7 ползи за детството от живота с куче

куче дете Снимка: iStock

В секи възрастен, който е отраснал с космат четириног другар, може да оцени в ретроспекция какво внасят кучетата в една връзка. Отношенията между дете и домашният му любимец са толкова по-различни от всичко, с което хлапето се сблъсква в детството си. Малчуганите внасят своята невинност в кучешката връзка и така изграждат заедно с животното нещо вълшебно! Което в последствие, ги превръща в по-емпатични възрастни.

Ако все още се колебаете дали да дадете възможността на детето ви да отрасне в компанията на куче, предлагаме ви да разгледате:

7 ползи за детството от живота с куче

куче детеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен това:

  • Насърчава споделянето

Децата, живеещи с кучета, често развиват силен инстинкт за грижа и споделяне. Те никога не искат питомецът им да остане гладен и с готовност споделят храната си с него... Брюкселското зеле, под масата, докато мама е разсеяна, например. 

куче детеСнимка: iStock

  • Това е вътрешна система за приятели

Детството понякога може да бъде самотно занимание. Хлапетата, които живеят с домашен любимец, винаги имат компания. Те знаят, че има на кого да разкрият тайната си, който ще е до тях, за да оближе сълзите им. И докато играта на донасяне може да е предпочитано занимание за домашните ни любимци, много от тях ще се радват и да стоят мирно до децата, облечени като принцеси, например. 

  • Насърчава отговорното отглеждане с подходящо обучение

Отделете време, за да научите кучето си да седи, и то ще го прави, щом му отправите команда за това. Тренирайте го да балансира лакомство върху носа си – дори и това, наглед сложно умение, може да се постигне чрез подходяща дресура и постоянство. 

куче детеСнимка: iStock

  • Подсилва уважението чрез етикет

Обноските имат значение. Децата трябва да участват в обучението на семейното куче. Този процес не само ще изгради у тях самочувствие, ще укрепи връзката, която споделят, но и ще напомни на хлапето, че наградите идват след добро поведение. 

  • Може да помогне за развитието на четенето

Четенето на глас помага на детето да изговаря думите, повишава  разбирането на прочетеното и насърчава развитието на речта му. Четенето на глас на кучето култивира социализацията на домашния любимец и създава връзка между малчугана и косматия му другар. 

куче детеСнимка: iStock

  • Може да помогне за намаляване на алергиите

Последните проучвания показват, че често твърде чистата и стерилна среда отключва алергиите. Ранното излагане на алергените, които носят животните, ще подсили имунната им система и ще намали шансовете за проявата на алергиите. 

  • Изгражда осведоменост за света наоколо

Някои деца, живеещи с кучета, започват да развиват чувство за хуманно отношение към животните. Те стават по-наясно какво се случва около тях, четат вестници, гледат повече Animal Planet или Discovery Channel. Това може да създаде представа за тяхното място в света, за заемане на позиция за своите четириноги приятели. 

куче детеСнимка: iStock

Вижте още: 

Готово ли е детето ви за куче

Как да научим децата на уважение към кучето

 

Виж още