Да кастрираме или не кучето си

куче във ветеринарен кабинет Снимка: iStock

К огато си взимате куче, независимо дали е мъжко или женско, винаги идва време за един въпрос – да га кастрирам ли или не. Дебатът около кастрацията е по-стар може би дори от този кои са по-предпочитаните домашни любимци – кучета или котки. И разбира се, за недобре осведомените или колебаещи се стопани има цяло море от информация „за“ или „против“ тази процедура. Ще се опитаме да ви представим обективно позитивите и негативите относно кастрацията, като държим да отбележим, че в основата на решението ви трябва да стои само и единствено мисълта за доброто здраве на кучето ви. Знаем, че има стопани, които до такава степен са запленени от красотата, изяществото и излъчването на любимеца си, че мисълта за поколение, което да го възпроизведе, логично ги завладява. Но нека се информираме добре, преди да „пуснем“ мъжкото си на женска или да я оставим да роди „за здраве“.

 Защото неосведомеността ражда митове, а те от своя страна поставят България на едно от челните места в Европа по наличие на безстопанствени и бездомни животни. 

Какво представлява кастрацията?

Кастрацията е хирургическа процедура, при която се отстраняват репродуктивните органи на кучето. При мъжките това, съответно, са тестисите, а при женските – двата яйчника и матката. Това е рутинна операция, която се извършва под пълна упойка – тоест, кучето не усеща болка. Възстановителният период е сравнително кратък – в рамките на до 10 дни. Следи се животното да не се ближе оперираното място, за да не се предизвика нежелано разкъсване на шевовете. За това е възможно кучето да носи следоперативна яка. След свалянето на конците не са необходими други специални грижи и любимецът ви отново е на крака!

Dogsandcats.bg

Понякога в градовете се правят кампании за безплатна кастрация на кучетата – следете новините, в противен случай интервенцията струва между 100 и 250 лева.

Важно е да се отбележи, че за разлика от хората, кучетата не страдат от загубата на половата си идентичност. Те нямат самосъзнание, подчинено на желанието да се възпроизвеждат – за тях не представлява дискомфорт възможността, че няма да създадат потомство. Грешно и напълно лишено от научна обосновка е да им се приписват човешки чувства и мисли в репродуктивна област.

джак ръсел в гръбСнимка: iStock

Друг често срещан и доста разпространен мит е, че кучетата, които са били кастрирани, задължително напълняват. Да, действително има такъв момент, но той се дължи по-скоро на незнание и нехайство от страна на стопаните им. Факт е, че кастрираното куче става по-лениво и мързеливо, както и по-миловидно и привързано към стопанина си. Тъй като то хаби много по-малко енергия и не е толкова активно, колкото е било преди кастрацията, то е необходимо менюто му да бъде редуцирано с между 20 до 30% по-малко на ден. Ако се направи балансирана диета, богата на минерали и витамини, не толкова на протеини, то напълняване няма да се случи – просто необходимостта от много калории пада, щом и движението е по-малко. 

Според препоръките на Американската ветеринарна асоциация, при по-малките породи четириноги се препоръчва кастрацията да се направи най-рано между 6-7 месец, докато при по-едрите – между 8-9 месец. Докато при мъжките е добре да се изчака докато станат на година, дори година и половина, при женските е добре процедурата да се извърши преди първото разгонване – така намалявате риска за развитие на карционом (тумор) на млечните жлези с до 85%. За сведение – при всяко отделно разгонване на женското куче този риск се увеличава между 23-25%. Причината са високите нива на хормона естроген, който се отделя по време на този ежемесечен период. Най-честите операции при женските са именно за премахване на тумори на млечната жлеза и макар в по-голямата си част те да са доброкачествени (около 90% от случаите) остават 10%, които са злокачествени, могат да дадат метастази в жизненоважни органи и да се стигне до фатален край.

Какви са ползите от кастрацията?

Чисто здравословно и поведенчески факторите в полза на кастрацията са доста. Ще се опитаме да обобщим основните от тях:

1. Кастрацията предпазва домашния ви любимец от развитие на редица заболявания, сред които такива, свързани с простата, пикочно-половата система, диабет, хормонално свързани анемии, тумори на млечните жлези, тумори на матката и яйчниците, псевдо бременност, хормонални кожни заболявания. При мъжките намалява и рискът от развитие на рак на тестисите. 

