Витамин C за кучета: Ползи и приложения

куче витамини Снимка: iStock

В итамин С е сред многото витамини и минерали, които са важни за кучетата. Това е антиоксидант, който се бори с вредните свободни радикали, намалява възпаленията и предотвратява когнитивния спад, свързан със стареенето.

Кучетата, за разлика от хората, са в състояние да произвеждат витамин С сами и не разчитат нито на добавки, нито на определени храни, за дневната си доза. 

Какво е витамин С?

Витамин С или аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, който играесъществена роля за имунното здраве, синтеза на колаген (който е важен за нормалното формиране на костите), заздравяването на рани и ендокринната функция. Проучванията показват, че витамин С имат важни вътреклетъчни функции, които намаляват възпалението или оксидативния стрес, които могат да доведат до хронични здравословни проблеми като алергии и рак.

Dogsandcats.bg

Както споменахме по-горе, кучетата са способни да синтезират витамин С. Храната може да се използва като естествен допълнителен източник на витамина, особено при четириноги, които страдат от хронични заболявания или имат по-високи нива на стрес.

куче витаминиСнимка: iStock

Храните с по-високи нива на витамин С, подходящи за консумация от четириноги, включват: броколи, зеле, чушки, брюкселско зеле, папая и киви. Те осигуряват естествен витамин С за кучетата, който има антиоксидантна подкрепа и намалява възпалението, като същевременно поддържа имуннатаим система.

Как да даваме допълнитено витамин С на кучето си?

Витамин С обикновено не се добавя към храната на кучето, поради способността му да го синтезира естествено. Ако се загледате в етикета на храната на домашния си любимец, то вероятно ще видите, че там е отбелязано, че се съдържа аскорбинова киселина, която притежава антиоксидантни свойства. 

куче витаминиСнимка: iStock

Когато използвате синтетичен витамин С, той се предлага под формата на дъвки, хапчета, капсули и прахове. Някои от тях се усвояват по-лесно от други. Вашият ветеринарен лекар може да ви насочи кое да изберете, ако смята, че това е най-добрият вариант за вашия домашен любимец. 

Забележка: Преди да добавите какъвто и да е вид витамин С към режима на кучето си, най-добре е да го обсъдите с ветеринарния си лекар, за да се избегне ненужно предозиране. 

Странични ефекти при кучетата

Тъй като кучетата произвеждат сами витамин С, главният риск е свързан с предозиране. Въпреки че това е водоразтворим витамин, който като цяло е доста безопасен, ако се погълне излишък от него, то той ще бъде изхвърлен от тялото на кучето с урината. Ако системно се предозира обаче, това може да доведе до образуване на оксалатни камъни в пикочния мехур. 

куче витаминиСнимка: iStock

Стопаните на домашни любимци трябва да избягват всякакъв вид добавки на витамин С и, ако кучето им е предразположено към образуване на камъни в пикочния мехур или има ниско pH на урината. Четириногите, които имат по-чувствителен стомашно-чревен тракт също не бива да приемат допълнително витамин С поради повишен риск от диария и повръщане. 

Имат ли кучетата нужда от добавки с витамин С?

Повечето здрави кучета не се нуждаят от добавки с витамин С. Всъщност, допълнителният му прием може да доведе до предозиране. Ако ветеринарният ви лекар е препоръчвал добавки с витамин С, не забравяйте да изберете реномирана марка, която се придържа към стандартите за безопасност и качество. Продуктите с по-високо качество не трябва да съдържат пълнители. Много компании добавят ненужни съставки като свързващи вещества и аромати, които могат да предизвикат алергии или стомашно-чревни разстройства. 

куче витаминиСнимка: iStock

Вижте още:

Нуждае ли се кучето от специална храна за неговата порода

Защо е добре да ограничим преработените храни в диетата на кучето си

Важни витамини и минерали за вашето куче

Виж още