Увреждат ли морето и солта кожата и козината на кучетата

куче Снимка: iStock

З а много от нас представата за рая включва безкрайна плажна ивица и кристална вода... Дали обаче морето и солта действат добре на кожата и козината на домашните ни любимци? Много собственици на четириноги си задават този въпрос, особено в разгара на летните ваканции, когато много от нас взимат кучето на морската си почивка. 

Вредна ли е морската вода за кучетата?

Ползите от морската вода за хората са добре известни и документирани. Добрата новина е, че кучетата ни могат да се радват на същите предимства. Въпреки това, както при всяко друго нещо в живота на четириногия ви другар, умереността е ключова. Не бива да позволявате на питомеца си да плува цял ден и да стои във водата в най-горещите часове от деня. Уверете се, че животното получава достатъчна почивка и подходяща хидратация през целия ден.

кучеСнимка: iStock

Породата на домашния ви любимец, вярвате или не, също има своята роля в това колко добре той ще понесе морската вода. Не всички кучета се радват на морето еднакво. Докато някои са естествени плувци, които обичат да се гмуркат, други биха предпочели да останат на сушата. 

Dogsandcats.bg

Породи като Китайско качулато куче или Американски гол териер, чиято кожа е пряко изложена на слънцето и морската вода, не бива да прекаляват с водните забавления. При тях лесно може да се получи слънчево изгаряне. 

Като цяло, структурата на козината е различна при всяка порода. Тя може да е естествено по-мазна, което означава, че защитните масла ще блократ абсорбацията на солена вода. От друга страна, някои кучета с много гъста козина като Акита, например, не понасят добре водата, макар да имат добра естествена защита. Простата причина за това е, че палтата им са толкова дебели, че улавят всяка капчица. Това създава идеална среда за бактерии, които могат да причинят сърбеж, зачервяване и лющене.

Ако домашният ви любимец обича да се къпе в морето, то не би следвало да е проблем да го оставите да плува и да се позабавлява на воля! Въпреки това, ако времето, което животното прекара във водата е твърде много, то може да се появят някои нежелани реакции като: 

  • Суха кожа
  • Лющеща се кожа
  • Плешиви петна
  • Загуба на естествения блясък и лъскавина на козината

Има ли кучета, за които е по-добре да стоят далеч от морската вода?

Повечето кучета могат безопасно да плуват в морето и се чувстват изключително добре от това преживяване! Козината и кожата им рядко биват засегнати. Всъщност, те дори могат да подобрят състоянието си след излагане на солена вода. 

Някои породи обаче, трябва да бъдат по-внимателни, когато влизат в морето. Кучета с гъста козина, особено породи като Сибирско хъски, Акита, Шиба ину, Аляски маламут или Леонбергер – козината им ще задържи много вода в себе си и това може да причини кожни раздразнения.

Ако имате куче с фина, копринена козина, би било най-добре да избягвате твърде много излагане на солена вода. Това важи за породи като Йоркширски или Силки териер, чиято деликатна козина може да се повлияе от солената вода.

Съвети за грижа кожата и козината на вашето куче по време на морска ваканция

Ако се притеснявате за ефекта, който морската и солената вода ще има върху домашния ви любимец, има няколко неща, които можете да направите, за да сведете до минимум рисковете. 

  • Не къпете кучето си в седмицата преди плуването

Къпането ще премахне защитните масла, естествено присъстващи в козината му. Най-добре е да се въздържате от баня седмица, дори две, преди очакваните забавления в морето. 

  • Изплакнете солената вода

Сещате ли се за онова странно усещане върху кожата, след като солената вода изсъхне? Е, кучето ви може да почувства същото, така че е добре да го изплакнете с прясна вода, след като излезе от морето.

  • Подсигурете му сянка

Кожата на кучетата може да стане изключително суха под горещото лятно слънце. Уверете се, че питомецът ви разполага с място на сянка, докато сте на плажа. Събирането на тен е за хората, сянката - за кучетата. 

В заключение,

обикновено няма защо да се притеснявате как плуването и престоя в солена вода ще се отразят на кожата и козината на кучето ви. Ако четириногият ви другар видимо си прекарва добре и контролирате времето, през което е във водата, то няма какво да се обърка! 

Бъдете внимателни, ако имате питомец с деликатна козина или скандинавска порода с изключително гъста двойна козина. Осигурете на животното сянка и задължително го изплакнете след като е плувало в морето.

Вижте още: 

Симптомите на натравяне с морска вода при кучетата

5 забавни летни активности, които да опитате с кучето си

 

Виж още