Усещат ли кучетата, че някой в семейството е починал

куче тъжно Снимка: iStock

В сички можем да се съгласим, че собствениците могат да имат невероятно дълбока връзка със своите четириноги другари. Домашните ни любимци имат уникалната способност да усещат различни неща в живота ни, като болести или промени във времето, например. Дали обаче косматите ни спътници не са способни и на нещо повече? 

Има стопани, които са убедени, че кучетата им усещат и реагират специфично, когато има смърт на член от семейството им. Дали действително домашните ни любимци са толкова свързани с нас, че могат да доловят, когато се случи нещо толкова опустошително като загубата на любим и скъп за нас човек?

кученцеСнимка: iStock

Кои са признаците, че кучето ви може да усети нечия смърт в семейството?

Езикът на тялото при четириногите е много по-различен от човешкия. Разбирането какво означават определени невербални знаци може да ви помогне да разчетете дали кучето ви усеща нещо толкова значимо като смъртта. 

Dogsandcats.bg

На първо място, необходимо е да помислите как кучетата си взаимодействат помежду си. Въпреки че могат да лаят, ръмжат или хленчат, по-голямата част от общуването и комуникацията им е невербална. Четириногите могат да идентифицират слабостта на други животни по езика на тялото им. Например, едно животно, което стои свито или прегърбено, показва, че е болно или не се намира в добра форма. 

куче хранаСнимка: iStock

Често домашните ни любимци са много по-добри наблюдатели от хората.Когато срещне тих и крехък човек, например, едно куче е много по-вероятно да забележи, че въпросната личност не се чувства добре. Следователно, ако човек изглежда достатъчно болен, животното може постепенно да започне да осъзнава сериозността на състоянието му и потенциала да се влоши с времето. 

Имайки предвид всичко това, можем да си обясним (поне на теория) как едно куче може да реагира на човек, който е на косъм от смъртта. Може да забележите, че четириногото ще търси близък контакт с въпросната личност – ще седи тихо близо до него, за да му донесе комфорт и дори може да поеме ролята на негов защитник от потенциални опасности. Възможно е дори кучето да скимти по посока останалите хора наоколо, за да привлече вниманието им към болния човек. 

куче сини очиСнимка: iStock

Какво казва науката за кучетата, усещащи смъртта на любим човек

Що се отнася до разбирането за това как едно куче може да усети смъртта, учените се позовават до голяма степен на способността на четириногите да чувстват като цяло.

Косматите ни другари имат забележително обоняние, което прави възможно животните да доловят специфичната миризма, идваща от болен човек, който е близо до смъртта. 

Освен това кучетата са невероятно социални животни. Разбира се, някои породи повече от други. Въпреки това, всички четириноги имат заложен манталитет на глутница, когато става въпрос за техните собственици и членовете на семейството им. В дивата природа това значи, че те са част от отбор (образно казано), в който всички работят заедно, за да се грижат за малките и слабите. Е, същото важи и за домашните ни любимци. 

куче тъжноСнимка: iStock

Ако едно куче усети, че даден човек е болен или близо до смъртта, то вероятно ще стане по-грижовно и внимателно към него. Просто природа. 

Вижте още: 

Дали кучето ми мисли, че съм куче?

6 неща, които само кучето ви знае за вас

Виж още