Защо кучетата носят храната си от стая в стая

куче храна Снимка: iStock

Н амирате ли кучешка храна в различни стаи на дома си? А ставали ли сте свидетели на следното: домашният ви любимец поема пълна хапка с гранули, а след това се отдалечава от паничката си? Ако всичко до тук ви звучи познато, то трябва да знаете, че не сте сами. И далеч нямате причини за тревога! Въпреки че може да изглежда малко странно, това обикновено е просто инстинктивен начин на кучето да се увери, че получава достатъчно храна. 

куче хранаСнимка: iStock

Защита и подсигуряване на прехраната

Когато кученцата са в едно котило, те често се надпреварват, за да достигнат до млякото на майка си. В този случаи малките и по-малко агресивните кутрета обикновено остават по-назад, а веднъж получили достъп и възможност да се нахранят, те се възползват максимално. 

Сходно поведение се наблюдава и сред зрелите четириноги, които предпочитат да складират малко количество от храната си в другата стая, „на сигурно“ място, за да попречат на някой друг (макар че такава възможност няма...) да се докопа до нея. В даден момент от живота си вашият  другар може би е почувствал, че яденето му е застрашено и за това инстинктивно бяга с пълна уста с храна, само за да се върне след това и да довърши съдържанието на купичката си.

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

Шумни възможности

Вярвате или не, някои кученца са толкова чувствителни към шум, че неприятният звук, който самите те издават, докато ядат от купичката си, може да ги притеснява. Например, ако паничката е от стомана или метал, то тя дрънчи, докато животното я плъзга по пода. 

Защо кучетата местят купичките си с храна?

Кучето ви мести купата си с храна по същата причина, поради която складира част от съдържанието й в съседната стая. Или заравя (ако има възможност) кокалите си в задния двор – инстинкт. Дивите предци на домашните ни любимци – вълците, често са крили плячката си далеч от останалите членове на глутницата си, за да могат да се върнат към нея по-късно и да хапнат на спокойствие. 

Понякога четириногите местят паничката си с храна просто, защото предпочитат друго място. А може би просто искат да са по-близо до вас, докато хапват (голяма част от кучетата обичат да имат компания за закуска/вечеря).

куче хранаСнимка: iStock

Имаме ли причина за безпокойство?

Яденето далеч от купичката или местенето й в различни части на дома ви не е проблем. Ако домашният ви любимец обаче, стане агресивен, може би е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Когато едно животно започне настървено да пази храната си, това поведение бързо може да ескалира в проблемно. Предупредителните знаци включват ръмжене, щракване на челюсти и оголване на зъби. За това, вместо да чакате и да рискувате да ви ухапе, свържете се с професионалист, който да ви помогне да промените поведението на животното.

куче проси хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

Захранване на малкото куче

Виж още