възникне храносмилателно разстройство (повръщане, диария или липса на апетит), прекратете процеса и го обсъдете с ветеринарния си лекар. 

В днешно време има много страхотни възможности, когато става дума за хранене на възрастни кучета. Променливостта в съдържанието на хранителните вещества и съставките прави трудно да преценим кое е най-доброто. А изборът на правилната диета за косматия ни другар трябва да бъде решение, основано на специфичните нужди на животното.

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Грижа за възрастните кучета през зимата

Можем ли да кастрираме по-възрастно куче?

 

Виж още