Ваканция с куче: Как да планираме почивката си

куче Снимка: iStock

О фициално е – ваканционният сезон е тук! Лятото винаги е вълнуващо време, независимо дали планирате да прекарате отпуската си в пътуване из страната в опознаване на нови природни кътчета или смятате да хванете самолета към някое вълнуващо ново място. 

кучеСнимка: iStock

Ваканциите са чудесно време, което да посветим на близките си хора, да прекараме качествено време, наситено с нови преживявания и положителни емоции. А ако можем да включим към забавлението и домашния си любимец – идилията става пълна!

Dogsandcats.bg

Прекарването на почивката в компанията на кучето ви обаче, може да представлява и известно предизвикателство. Независимо дали ще го вземете със себе си, ще помолите роднини или приятели да го гледат във ваше отсъствие или ще го заведете на хотел за домашни любимци, всичко в крайна сметка опира до самото животно. Възрастта, характерът, навиците му, както и специалните нужди (ако има такива), са факторите, които играят най-голяма роля при взимането на това решение. 

кучеСнимка: iStock

Кога е по-добре кучето ни да остане вкъщи?

Този вариант често е най-добрият залог за повечето домашни любимци. Ако кучето ви се стресира лесно, промяната на местоположението му – особено ако става въпрос за съвсем непознато място, може допълнително да отключи тревожност и безпокойство. За това и най-добрият вариант остава да помолите доверен човек да дойде в дома ви и да се грижи за животното във ваше отсъствие. 

Разбира се, това е идеалното решение, за да сте спокойни, че кучето ви се чувства добре и не е подложено на допълнителен стрес. Ако обаче няма такава възможност и решите да наемете човек или да заведете домашния си любимец при приятел докато сте на почивка, не забравяйте да предоставите добро и подробно описание относно грижите за животното. От полза ще бъде всичко, за което се сетите – информация за рутината на кучето и какви са специфичните му нужди, навици и привички. 

кучеСнимка: iStock

Уверете се, че човекът, комуто поверявате домашният си любимец има на разположение всичко необходимо и разбира важността на графикът за хранене и разходка на животното. Ако всичко това е спазено, то може да се надявате, че сте създали условия кучето ви да се чувства комфортно във ваше отсъствие. 

Хотели за домашни любимци

Ако вашият космат приятел се нуждае от специални грижи, а около вас няма подходящ човек, комуто да поверите животното, местата за настаняване на домашни любимци (хотели и пансиони) са вариант за вас. 

Социалните и приятелски настроени кучета обикновено се наслаждават изключително много на престоя си на подобни места, защото новите гледки, миризми и приятели са вълнуващи и забавни. Персоналът им е специално обучен, така че можете да сте спокойни, че няма да има проблеми с графика на четириногото. И в най-лошият случай най-лошото изживяване, което кучето ще има по време на престоя си е, че ще му липсвате.

кучеСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че по-териториално ориентираните и защитни породи невинаги се справят добре в хотелите за кучета. Тези четириноги могат лесно да се стресират, ако са едновременно далеч и от дома, и от стопанина си. 

Ако взимате кучето със себе си

За много стопани няма нищо по-забавно от това да пътуват с домашния си любимец. Помислете добре дали кучето ви ще се справи с пътуването, защото да, може да е трудно да се отделим от четириногия си другар, но понякога в негов интерес е да остане в позната среда сред хора, които ще се грижат добре за него. 

За да имате пълноценна и приятна почивка в компанията на домашния си любимец, необходимо е да отделите достатъчно време, за да я планирате добре.

В случай, че по-голямата част от пътуването ви ще бъде в кола, правете чести почивки за вода и кратка разходка на животното. Подгответе автомобила си, проучете къде по пътя ви има хотели, където настаняват домашни любимци и се запасете с любимото легло, играчки и лакомства на косматия си другар.

кучеСнимка: iStock

Ако ви предстои полет, проучете какви са условията на авиокомпанията, с която ще летите. Малките домашни любимци обичайно могат да се возят в клетка в кабината при стопаните си, но по-големите са в отделно отделение. Имайте предвид, че летенето може да бъде по-трудно за някои кучета и да не им понесе добре, за това помислете дали действително пътуването по въздух е необходимо. 

 

Вижте още:

Важни документи, които всяко куче трябва да има

Как да липсвате по-малко на кучето по време на ваканция

 

 

 

 

Има различни места, на които ще е истинско забавление да вземем кучето с нас – къмпинги, плажове или паркове, но не забравяйте да държите кучето си на повод и да се запознаете с правилата на всяко място, където отивате.

 

 

Виж още