Симптомите на натравяне с морска вода при кучетата

куче морска вода Снимка: iStock

Е дин проблем се откроява сред собствениците на кучета, които водят домашния любимец със себе си на плажа. Проблем, който може да бъде трудно да предвидим. Особено в случаите, когато питомецът ни влиза постоянно във водата, играе и видимо се забавлява. 

Поглъщането на голямо количество  морска или друг вид (от басейн или езеро) вода може да причини състояние, наречено водна интоксикация. Особено опасно е то при поглъщане на солена вода, пишат от Американския киноложки клуб, цитирани от сайта tails.com.

куче морска водаСнимка: iStock

Опасно ли е кучето да пие солена вода?

Морската вода съдържа висок баланс на сол, приблизително 35 грама на всеки 1 литър (1000 мл). Ако домашният ви любимец погълне твърде много от нея, той бързо може да се дехидратира и симптомите могат да се влошат, ако животното бързо не получи прясна питейна вода. 

Dogsandcats.bg

Дори ако наблюдавате зорко косматия си спътник по време на посещението на плажа, може да се окаже известно предизвикателство да разберете дали четириногото е пило морска вода, докато се е пръскало, потапяло и играло в нея.

Високите нива на натриев хлорид в солената вода могат да нарушат баланса на течностите в тялото на кучето ви (така нареченият електролитен баланс), което от своя страна води до сериозни здравословни проблеми. 

куче морска водаСнимка: iStock

Какви са симптомите на натравяне с морска вода?

Симптомите, за които трябва да следите включват:

  • Диария
  • Повръщане
  • Липса на апетит
  • Конвулсии
  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Нестабилност
  • Загуба на координация
  • Прекомерна жажда или уриниране
  • Треперене 
  • Гърчове

Важно е да знаете, че тези признаци могат да се появят по всяко време – дори, докато кучето е още във водата и си играе с пръчка, например. За това, ако ги разпознаете, важно е да реагирате бързо и възможно най-скоро да заведете животното при ветеринарен лекар. Ако не получи бързо помощ, кучето може да получи сериозно увреждане на бъбреците, на мозъка и бърза дехидратация, което понякога може да бъде и фатално.

куче морска водаСнимка: iStock

Как можем да предотвратим отравяне с морска вода?

Играта на донасяне е любима на кучетата, които обичат плажа, в това две мнения няма. Скачането във вълните и плуването обаче, лесно могат да спомогнат за неусетно поглъщане на морска вода. От съществено значение е винаги, когато се отправяте към плажа в компанията на косматия си другар, да носите паничка и прясна вода. 

Старайте се да правите почивки (от името на домашния си любимец, който сам не може да прецени, че е време да поспре!) от морето на всеки 15 минути. Използвайте това време, за да предложите на кучето си прясна вода. Ако то отказва да пие (при много животни се случва в следствие на превъзбудата), напръскайте или налейте директно малко в устата му. Това е изключително важен момент, тъй като редовното пиене на прясна вода ще помогне да рехидратирате питомеца си. 

куче морска водаСнимка: iStock

Следете внимателно кучето си, когато се отправя към водата на плажа и, съветват специалистите, ограничете времето на домашния си любимец на плажа до два часа. 

Консумирана в умерени количества, морската вода обикновено не е вредна и може да причини само диария на домашните ни любимци. Поглъщането на по-големи количества от нея обаче, може да наруши баланса на течностите в организма на животното, а високите нива на сол могат допълнително да ускорят дехидратацията му. За това, ако имате съмнения или забележите някой от признаците на натравяне с морска вода, не губете и миг, а се отправете към близката спешна ветеринарна клиника или кабинет. 

Вижте още: 

С куче на плаж – 10 съвета за един безопасен и релаксиращ ден

 

 

 

 

 

 

 

Виж още