Външно и вътрешно обезпаразитяване на кучетата: Какво трябва да знаем

куче обезпаразитяване Снимка: iStock

В ъпрос: Как да обезпаразитяваме домашното си куче? 

Обезпаразитяването при кучетата е външно и вътрешно. Добре е вътрешното да се случва веднъж на всеки два-три месеца, тъй като развитието на повечето вътрешни паразити продължава около два месеца. Вътрешното обезпаразитяване се прилага чрез хапчета, като обикновено една таблетка се дава на 10 кг живо тегло. 

При външното обезпаразитяване има различни продукти, от които стопаните да избират. Най-популярни са пипетата, които се капят по продължение на гръбначния стълб на кучето. Има и комбинирани медикаменти за вътрешно приложение, при които с една таблетка се унищожават и вътрешните, и външните паразити. Те имат малко по-системно действие и като цяло могат да натоварят малко повече вътрешните органи като черен дроб и бъбреци. Въпреки това те са предпочитани от много стопани, тъй като реално покривате всичко с един продукт.

куче обезпаразитяванеСнимка: iStock

Що се отнася до каишките – по-скоро не бива да се разчита изцяло на тях, а да се комбинират с други препарати за външно обезпаразитяване. Това е така, защото в някои случаи самата каишка може да не е достатъчно близо до кучето, да се намокри, да й премине действието – хората често забравят да я сменят. 

Dogsandcats.bg

Най-важното, когато говорим за обезпаразитяване на кучетата, е стопаните им да следват план и да не пропускат да подновят защитата на животното, когато е изтекла. А ако има допълнителни въпроси или не са сигурни относно това кой продукт да използват за кучето си, да се обърнат към ветеринарния си лекар за съвет.

куче обезпаразитяванеСнимка: iStock

Въпрос: Необходимо ли е да редуваме продуктите за вътрешно и външно обезпаразитяване на кучето си?

В общия случай, ако няма друго предписание от ветеринарния ви лекар или промяна в здравословното състояние на кучето, както и при условие, че няма повръщане или други странични ефекти, няма необходимост да се редуват или променят продуктите за вътрешно или външно обезпразитяване. 

куче обезпаразитяванеСнимка: iStock

Въпрос: Има ли нужда да обезпаразитявам вътрешно кучето си, ако се разхожда с намордник?

Има различни продукти за вътрешно обезпаразитяване, които обхващат различните паразити. Някои са само срещу глисти и тении, други включват и превенция срещу дирофилария (сърдечни пазарити). При избора на продукт, ветеринарният лекар е този, който може да помогне с насоки, касаещи индивидуалните характеристики и медицинска история на конкретното животно. 

куче обезпаразитяванеСнимка: iStock

Това, че едно куче се разхожда с намордник не изключва нуждата от употребата на препарати за вътрешно обезпаразитяване. Защо? Като начало, то стъпва по земята, тоест – то има някакъв досег с околната среда. Яйцата на паразитите са микроскопични – могат да полепнат по лапите му, а след това чрез едно облизване у дома, да попаднат в организма му. В някои случаи е възможно да се закрепят дори по самия намордник. 

 

 

Виж още