Забавни и вълнуващи игри за кучета и деца

куче дете Снимка: iStock

„Скучно ми е!“, „Хайде да играем на нещо!“… Колко пъти на ден, особено през лятото, когато са ваканция, децата ви изричат някоя от тези фрази? Да, хлапетата се отегчават бързо, но също толкова лесно и на кучетата може да им доскучае, ако не получат достатъчна стимулация. За разлика от малчуганите обаче, четириногите ни другари нямат словесната способност да изразят недоволството си. Те намират други начини да покажат, че им е скучно. И за съжаление, често това включва прояви на деструктивно и разрушително поведение. 

куче детеСнимка: iStock

Можете да си спестите цялото това недоволство, като включите децата и домашния си любимец в различни дейности, които те могат да упражняват заедно. И които едновременно ще ги забавляват и стимулират психически (и физически). Ето някои идеи, които можете да опитате.

  • Игра на чашки

Вероятно вече се досещате, че за тази игра ще са ви необходими 3-5 по-тежки чаши, няколко лакомства и твърда повърхност. Седнете на пода и дайте знак на четириногия си другар да седне с лице към чашките. На детето си – да седне до вас, за да види правилата на играта и в последствие – да заеме мястото ви.

Dogsandcats.bg

Покажете на питомеца си лакомството и го похлупете с някоя от чашите. След това – поставете други две около нея. И сега идва забавното – започнете да въртите чашите наоколо. Щом приключите, кажете на кучето си да „намери“ лакомството. Ако то познае къде е скрито то – дайте му го и играйте пак. 

дете кучеСнимка: iStock

  • Бягай, бягай - колкото можеш по-бързо!

Предметите, необходими ви за тази игра, са две топки и много енергия! Седнете на пода заедно с детето си, покажете на кучето една топка и я претърколете наляво. Веднага щом то я върне, хвърлете втора – този път надясно. Продължете да правите това в бърза последователност за около десет минути. 

куче детеСнимка: iStock

  • Двоен балон

Необходимите ви елементи за тази игра са машина за балончета и желание за забавление! Кой не обича мехурчета? Повечето кучета с радост и ентусиазъм са готови неуморимо да преследват тези неуловими сапунени кълбета, а децата не остават по-назад в желанието си да ги хванат в шепа. 

В случай, че не разполагате с машина за балончета, вземете си обикновена сапунена играчка. Ефектът е същият, а кучета и деца искрено се забавляват да гонят, хващат и пукат балончетата. Игра, която ви дава много положителни емоции и настроение, при това на много ниска цена!

куче детеСнимка: iStock

  • Търкаляне

За тази игра ви е необходим само един предмет – топка. Целта е детето да я претърколи много бързо през краката на кучето. А самото то – да се опита да я вземе, преди тя да стигне до вас – застанали от другата му страна. 

  • Танцувай, танцувай, танцувай

Тук едва ли има нужда от много обяснения. Но ако има нещо, което безспорно обединява децата и кучетата, това е обичта им към музиката и танците. За това – пуснете си някоя любима песен и просто потанцувайте заедно! Забавлението ви е гарантирано!

Има стотици начини, по които децата и кучетата могат да си взаимодействат и да се забавляват заедно. Всичко, което ви е необходимо, е малко изобретателност и желание!

куче детеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата са нежни с бебетата

7 ползи за детството от живота с куче

Виж още