Всички видове шоколад еднакво ли са вредни за кучетата

куче шоколад Снимка: iStock

О бичаме всички видове шоколад – включително черен, млечен и бял. Ако и вие сте сред почитателите на сладкото, то сигурно се чудите: ако случайно изпусна някой от тези страхотни шоколадови бонбони на пода, например, може ли кучето ми да се разболее, ако ги изяде? И дали видът на самия шоколад има значение?

За да отговорим най-обективно на тези въпроси, следва да разгледаме какво представлява шоколадовата токсичност при различните видове шоколад. Важно е да сте добре информирани, за да можете да защитите питомеца си, да знаете за кои признаци да следите и кога е време да заведете косматия си другар на ветеринарен лекар за незабавно лечение. 

куче шоколадСнимка: iStock

Видовете шоколад и тяхната токсичност

Не всички видове шоколад са еднакво лоши за кучетата. Първенец в класацията по токсичност е черният, тъй като съдържа най-много концентрация на метилксантини – група от естествено срещащи се вещества. Може би сте чували, че в шоколадът се съдържа теобромин – производно на метилксантин, който се намира и в черния чай и кафето. Докато човешкото тяло няма проблем с преработката на теобромин при това този процес се случва доста бързо, организмът на четириногите ни приятели не е в състояние да го направи. Дори напротив – той бързо достига токсични нива и ги кара да се чувстват зле. 

Dogsandcats.bg

При кучетата метилксантинът може да причини сериозни увреждания на черния дроб и дори смърт. Шоколадът за печене, какаото на прах и блокчетата черен шоколад са сред най-опасните за консумация от домашни любимци. При това – само малко количество може да навреди значително на четириногото ви приятелче. 

куче шоколадСнимка: iStock

Млечният шоколад също е опасен, но не е чак толкова вреден, колкото черния, защото съдържа по-малко метилксантини. За това и ще са необходими по-големи количества от него, за да се почувства зле кучето. Що се отнася до белия шоколад, там шансът за натравяне е най-малък, тъй като той съдържа едва 0,25 мг теобромин на блокче.

Други проблеми с шоколада

Подсладеният шоколад съдържа и захар, която, както знаем, е вредна за домашните ни любимци, тъй като може да причини наддаване на тегло и други здравословни проблеми. Ако на опаковката на шоколада е посочено, че е без захар пък, това го прави токсичен, тъй като най-вероятно съдържа ксилитол (изкуствен подсладител), който е опасен за косматите ни спътници. При поглъщането на този вид шоколад, животното може да изпита рязък спад в кръвната захар и сериозно увреждане на черния дроб. 

куче шоколадСнимка: iStock

Вижте още: Ксилитол – опасният изкуствен подсладител за кучетата ни

Ако ядете стафиди, покрити с шоколад пък, задължително ги дръжте далеч от кучето си, тъй като тази комбинация е силно токсична и може да причини бъбречна недостатъчност, кома и дори – фатален край.

Признаци на отравяне с шоколад

Ако имате малко куче, тогава само малко количество шоколад е достатъчно, за да го разболее. Ако домашният ви любимец е по-едър – съответно е необходимо по-голямо количество. Във всички случаи обаче, ще забележите някои симптоми като повръщане, диария и задъхване. Животното може да стане хиперактивно или да получи припадъци. Вероятно е да има необичаен сърдечен ритъм, тъй като кофеинът и теоброминът в шоколада могат да причинят ускоряване на сърдечната честота на кучето.

куче шоколадСнимка: iStock

Тежестта на шоколадовото отравяне на вашия домашен любимец зависи от това колко е голямо животното, вида на шоколада, който е изяло и количеството му. 

Вижте още: Ще ослепее ли кучето ни, ако яде шоколад

Какво да направите, ако кучето ви е яло шоколад

Дори и ако вашето куче е погълнало малко количество шоколад, то е добре незабавно да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет. Ако се притеснявате, че нещо не е наред и индикирате необичайно поведение – не губете време да отидете в близката спешна клиника. От решаващо значение е да бъдете възможно най-бързи в реакциите си, за да дадете възможност на ветеринарния си лекар да започне лечение. 

В обобщение

Винаги съхранявайте шоколада и другите сладки изделия в дома си на сигурно място, където вашето куче няма достъп. Ако вашето куче е погълнало шоколад – независимо от количеството, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

С правилната превенция и лечение, ако настъпи отравяне със сладко, можете да защитите кучето си и да му осигурите дълъг, щастлив и здравословен живот.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 10 неща, с които кучето може да се натрови вкъщи

Виж още