Защо кучетата обичат да късат хартия

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да се приберете у дома, а по целия под да има накъсана на парчета тоалетна хартия. Или части от непрочетената ви поща, любимото ви списание или книга…

Да, всички сме се забавлявали с любимото на учениците извинение „кучето ми изяде домашното“, но оказва се – на практика това е напълно възможен сценарий. 

Според мнението на ветеринарните лекари, има някои породи като Боксер, Керн териер, Голдън ретривър и Малтийска болонка, които са по-склонни да разкъсват на малки парчета всяка хартия, която се изпречи пред очите им. Но това е поведение, което може да се наблюдава при всички домашни любимци – независимо от размер или възраст. И макар раздробяването на хартия да не е опасно за самото животно, това може да нанесе щети на имуществото и вещите ви. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ето няколко възможни причини, поради които вашият космат приятел обича да къса на парченца всичко хартиено в дома ви:

  • Инстинкт

На домашният ви любимец никога не му се е налагало да броди в дивата природа и да лови собствената си храна, но инстинктът за това е заложен в съзнанието и ДНК-то му. Въпреки че домашните кучета са опитомени, те имат някои вградени двигателни модели, които може би се „отключват“ щом разкъсват хартията. Това не значи, че косматият ви приятел е тайно агресивен, а просто е неговият начин да изрази безопасно това, което му е заложено по природа. 

  • Скука

Ако домашният ви любимец остава сам през деня, в даден момент съвсем естествено той се отегчава. И ако точно тогава се случва късането на хартията, значи скуката със сигурност е виновна за част от бъркотията в дома ви. Не забравяйте, че кучето се нуждае от достатъчно физическо и психическо стимулиране, за да се чувства добре и във форма. 

кучеСнимка: iStock

  • Стрес и тревожност

Ако косматият ви спътник се чувства стресиран или тревожен, това може да предизвика компулсивно и/или обсесивно поведение. И тъй като животното търси „отдушник“ на стреса – раздробяването на парченца на всичко, което се изпречи пред очите му е начинът да се справи със ситуацията. 

Стресът и тревожността при домашните любимци могат да бъдат предизвикани от промени в рутината на четириногото като довеждане на ново животно и дома, поява на бебе, промяна в графика ви и дори – нова мебел или пренаредена стая. 

  • Сензорно обогатяване

Обонянието е метод номер едно за опознаване на света за кучето, но вкусът и докосването също са важни. Подобно на бебетата, които слагат в устата си всичко като начин за изследване на нови неща, и кучетата действат по формулата „подушване –пробване“

Хартията е с интересна текстура и издава звук, когато се разкъса. А пощата ви е още по-привлекателна за домашния любимец, тъй като пликовете са покрити с непознати аромати. Хартията, открита в кошчето пък, може да съдържа остатъци от храна.

  • Търсене на внимание

Ако повишавате глас и се втурвате след кучето си всеки път, когато го хванете да разкъсва хартия, вие му давате объркващ урок. Не бива да забравяме, че за четириногите няма такова нещо като негативно внимание. Докато ги гледате и взаимодействате с тях – те са щастливи.Животните не се интересуват непременно, че сте ядосани. 

кучеСнимка: iStock

Как да спрем кучето ни да къса всичко от хартия, което намери

Най-ефективният и проверен начин да стопирате това поведение е и най-очевидният – уверете се, че няма нищо, което да става за накъсване или раздробяване. Инвестирайте в добре затварящи се кофи за боклук със сигурни капаци, изхвърляйте редовно кошчето до бюрото си и дръжте банята затворена в свое отсъствие. 

Премахването на изкушенията е първата част от процеса. 

Втората стъпка е подмяна на желанието за дъвчене на хартия у домашния ви любимец с нещо друго, което да ангажира вниманието му. Осигурете му нови и вълнуващи играчки, с които да се забавлява. Помнете – всяко четириного е привлечено от новото, а често старите играчки вече не са така привлекателни.

 

Вижте още:

Защо кучето ни се взира през прозореца

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Виж още