Вредна ли е студената вода за кучетата

куче вода Снимка: iStock

М итове, спорове и малко всяване на страх заобикалят темата дали изобщо е добре да се дава на кучетата да пият студена вода. И така, къде е истината? Студена или топла вода е добре да даваме на домашния си любимец? 

Противно на общоприетото схващане, студената вода всъщност не е лоша за кучетата. Въпреки това, все още има неща, които е добре да знаете по този въпрос.

куче водаСнимка: iStock

Трябва ли кучето ни да пие студена вода?

Забравете всичко, което сте чували досега – няма доказателства, че студената вода, кубчетата лед и/или ледената вода сами по себе си са лоши за кучетата. Всъщност, истинският проблем изобщо не е температурата. Става въпрос по-скоро за скоростта – колко бързо въпросното четириноги пие.

Dogsandcats.bg

Въпреки че температурата на водата не е толкова важна, все пак трябва да отбележим, че за домашния ви любимец може да бъде опасно да консумира всякакъв вид вода, ако я погълне твърде бързо. Това е така, защото колкото по-бързо животното пие, толкова повече въздух ще поеме по време на процеса. А това може да доведе до подуване на корема – сериозен проблем, особено за стопани на по-едри четириноги. 

куче водаСнимка: iStock

За да разберем защо подуването е рисков фактор, нека да разгледаме как пият кучетата:

Кучетата използват езика си, за да пият вода. Той се извива, за да създаде „черпак“, с чиято помощ животното загребва от течността. След това много бързо прибира езика си и затваря челюст, за да преглътне.

За това и пиенето на кучетата е толкова пръскащо и шумно!

Какво може да се случи, ако кучетата пият студена вода твърде бързо?

С техния прочут метод на пиене чрез пръскане и загребване, кучетата са изложени на риск от поглъщане на твърде много въздух, докато пият. Особено ако това се случва бързо. Този въздух може да причини подуване на стомаха, което води до опасно състояние, наречено стомашната дилатация и синдром на волвулус - потенциално животозастрашаващо. 

куче водаСнимка: iStock

Така че не студената или ледената вода разболяват кучето ви – твърде бързото пиене го прави. 

Вижте още: Какво е подуване на стомаха при кучетата и защо е толкова опасно?

Как да предотвратим подуването на стомаха при кучето ни

Най-добрият начин е да поддържате кучето си добре хидратирано през целия ден. Ако домашният ви любимец пие редовно вода, той няма да стане прекалено жаден и съответно – да погълне твърде много вода наведнъж. 

Идентично е препоръчително да давате на питомеца си храната, разпределена на много малки порции, отколкото на едно голямо хранене на ден. Чрез разпределение на яденето, вие ще сте спокойни, че четириногото няма да огладнее рязко. А това прави по-малко вероятно да вдиша много въздух, докато се храни.

куче водаСнимка: iStock

Друг основен съвет е да избягвате прекомерни упражнения веднага след хранене, тъй като това може да изостри проблема допълнително.

С каква температура е най-добре да бъде водата, която пие кучето ни?

След като знаете за опасностите, свързани с подуването на стомаха, може би се питате: „Вода с каква температура трябва да пие кучето ми?“. Е, изследванията показват, че домашните ни любимци предпочитат хладка вода. Но няма нищо лошо да дадете на питомеца си и ледена през лятото, за да се охлади. 

Вижте още: 

Какво значи цветът на урината на вашето куче

Защо кучето ми не пие вода, въпреки че изглежда жадно

 

Виж още