2. Увеличава се продължителността на живота. Кастрираните кучета живеят средно с 18-20% по-дълго. Или иначе казано – добавяте 1,5 до 3 години отгоре. 

3. Избягвате така характерното за разгонването агресивно поведение при мъжките, изразяващо се в желание за доминация и надмощие. Казвате „сбогом“ на сбиванията на мъжки кучета за вниманието на женска, както и на непослушното, на моменти неадекватно поведение на любимеца ви, когато е около разгонена женска.

4. Намалява вероятността кучето ви да избяга, да го загубите или да го блъсне кола на улицата. Защото след кастрацията повечето животни стават по-послушни, мили и управляеми. 

5. Изчезват всички проблеми, свързани с хормоналния дисбаланс при женските – без повече лай по цели нощи, край на неспокойното поведение, уриниране или капки кръв из целия под и апартамент. Не се налага да давате на кучето и таблетки против разгонване.

6. Ако животното е кастрирано за него не се плаща такса по Закона за ветеринарно-медицинска дейност.

разгонено кучеСнимка: iStock

Защо стопаните са против тази интервенция?

Докато позитивните, свързани с кастрацията, са по-скоро обосновани на факти, свързани с възможните здравословни проблеми, които може да има домашният ви любимец, то хората, които са против стерилизацията на кучетата, засягат най-вече неща, свързани с поведението, темперамента и начина на живот на четириногите. Ето и кои са най-честите причини, поради които хората не искат да кастрират кучето си:

  • Промяна в характера и темперамента

Голяма част от собствениците на кучета са притеснени, че след въпросната интервенция любимецът им ще загуби своята игривост, жизненост и енергичност. Това, в някои случаи се случва – действително кучето става по-спокойно, любвеобилно и гальовно. Но не винаги и не при всички четириноги е на лице подобна връзка.

  • Ефект върху теглото

Двама от трима собственици на кучета ще ви кажат, че твърдо вярват в зависимостта „кастрация-напълняване“ при кучетата. Истината е, че липсата на дълги разходки, енергичност и активност у домашния ви любимец прави наложителна промяната на диетата му. Създадени са храни, специално предназначени за кастрирани животни, по-ниско калорични и по-богати на други необходими им хранителни вещества, витамини и минерали. 

  • Кастрацията „убива“ инстинктите на кучето

Съществува твърдението, че след стерилизация мъжките не са толкова добри пазачи, защото премахването на тестисите им влияе върху вродените им инстинкти. Такава връзка едва ли има, тъй като те са заложени на доста по-дълбоко, генетично ниво и на практика не би трябвало да се влияят от половите хормони.

  • Кучето ми заслужава поколение – аз ще намеря дом на кученцата

Това е един от най-често срещаните доводи против кастрацията. Дори и да сте сигурни, че всичко ще мине гладко при раждането (ако сте с женско куче), отговорността, която поемате е на практика твърде голяма. И рядко можете да сте сигурни точно в чии ръце ще попаднат кученцата – достатъчно е да излезете на улицата, за да се убедите в това. Дори и внимателно да проучите на кого давате поколението на своя любимец, никога не можете да знаете дали кандидатите за вашите кученца са такива, каквито изглеждат. 

Освен това, създавайки поколения след поколения „домашно“ развъдени малки вие отнемате шанса на други, вече изоставени животинки, да намерят своя дом чрез осиновяване от приют. Нерегламентираното развъждане е свързано с редица усложнения, които може и да не сте подготвени да издържите.

Кастрацията намалява много поведенчески проблеми, удължава живота на кучето и предпазва животните здравословно, предотвратявайки редица сериозни заболявания. Въпросът от чисто хуманна гледна точка стои различно и всеки стопанин трябва да прецени за себе си кое е най-доброто за неговия любимец. Важното е да подходим разумно, да се информираме и консултираме със специалисти и ветеринари, преди да предприемем каквото и да е – нека бъдем отговорни към нашия четириног приятел, защото той разчита само на нас!

Вижте още:

Разгонване при кучето - какво трябва да знаем

Как протича бременността при кучето

 

 

 

Виж още