Защо кучетата имат нужда и от ментална стимулация

куче игра Снимка: iStock

Т очно като хората, кучетата ни са живи, дишащи, мислещи и силно сензитивни животни. Техните емоции може и да не са толкова сложни като нашите, а мечтите им за живота – далеч по-прагматични и лишени от идеализъм, но все пак косматите ни другари също имат нужда да упражняват ума си. Да, полагането на усилия и посвещаването на време в разходки, игри и други активности с цел укрепване на физическото здраве на животното е страхотно и необходимо. Но канализирането на ума на домашния ви любимец е също толкова важен елемент от отглеждането му

Не бива да забравяме, че всички породи кучета са селектирани с определена цел и дори смесените имат своя генетична история. Ако имате чистокръвно животно у дома или знаете какви са родителите на осиновения ви питомец, например, можете да използвате тази информация като отправна точка, за да прецените от колко умствена стимулация има нужда четириногото. 

куче играСнимка: iStock

Ловните, овчарските (пастирските) и работните кучета са създадени, за да помагат на стопаните си да вършат определена дейност или работа. Това означава, че те изискват много физически и умствени упражнения. И съответно – пренебрегването на тези им нужди може да е рецепта за катастрофа. 

Dogsandcats.bg

Бъдете сигурни, че ако домашният ви любимец скучае, ще разберете много бързо.

Кучета, които не получават достатъчна умствена стимулация, често се държат зле, а отегчението рано или късно отключва деструктивно поведение.

Ако се замислите, звучи съвсем логично – четириногите (също като хората) се нуждаят да раздвижат ума си и ако не им бъде предоставен подходящ ресурс, те ще измислят свой начин как да го направят.  А това често означава дъвчене на предмети като обувки и мебели, прекомерно лаене и виене, копаене или друго разрушително поведение. И това обикновено не се дължи на липса на обучение само по себе си (както мнозина смятат), а по-скоро от недостатъчна умствена стимулация. 

куче играСнимка: iStock

Как да раздвижим ума на домашния си любимец?

Има много различни начини да осигурите ментална стимулация на вашето куче. Обучението от всякакъв вид – от основното подчинение до фантастичните трикове, ще накара косматият ви другар да се замисли и да напрегне ума си. Дресурата е отличен начин да осигурите малко ментална стимулация на питомеца си, а тази дейност ще помогне и за укрепване на връзката помежду ви!

Вижте още: 5 причини защо играта е важна за кучетата

Някои играчки са създадени специално за кучета с активен ум – като тези тип конг (с пълнеж) и пъзелите. Те са идеален вариант за времето, когато домашният ви любимец има нужда да ангажира вниманието си с нещо, но самите вие или не сте наоколо, или нямате възможност да му обърнете внимание. 

куче пъзелСнимка: iStock

Физическите упражнения могат да включват и умствена стимулация, пишат от Американския киноложки клуб. Дори и само да промените маршрута си по време на разходка, вие давате възможност на домашния си любимец да се запознае с цял един нов свят – различен от този, с който е свикнал. И колкото по-ново е мястото, толкова по-вълнуващо е преживяването за четириногия ви другар. 

Съвет от нас: Посещавайте нови паркове или градинки в различно време от обичайното, за да може кучето ви да види нещо ново! Може да се изненадате колко различно реагира животното на всеки сценарий, който до момента му е бил непознат. 

Умствената стимулация е важна за домашните ни любимци. Отегченото куче не е щастливо, нито се чувства добре, за косматите ни другари бездействието, скуката и самотата не са стимули за демонстрация на най-доброто от себе си. За това, отделете време, за да се уверите, че косматият ви другар има достатъчно умствени упражнения и играчки. И не забравяйте, че здравето идва както от тялото, така и от ума. А правилното количество и от двата вида стимулация ще промени живота и на двама ви към по-добро!

куче пъзелСнимка: iStock

Вижте още: 

8 снежни игри, които да опитате с кучето си

Чувства ли се кучето ми самотно, когато не съм у дома?

 

 

Виж още