Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

две кучета Снимка: iStock

К учетата, подобно на всички живи същества, имат силно изразени и добре развити инстинкти за размножаване. Независимо дали отглеждате мъжко или женско четириного, добре е да сте запознати с основните моменти, специфично поведение и симптоми на разгонването – за да няма неприятни изненади след това!

Какво представлява разгонването?

Това е определен период от време, през който вашият домашен любимец е полово активен с цел възпроизводство. За да се разгони кучето ви трябва да е достигнало полова зрялост. Това се случва между 6-тия и 8-мия месец. Най-подходящата възраст за създаване на поколение при женското куче (ако не е кастрирано) е между 7-9 годишна възраст. Самото разгонване трае приблизително около 3 седмици, като варира спрямо породата, начина на живот и здравословното състояние на животното. Този цикъл се повтаря на всеки 6 до 8 месеца докато домашния ви любимец навърши 10-12 години.

Много стопани на кучета не проучват достатъчно задълбочено въпроса с процеса на разгонване и възпроизводство, особено ако имат мъжко животно. Оттам произлизат и редица широко разпространени митове и обърквания, свързани с поведението на кучетата през периода на разгонване. 

Като начало, важно е да знаете, че само женските кучета се разгонват. 

домашно кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Поведението на мъжките през периода на разгонване на женските също е различно, те стават неспокойни и непослушни и това създава грешна представа у много собственици на четириноги. Кучетата реагират чисто на хормонално ниво спрямо женската и от тук идват проблемите. Защото, дори и да е много добре възпитан любимецът ви, през този период той буквално спира да ви слуша, можете лесно да го загубите, ако го разхождате без каишка и тн. Ако сте решили, че няма да създавате поколение, кастрацията е добро решение, което ще елиминира тези проблеми.

Как протича разгонването при женското куче?

Разгонването при женското куче продължава около три седмици – 20 до 21 дни. Този период, както споменахме, зависи най-вече от породата и начина на живот на кучето. Това, по което ще познаете, че любимецът ви е разгонен, е лекото кървене, което ще забележите. При младите кучета то е по-оскъдно и се забелязва по-трудно, а кучето често ближе вулвата си, тъй като е подута и болезнена. В зоомагазините се продават гащички или „памперси“, в различни размери, които можете да използвате. Освен външните белези променя се и поведението на кучето ви – то става по-неспокойно, емоционално, има нужда от повече внимание и грижи, иска да се разхожда по-дълго и отказва да се прибира, когато го повикате. Може да забележите, че уринира по-често, като не е изключено да се изпусне и вкъщи, макар никога да не го е правило – ако това се случи не бива да се карате на животното, защото само то не е виновно – нарастването на размера на половите му органи води до притискане на пикочния мехур. 

По време на разгонването ще забележите, че около женската ви постоянно се въртят мъжки кучета – най-добре е през този период разходките да са само на каишка, като не оставяте питомеца си без надзор.

женско кучеСнимка: iStock

Фази на разгонване

Разгонването при женското куче има два етапа. 

Предварителната фаза се случва през първите 10 дни. През това време започва промяна в хормоналния баланс на животното с цел улесняване на забременяването и лесна, ползотворна бременност. Яйчниците образуват фоликули, в които се развиват готови за оплождане яйцеклетки. Лекото кървене също съпътства началото на периода на разгонване. 

Същинската фаза е между 10ти до 14ти ден, отново – в зависимост от възрастта и породата на животното. Това е периодът, през който женската е готова да бъде „качена“ от мъжкия и евентуално – да забременее. Наричано още и „същинското разгонване“ ще го познаете по това, че женската сама търси контакт с мъжките, и отмества опашката си на страни. През началната фаза тя усилено я подвива между краката си и по този начин блокира достъпа на мъжкия за евентуален контакт.

Как протича половият акт?

Така нареченото „заклещване“ между мъжкото и женското куче далеч не е толкова лесна работа, колкото изглежда на пръв поглед. Важно е да отбележим, че ако половият акт не се случи в точния момент, той е абсолютно излишен и няма да доведе до желания резултат. Освен това той е изцяло с цел възпроизводство – нито женската, нито мъжкият изпитват каквото и да е било сексуално удоволствие. Доста често, към края животните имат нужда от помощ, защото трябва да се изчака половият орган на мъжкото куче да се върне към обичайния си размер, преди двете кучета да се разделят. Обикновено „заклещването“ трае не повече от 20 до максимум 30 минути. Ако се налага стопаните да се намесят – направете го много внимателно и задължително след като е приключило – в противен случай можете да нараните животните.

Оплождане и фалшива бременност

Оплождането при кучетата се случва малко по-различно, отколкото забременяването при хората. То може да се случи няколко пъти по време на едно разгонване, тъй като яйцеклетките на кучето са много и част от тях могат да бъдат оплодени от един мъжки, а другата част – от друг. Ако са решили, че искат да създадат потомство, някои стопани дори предпочитат да чифтосват женските си кучета по няколко пъти, за да се възползват максимално от благоприятния период на разгонване. Въпреки че често води до желания резултат, тази практика не се препоръчва, тъй като е рискова за здравето – физическо и психическо - на самото куче. 

Задължително е да се консултирате с ветеринар ако кучето ви принадлежи към някоя от породите, за които се знае или предполага, че имат проблеми с естественото оплождане и възпроизвеждане – при Мопсовете, Френските булдози и тн., например, е напълно невъзможно „качването“ да се случи по естествен път. 

Понякога след разгонването може да се получи и фалшива кучешка бременност – състояние, което трябва да се следи много внимателно. То се изразява с висока температура, втрисане и отделяне на мляко или бял секрет. Ако забележите подобни симптоми, задължително се консултирайте с ветеринарния си лекар.

Как протича бременността при кучетата?

При кучетата бременността продължава около 60 дни, като през първите няколко седмици тя е почти незабележима, без никакви видими проявления. Дори и да сте сигурни, че сте уцелили точната фаза на разгонване, необходим ви е преглед при ветеринар, за да сте сигурни, че оплождането е било успешно. Когато дойде моментът кучето да роди, то само се оттегля на мястото, което предварително е добре да сте подготвили за него. Подгответе се да помагате, ако се налага. Едно нормално раждане продължава няколко часа, в зависимост от това колко са новородените кученца, които обикновено се появяват на бял свят в интервал между 10 и 15 минути.

Ако не искате кученца при всяко разгонване на кучето има няколко неща, които можете да направите. Най-сигурният метод си остава кастрацията, която, според много специалисти е и най-препоръчваният. Най-добрият момент тя да се извърши при женското куче е преди първото разгонване.По този начин ще елиминирате освен риска от нежелана бременност и редица други негативни фактори, които могат да създадат здравословни – хормонално зависими проблеми на любимеца ви в зряла възраст. 

Ако този метод ви се вижда твърде краен или нехуманен, можете да прибегнете до използване на различни медикаменти, които действат успокояващо на женската по време на разгонване. Задължителна е консултация с лекар, който ще ви насочи към подходящата дозировка. Имайте предвид, че не се препоръчва да ги давате на любимеца си твърде често, тъй като те на практика потискат хормоните, а това от своя страна може да доведе до редица болестни състояния. Освен това капките подпомагат емоционалното състояние на животното, но не спират нито кървенето, нито честото уриниране.

Вижте още:

Бременност при кучетата 

Кастрация на кучето

 

Виж още