5 причини защо кучето ви мирише лошо

куче Снимка: iStock

С игурни сме, че като всеки отговорен и любящ стопанин на куче, вие полагате необходимите грижи за външния му вид – от разресване и къпане до редовно обезпаразитяване срещу бълхи и кърлежи. И, разбира се, осигуряването на здравословна и пълноценна диета.

Понякога, въпреки усилията ви, може да се случи от четириногото да се носи неприятна миризма. Как можем да разберем дали нещо не е наред? Защото, в крайна сметка, някои кучета може би просто имат специфичен аромат, нали?

Има безброй причини, поради които кучето ви може би мирише странно – дори ако спазвате стриктна хигиенна рутина. Предлагаме ви 5 възможни варианта, над които да спрете вниманието си и за чиито знаци да търсите. Защото, бъдете сигурни, ако дори и след основно къпане домашният ви любимец продължава да ухае зле – за това си има обяснение. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Ушни инфекции

Някои кучета са предразположени към ушни инфекции, които дори обикновеното, рутинно къпане може да причини. Най-често това се случва в следствие на натрупване на миризливи бактерии. 

Този тип възпаления за характерни за четириноги с големи, гъвкави уши като Басет, например. Важно е да знаете, че тези инфекции са неприятни не само, поради лошата миризма, която предизвикват, но са и болезнени за животното. Оставени нелекувани, те могат да доведат до проблеми със слуха, като най-сериозните от тях водят до частична или пълна глухота.

кучеСнимка: iStock

За да избегнете инфекции, не забравяйте да почиствате редовно ушите на кучето си. Консултирайте се с ветеринарния си лекар ако имате съмнения как да процедирате. 

Вижте още: Как правилно да почистим ушите на кучето си

Ако имате подозрения, че домашния ви любимец страда от ушна инфекция, не губете време да го заведете при специалист за преглед. 

  • Увредени или инфектирани анални жлези

Аналните торбички, наричани още анални жлези, се намират от двете страни на ануса на кучето. Те се пълнят с вещество с неприятен аромат, част от което се освобождава всеки път, когато кучето ви се изхожда. 

Вижте още: Защо кучето рита с крак след като се изходи

При някои кучета обаче, аналните торбички могат да се инфектират или засегнат в следствие на травма, например. Това може да доведе до изтичане на въпросното неприятно миришещо вещество, съпътствано с изключителен дискомфорт за домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Ще познаете, че има проблем с аналните жлези на кучето ви, ако животното започне да търка или влачи дупето си по пода – с цел да облекчи сърбежа, както и постоянно опитва да оближе проблемната зона. Разбира се, всичко това – съпътствано с неприятен мускусен аромат.

Ако кучето ви изпитва някой от изброените симптоми, заведете го при ветеринарен лекар, тъй като най-вероятно се налага аналните жлези да бъдат изцедени ръчно. Ако това е нещо, което се случва често с вашия домашен любимец – полезно би било да наблюдавате специалиста и (ако имате желание) – да се научите как да извършвате процедурата сами у дома. 

Подобно на ушните инфекции, проблемите с аналните жлези се срещат по-често при четириноги, които страдат от алергии. 

  • Кожни проблеми

Ако отглеждате вкъщи „набръчкано“ куче – четириного с кожни гънки като Шар Пей, Булдог или Пекинез, тогава знаете добре, че е необходимо да полагате по-специални грижи за любимеца си.

Кучетата с този тип кожа са предразположени към дерматит, а нечистотията и бактериите, които се натрупват между гънките им водя до поява на неприятна миризма. За да го избегнете – на първо място консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет относно правилното им почистване. Използвайте специални продукти, меки памучни тампони или бебешки кърпички, за да сте сигурни, че кожата на животното е добре почистена.

кучеСнимка: iStock

  • Метеоризъм

Ако домашният ви любимец мирише лошо, задайте си въпроса: откъде идва неприятния аромат? Проблемите с червата могат да причинят газове, съпътствани от силно неприятна миризма, която може да се задържи в помещенията дълго, след като е била освободена. 

Промени в диетата и избягване на храни, които обичайно предизвикат газове у четириногите, могат да помогнат за облекчаване на симптомите. 

Вижте още: Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

  • Мръсно легло

Изключили сте всички останали възможности – домашният ви любимец няма алергии, ушни инфекции, не изпуска газове и няма проблем с аналните жлези – и все пак от него продължава да се носи неприятна миризма? Решението на проблема в този случай може да е съвсем тривиално – спалното бельо на кучето ви може би е виновникът. 

кучеСнимка: iStock

Чисто куче, което се търкаля и спи на легло/одеяло, което не е прано отдавна и мирише зле, също ще прихване въпросното зловоние. Освен това – типичен навик на четириногите след баня е именно да се отъркалят във всички най-мръсни повърхности, които имат около себе си, за да възвърнат характерната си мизирма на куче. 

Един съвет от нас: Постъпете хитро – в един ден изкъпете кучето и изперете леглото му. Така, поне за малко, и животното, и спалното му бельо ще ухаят на свежо. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още