Дали кучето ми мисли, че съм куче?

куче и човек Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога как ви възприема кучето ви? Дали домашния ни любимец разпознава разликите между нас и него? Знаем, че четириногото ни вижда като част от своята глутница, но дали ни смята за нещо по-различно от останалите приятели, които среща всеки ден в близкия кучешки парк?

Ако сте любител или отглеждате домашен любимец, няма как да не сте си задавали тези въпроси. И днес е щастливият ви ден, защото с помощта на сайта Rover.com, ще се опитаме да хвърлим малко светлина по темата: „Мисли ли кучето ми, че и аз съм куче?“.

  • Кучетата разпознават себеподобните си по аромата

И така, краткият отговор на този въпрос е, не, домашният ви любимец не смята, че сте като него. И това се дължи главно на начина, по който миришете. 

куче на пътСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Макар привидно кучетата ни да разполагат със същите сетива като нас, при тях те са много по-добре развити. Обонянието им, например, е в пъти по-добро. Или по-точно – при хората има около 6 милиона рецептори в носа, които ни позволяват да долавяме различните аромати. При четириногите те са над 300 милиона. Това прави обонянието на кучетата 10 000 и 100 000 пъти по-добро от това на обикновения човек.

При домашните ни любимци съществува нещо, наречено орган на Якобсен, което най-общо казано е втора обонятелна система, която им позволява да приемат и обработват много повече информация чрез миризмите, отколкото хората. Това включва и разпознаване на различните животински видове, с които кучето си взаимодейства

Знаете добре очарователния навик на косматия си другар да подушва отзад другите кучета в близкия парк, нали? Това не е просто неговият начин да поздрави останалите четириноги, с които се среща навън. Всъщност по този начин домашният ви любимец получава много информация. С едно кратко подушване на дупето на друго куче, вашето научава възрастта му, пола, здравословното състояние, сексуалността (дали е разгонено или не) и тн. 

Тази невероятна способност на четириногия ви приятел значи, че обонянието може незабавно да му подскаже дали взаимодейства с друго куче или с човек – само по аромата. 

кучеСнимка: iStock

  • Понякога само един поглед стига

Ароматът не е единствения начин, чрез който кучетата се идентифицират едно с друго. Проучване на Университета в Париж, проведено през 2013 година е установило способността на четириногите да различават визуално изображенията на други кучета измежду снимки на различни животни (включително котки, птици и крави). Учените открили, че всички девет кучета, които са участвали в експеримента, са в състояние да разделят образите на своите себеподобни от тези на останалите. Дори ако породата на изобразените четириноги е различна от тяхната собствена. 

Резултатите от експеримента показват, че кучетата могат да различават други четириноги от останалите видове животни без помощта на обонянието си – само с поглед. Така че – когато косматият ви спътник ви гледа, той вижда, че вие сте напълно различни от него. И го разбира. 

  • Кучето ви знае, че сте различни от него. Но това не значи, че не сте неговото семейство

Можем да обобщим, че е извън всякакво съмнение, че домашният ви любимец осъзнава, че вие не сте от същия вид. Да, вие не сте куче, но значи ли това, че косматият ви приятел не ви възприема като част от своето семейство? 

кучеСнимка: iStock

Проучване на Университета по ветеринарна медицина към Виенския университет са провели интересен експеримент, чиято цел е да проучи до каква степен кучетата разчитат и са свързани със стопаните си. 

За целта изследователите са дали на четириногите по една интерактивна играчка със скрити в нея лакомства, като всеки един „участник“ в експеримента е поставен в различни обстоятелства: веднъж, когато стопанинът на животното отсъства, втори път – когато е там, но мълчи и третия вариант - собственикът активно насърчава кучето. 

Учените са установили, че кучетата са много по-мотивирани да играят и да намерят лакомството, когато собствениците им присъстват в помещението – дори и да не издават звук. Самото усещане, че стопанинът им е наблизо, прави четириногите по-спокойни и по-уверени да изследват заобикалящата ги среда. 

Това значи, че вашето куче е осъществило силна връзка с вас, възприемайки ви като свой „родител“, защитник и разчита на вас при нови ситуации. 

кучеСнимка: pixabay.com

За съжаление, няма начин да разберем какво точно мисли и чувства кучето ни към нас. Но когато става въпрос за отговор на въпроса „дали животното мисли, че сме като него“, всички знаци сочат, че отговорът е не. Хората и четириногите миришат различно, изглеждат различно и се държат по различен начин – така че, когато косматият ви спътник си взаимодейства с вас, той ясно получава сигнала, че вие сте човек, а не куче. 
Но тук идва и

най-интересното – само, защото вашият питомец знае, че сте от различен вид, не значи, че не се идентифицира с вас. Напротив, кучетата осъществяват толкова силна връзка със стопаните си, която ясно имитира поведението на децата и родителите им. 

Така че – в края на деня за домашния ви любимец няма значение дали ходите на два или на четири крака. Важното е, че вие сте този, който го храни, играе си с него и го обича всеки ден!

 

Вижте още:

Защо кучетата душат дупетата си

Виж още