Защо е важно кучето да харесва храната си

куче храна Снимка: iStock

В секи, който има куче знае, че питомецът му е склонен да похапва и доста неприятни неща (котешки изпражнения, боклук, мъртви животни...), така че, когато става въпрос за хранене е трудно да си представим четириного, което просто да не харесва своята „супер-премиум храна за кучета със заешко, кафяв ориз и моркови, без добавки на зърно“, нали?

куче проси хранаСнимка: iStock

Всъщност, придирчивостта по време на хранене е често срещан проблем, oт който се оплакват голяма част от собствениците на домашни любимци, тя е и основен източник на стрес при самото пазаруване на храна за животното. Ако и вие някога сте стояли притеснени, взирайки се в редици с кучешка храна в близкия зоомагазин, чудейки се коя от тях ще събуди най-силно апетита на косматия ви другар, то продължете да четете, за да откриете отговорите на въпросите си.

Знаем, че е важно да храним домашния си любимец с балансирана, хранителна и подходяща за породата, възрастта и здравословното му състояние формула. Но има ли изобщо някакво значение какво има в купичката на животното, ако то не обръща никакво внимание на съдържанието й?

Dogsandcats.bg

куче проси хранаСнимка: iStock

Защо кучетата трябва да ядат храна, специално създадена за тях?

Може да изглежда неразбираемо или дори глупаво за някои, но много хора се чудят защо домашните им любимци трябва да ядат специфична за тях храна. Защо не можем просто да си споделяме закуската и вечерята, все пак – нали сме най-добри приятели? А и, в крайна сметка, нали те също са всеядни, като нас? 

Има някои основни причини защо е важно домашният ви любимец да се храни с кучешка храна:

  • Управление на теглото

Кучетата трябва да поемат препоръчително около 25-30 калории на килограм телесно тегло. И така, например, едно 10-килограмово Померанче, трябва да яде 250-300 калории на ден, докато при един 60-килограмов Лабрадор, те скачат между 1750 до 2000 на ден. 

Храната за кучета осигурява на четириногите дневната дажба калории, необходима им, за да се развиват добре и да се чувстват енергични.

  • Витамини и минерали

Има специфични хранителни нужди, характерни за кучетата, които те могат да си осигуряват само чрез храната, която ядат. Точно като нашата диета, четириногите получават основни витамини и минерали от яденето си. Но количествата, от които те се нуждаят, са различни. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Добре балансирано хранене

Хранителният дефицит може да доведе до поява на заболявания като недохранване и затлъстяване. За това е важно да осигурите на домашния си любимец диета, която е добре балансирана и предназначена за кучета. Само така ще си гарантирате, че животното получава всичко, от което има нужда.

  • Храносмилане

И накрая, храна, която не е предназначена за кучета, понякога просто не може да се усвои лесно от тях. Проблемите могат да бъдат леки като неприятен дъх или натрупване на зъбен камък, но варират и до много сериозни като повръщане и диария. В някои случаи пък, неща, които са полезни за нас, могат да са токсични за домашните ни любимци. Така че преди да споделите остатъците от вечерята с косматия си другар, уверете се, че те са безопасни за консумация и няма да му навредят.

куче хранаСнимка: iStock

3 лесни начина да накарате кучето си да се наслаждава повече на храненето

Понякога, особено ако у дома имате придирчиво куче, може да се окаже известно предизвикателство да пробудите интерес у него към яденето. За това – ето някои идеи как това да се случи.

  • Ротационно хранене

Можете ли да си представите, че се налага да ядете едно и също всеки ден, по няколко пъти, до края на живота си? Е, по принцип това е, през което преминават домашните ни любимци. За това и е обяснимо защо в даден момент те не са особено заинтересовани от съдържанието на паничката си. Ротационното хранене е популярен и работещ метод за поддържане на интереса на четириногите към храната, а носи и ползи за здравето им.

куче хранаСнимка: iStock

В основата си то се състои в практика на редуване (или размяна) на това, с което храните кучето си. Например – редувайте различни протеини като пиле, патица, пуйка и тн. Можете да се придържате към една марка или да смените и нея, като обикновено е добре всичко да се случва плавно, за да не причините излишен дискомфорт на животното. 

  • Комбинирано хранене

Направете закуската на кучето си по-вълнуваща, като добавите консервирана към обикновената му, изцяло суха диета. Пастетите, паучовете и консервите не само добавят вкус и така необходимата хидратация, но и са с по-ниско съдържание на калории, което е чудесно за всички четириноги, които имат нужда да отслабнат. 

куче хранаСнимка: iStock

Само не забравяйте, че когато допълвате сухата храна на вашето куче с консервирана, трябва да намалите количеството гранули, с които го храните.

Вижте още: 

Кучето ми отказва да яде гранули, какво да правя?

4 причини защо кучето ви не проявява интерес към храната си

Виж още