5 забавни летни активности, които да опитате с кучето си

куче жега Снимка: iStock

В исоките температури и дългите дни правят лятото идеалното време забавни активности за вас и домашният ви любимец. Ако ви липсват идеи как да се позабавлявате с кучето си, предлагаме ви няколко страхотни предложения, които да опитате! 

Важно е да отбележим, че е добре да планирате дейности, които изключват възможността косматият ви другар да прегрее или да се дехидратира. Ако температурите навън са опасно високи, изчакайте по-хладните часове от деня, за да се отдадете на забавления на открито. Можете да опитате:

  • Пръскане с вода

Повечето кучета обичат да се плискат, а добавянето на малко вода към времето за игра е чудесен начин да се позабавлявате с питомеца си, докато му помагате да се охлади. Забавлението може да бъде толкова просто, колкото включване на градинския маркуч или пълненето на малък басейн. А като алтернатива, в зависимост от това къде живеете, може да изведете животното на разходка край морето, река или езеро. 

куче лятоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Организирайте си лов на съкровища

Тази дейност може да се извършва на открито или на закрито. Независимо кое място изберете, търсенето на съкровища ще помогне да поддържате ума на кучето си активен, ангажиран и във форма. 

Започнете, като позволите на кучето си да види къде криете някое от любимите му лакомства или играчка. След това го насърчете да го намери и вземе. Продължете играта, като постепенно правите скривалищата все по-трудно, така че четириногият ви другар ще трябва все повече да разчита на обонянието си, за да открие съкровището.  

куче лятоСнимка: iStock

Не забравяйте да възнаградите животното с похвала и внимание, когато се справи успешно.

  • Играйте нови игри с кучето си

Почивката през лятото може да бъде чудесна възможност да научите домашния си любимец на нещо ново. Ако питомецът ви обича аджилити, можете да му създадете импровизирано трасе с препятствия в задния си двор, например. Изградете тунел, като отрежете краищата на картонена кутия и използвайте кофи, за да създадете плетена писта. Стара релса от завеси или метла, поставена върху кутиите, за да може кучето да я прескочи – това са все креативни идеи, които можете да опитате. Разбира се, бъдете внимателни и се уверете, че височината е подходяща за домашния ви любимец. И задължително практикувайте тази дейност през по-хладните часове от деня. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Организирайте еднодневна екскурзия

Чудесен начин да се възползвате максимално от лятото в вашето куче е да организирате еднодневна екскурзия. Вземете приятели или членове на семейството си. Излизането от града, дори само за ден, е чудесен начин и за вас, и за домашният ви любимец да се раздвижите, а новите места и миризми могат да бъдат невероятно стимулиращи за животното. А като бонус – може дори да срещнете нови приятели по пътя. 

куче лятоСнимка: iStock

Сред възможните локации за еднодневна кучешка екскурзия, ние лично бихме включили: близкото езеро или плаж, селска разходка или релаксиращ пикник. Уверете се, че имате достатъчно прясна вода със себе си, за да е добре хидратиран питомеца ви по време на разходката и правете чести почивки на сянка. 

  • Просто релаксирайте заедно!

Не всяко лятно занимание задължително трябва да включва максимално използване на слънцето, нали? Понякога няма нищо лошо в това да си починете и да релаксирате качествено. И докато играта навън с кучето ви може да е забавна и за двама ви, да се скриете от обедното слънце и да си направите една освежаваща сиеста може да е точно това, от което и двамата се нуждаете. 

Най-горещата част от деня обикновено е между 12 и 15 часа, така че при горещо време през този период е най-добре да сте вътре. Това е идеалното време да предложите на питомеца си замразено лакомство или да го сложите да почине на охлаждаща подложка. 

куче лятоСнимка: iStock

С повишено внимание през горещите летни дни

Важно е да запомните, че докато топлото време и слънчевите дни ни позволяват да прекарваме повече време навън с домашните си любимци, прекомерната горещина и задух могат да бъдат опасни за скъпите ни опашатковци. Това е така, защото четириногите не могат да регулират телесната си температура така, както хората. Особено уязвими на летните жеги са брахицефалните кучета като Мопс и Френски булдог, както и породите с двойна козина, като Хъски.

куче дехидратацияСнимка: iStock

Винаги следете животното да има достъп до сянка и прясна вода. И в никой случай, при никакви обстоятелства не го оставяйте само в колата. 

Вижте още: 

Дехидратация при кучетата: Симптоми, превенция и съвети за безопасност

Полезни съвети за грижата за домашните любимци през горещите дни

 

 

Виж още