В самолет с куче – 6 съвета за комфортно пътуване

куче Снимка: iStock

П ътуването с куче със самолет може да бъде известно предизвикателство. Независимо дали домашният ви любимец е в добро здраве или има някои проблеми, свързани с възрастта, медицински нужди, болки и затруднения, летенето винаги се отразява в по-малка или по-голяма степен стресиращо на четириногите. Голяма част от ветеринарните лекари препоръчват да качвате косматия си приятел в самолет само в краен случай – шофирането с личния ви автомобил пък е най-щадящият и комфортен начин за пътуване с четириного. 

Ако ви предстои да летите с домашния си любимец, уверете се, че сте максимално подготвени и започнете да планирате пътуването си предварително.

кучеСнимка: iStock

Ето няколко съвета, които ще направят пътуването със самолет, в компанията на домашния ви любимец по-комфортно и безопасно. 

  • Задължително - преглед при ветеринарния лекар.

Преди да започнете да си правите планове, които включват пътуване със самолет в компанията на четириногия ви приятел, абсолютно задължително и необходимо е да направите пълен преглед при вашия ветеринарен лекар. Той трябва да потвърди, че здравословното състояние на кучето ви позволява то да се качи на самолет. 

Dogsandcats.bg

Здравето и безопасността на домашния ви любимец са по-важни от нуждата ви да летите – не го забравяйте. По време на прегледа можете да се консултирате и относно това какви успокоителни или транквиланти можете да използвате, за да намалите безпокойството на кучето си. Ако решите да му давате подобни медикаменти – задължително спазвайте точното предписания от лекаря.

кучеСнимка: iStock

  • Проучете какви са правилата на авиокомпанията

В повечето случаи, ако домашният ви любимец е по-дребен (до 5-6 кг) му е разрешено да пътува с вас в кабината с условието да стои в клетка. Всяка авиокомпания има различни политики и условия, свързани с транспортирането на домашни любимци.

Ако вашето куче е по-едро, то вероятно ще трябва да се вози в товарната секция. Ето защо е важно да проучите компанията, с която ви предстои да летите, за да знаете какви са възможностите и условията предварително. 

  • Планирайте полета около нуждите на вашето куче

Полетите могат да бъдат дълги, а това неминуемо се отразява на ежедневната рутина на вашия домашен любимец. В даден момент той ще има нужда да хапне, да се разходи или да отиде по малка/голяма нужда. Нощен полет може би е най-добият вариант, защото животното ще проспи по-голямата част от времето. Друга опция е да планирате пътуването със самолет между часовете за хранене – така животното няма да огладнее на борда. 

кучеСнимка: iStock

Вземете под внимание всички нужди на вашето куче. Колкото по-малко от тях трябва да покриете докато сте във въздуха – толкова по-добре и за двама ви.

  • Вземете познати предмети

Кучетата могат да се почувстват особено нервни и притеснени в непозната обстановка. Вземете със себе си неща, които да им напомнят за дома и да им донесат усещане за комфорт като любими играчки, дрехи, които миришат на вас или старо одеяло, което харесват. Всичко това ще помогне за намаляване на стреса.

  • Не забравяйте и кучешки пелени 

Няма да бъде възможно да разходите кучето си на борда на самолета, така че е добре да вземете със себе си пелени, на които то да се изходи ако се налага. Това е задължително при по-дълги полети – не искате животното да бъде нервно и да е принудено да стиска часове наред, нали?

кучеСнимка: iStock

  • Осигурете вода

Ако ви предстои по-дълъг полет, кучето ви със сигурност ще ожаднее. Нервните животни често ожадняват по-бързо и имат нужда да се хидратират повече. Можете да купите вода от магазина на летището след като преминете проверките за сигурност, както и на борда. Носете със себе си и паничка.

Някои кучета понасят по-добре летенето със самолет от други. Понякога дори и да сте се подготвили с всичко, домашният ви любимец може да бъде нервен и неспокоен на борда. Не го приемайте лично и се опитайте да го успокоите, доколкото е възможно. Важно е и самите вие да не се притеснявате – всяка емоция, която се излъчва от вас се предава и на косматия ви приятел! 

 

Вижте още: 

Важни документи, които всяко куче трябва да има

Виж още