Ще ослепее ли кучето ни, ако яде шоколад

куче Снимка: iStock

Е дно от нещата, които никога не бива да даваме на кучето си е шоколад. Не е необичайно собствениците на домашни любимци да искат да споделят храната или остатъците от нея с косматия си приятел, но е важно да знаем кое е безопасно и кое не. Притеснително е, че според последни доклади на организацията PAW, десетки хиляди стопани на кучета все пак им дават от сладкото лакомство – при това – редовно, въпреки неговата доказана токсичност. 

Ветеринарни лекари споделят, че натравянето с шоколад е една от най-честите причини за посещения на собственици на четириноги по спешност. 

Защо шоколадът влияе толкова зле на кучетата?

Шоколадът съдържа вещество, наречено теобромин, което е токсично за кучетата. Храносмилателната система на домашния ви любимец не го разгражда по същия начин, както човешката, което прави животните чувствителни към този химикал.

Dogsandcats.bg

Трябва да внимавате не само с шоколадовите блокчета – какаото в сладкишите или бисквитите също може да предизвика същата реакция.Освен теобромин в шоколадът се съдържат кофеин, захар и мазнини – съставки, които не се отразяват добре на домашния ви любимец. Високото съдържание на мазнини в сладкото може да доведе до панкреатит(възпаление на панкреаса), което освен че е сериозно, може да бъде и с фатален край ако не се лекува. 

кучеСнимка: iStock

Ще ослепее ли кучето ми ако яде шоколад?

Популярно твърдение, на което мнозина се доверяват напълно е, че ако яде шоколад, кучето ще ослепее. И макар да не е напълно вярно, както споменахме, сладкото е токсично за домашните ни любимци и консумацията му може да бъде рисков фактор за развитие на слепота в бъдеще.

Шоколадът е храна, която съдържа високи нива на захар, което може да доведе до диабет при четириногите. Най-честата причина за появата на това заболяване при косматите ни приятели е именно проблем с приема на глюкоза. Диабетът причинява натрупването й на определени места в тялото на животното, включително – очите. 

Така че, отговорът на този въпрос би бил: Да, консумацията на шоколад може да причини диабет на кучето ви, който от своя страна да доведе до проблеми със зрението му

Как ще повлияе малко количество шоколад на кучето ми?

Видът и количеството на погълнатия от домашния ви любимец шоколад и съотношението му спрямо размера му, са факторите, които определят до колко това е опасно или не. Голямо куче като Лабрадор, например, може да не бъде силно засегнато от малко количество млечен шоколад, докато представител на породата Чухуахуа, който е консумирал същото количество, може да се разболее сериозно. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да се свържете с ветеринарния си лекар ако имате дори малко подозрение, че кучето ви е яло шоколад. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-малка е вероятността от дългосрочни негативни последици върху здравето на домашния ви любимец.

Какви симптоми има куче, което е яло шоколад?

Не бива да чакате появата на симптоми – ако подозирате, че кучето ви е хапвало шоколад, потърсете лекарска помощ незабавно. След клиничните признаци, които ще забележите са:

  • Възбуда
  • Необичайна хиперактивност или вълнение
  • Повръщане
  • Диария
  • Необичайна жажда и по-често уриниране
  • Чувствителност и болки в корема

Какво да направим ако кучето ни е яло шоколад?

Свържете се с ветеринарния си лекар и следвайте съветите на специалиста. Полезно би било да го информирате за точното количество изяден шоколад и какъв тип е бил той. Повече за съдържанието му можете да откриете на опаковката. Ако се налага – имайте готовност да заведете кучето до за преглед. 

Можете да определите нивото на токсичност на това, което вашето куче е изяло, като използвате този Калкулатор за токсичност на шоколада (линк: https://www.vets-now.com/dog-chocolate-toxicity-calculator/)

От какво лечение се нуждае кучето ви?

Ако домашният ви любимец е изял повече шоколад, ветеринарният ви лекар ще назначи лечение, чието изпълнение да започнете веднага. В идеалния случай – трябва да стигнете до кабинета на специалиста в рамките на 2 часа след като животното е погълнало опасното сладко изделие. Колкото по-скоро, толкова по-добре- за да се намали количеството на абсорбирания токсин. 

кучеСнимка: iStock

Най-вероятно лекарят ще се опита да накара животното да повърне, за да изхвърли от организма си изядения шоколад. Ако реагирате достатъчно бързо – може да не се наложи болнично лечение и кучето ви да се прибере с вас у дома без допълнителни тестове. 

Вашият ветеринар може да предпише активен въглен, който  ще спре абсорбцията на остатъците от теобромин в тялото на животното. Ако количеството е по-голямо и сърдечният ритъм на кучето е нарушен, може да се наложи допълнително лечение, което включва хоспитализация, кръвни тестове и др. 

За да спестите на домашния си любимец, а и на себе си, всички негативни последици, които произтичат от яденето на шоколад, дръжте всички сладки изделия и продукти на недостъпни за кучето си места. И не забравяйте най-важното – няма как да знаете как дори едно блокче шоколад или бонбон ще се отразят на здравето на косматия ви приятел. Във всички случаи рискът не си заслужава!

 

Вижте още: 

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

10 най-вредни храни за кучето ни

 

Виж още