Защо кучетата обичат да спят до стената

куче спи Снимка: iStock

К учетата ни безспорно имат някои особено сладки навици! Като започнем с начина, по който издават някои звуци, до позите им на сън – домашният ни любимец винаги е в състояние да предизвика усмивка на лицето ни! Едно от безспорно забавните неща, които повечето стопани на четириноги са забелязали, че питомците им често правят, е да спят до стената. Понякога – залепени за нея по дължината на цялото си тяло. Задавали ли сте си въпроса защо четириногите го правят?

куче спиСнимка: iStock

4 причини защо кучетата обичат да дремват до стената

  • Комфорт и удобство

Това е най-вероятната причина защо едно куче спи или лежи до стената. Точно като хората, някои четириноги обичат да спят в странни пози. И това, което изглежда неудобно за нас, може да бъде чудесно релаксиращо за тях. 

куче спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тази поза е най-комфортна и по отношение на телесната опора, включително – на краката, бедрата и гърба. Домашните любимци, които обичат да дремват по гръб, но са склонни неволно да падат настрани, често се залепят за някоя стена, за да я използват като опора. 

Вижте още: Какво ни казва позата, в която спи кучето ни

  • Температура

Друга основна причина, поради която кучетата обичат да спят до стената е, че те се опитват да се охладят, особено ако ги видите да дремват и по гръб в същия момент. Както подът, така и стената осигуряват по-хладно място за спане от всяка друга част на дома ви. Така че не е никак чудно, че вместо на удобното си легло, през лятото косматият ви другар предпочита да си дремва на плочките в коридора, залепен за някоя от стените. 

куче спиСнимка: iStock

  • Медицински или поведенчески проблем

Ако кучето ви обикновено не лежи/спи до стената, но е започнало да го прави наскоро, или забележите други симптоми, които подсказват, че се чувства зле, тогава може би е време да посетите ветеринарния си лекар. 

Понякога домашните любимци избират тази поза на сън, защото изпитват болки в ставите, а стената им осигурява така необходимата опора. Друг път кучетата избират да спят до стената, ако нещо ги тревожи, стресира или предизвиква у тях страх (било то поради заболяване, нараняване или травматично преживяване). Четириноги, които са склонни да проявяват повишена бдителност и други подобни на посттравматично стресово разстройство симптоми, също избягват да лежат на открити места. В тези случаи стената осигурява необходимата бариера, така че животното не трябва да се тревожи, че някой или нещо ще го изненада в гръб. 

куче спиСнимка: iStock

  • Безопасност

Друга често срещана причина кучетата да лежат или спят до стената е, че се страхуват или нещо ги притеснява. В този случай тя отново служи като опора, даваща на четириногото чувство за безопасност. Може да забележите често това при кучета, които наскоро са били осиновени, както и при кутрета, които все още не са социализирани добре. 

Подобно на медицинските и поведенческите проблеми, и в този случай наличието на стена може да успокои тези тревожни и страхливи домашни любимци, тъй като им осигурява една зона по-малко, която да трябва да пазят.

куче спиСнимка: iStock

Имаме ли причина за безпокойство, ако кучето ни често спи до стената?

Няма нищо лошо или обезпокоително в това кучето ви да спи до стената. Освен в случаите, когато не е резултат от медицински или поведенчески проблем, който налага посещение при ветеринарния ви лекар. В повечето случаи обаче, четириного, което лежи до стената, по-скоро го прави в търсене на удобство и комфорт, като източник на опора или подкрепа, отколкото като признак на нещо друго. 

куче спиСнимка: iStock

Точно като хората, домашните ни любимци имат собствена представа кои пози са удобни или не. Четириногият ви другар може да предпочита да дремва до стената или между краката ви, например. Единственият реален недостатък на това вашето здраво куче да лежи често до стената е, че вероятно ще остави някои „доказателства“ за предпочитаното си местенце за дрямка. Което може да е неприятно, ако у дома имате бели стени...

Вижте още: 

Сънуват ли кучетата

Защо кучетата спят толкова много

Виж още