Всички кученца ли се раждат с козина

кученца Снимка: iStock

Н овородените кученца се раждат безпомощни. Очите и ушите им са затворени, нямат зъби и не могат да ходят. Въпреки това, има едно нещо, което им помага да оцелеят през първите дни от живота си – кутретата имат козинка, когато се родят.

Козината на палетата се появява през последните дни от бременността на майката, след като са се оформили органите, крайниците и кожата на животното. 

кученцаСнимка: iStock

Козината на новородените кученца

Новородените кученца имат палтенца, но те са нещо съвсем различно, отколкото кожухчето, което ще имат като възрастни. 

Dogsandcats.bg

Козинката на палетата е мека и пухкава, състояща се само от вторични косми (подкосъм).

В нея липсват по-дългите и твърди външни косми, наричани първични, които ще се развият, когато четириногото достигне зрялост. Любопитно е, че тъй като имат само подкосъм, независимо колко дълга ще стане в последствие, козината на всички кутрета е къса.

кученцаСнимка: iStock

Някои кученца се раждат без косми

Както при всяко правило, свързано с домашните ни любимци, и тук има изключения. Съществуват някои породи без козина, както и такива, при които тя е само на някои места по тялото. Новородените кученца от тези породи се раждат с козина само в областите, в които ще я имат и като възрастни. 

кученцаСнимка: iStock

Новородените китайски качулати кученца, например, имат „бебешка“ коса само по глезените, главите и върховете на опашката си.

 

Вижте още: 

6 неща, които малките кученца не разбират

Кога кученцата сменят бебешките зъби

Виж още