Защо кучетата пият повече вода през зимата

куче вода Снимка: iStock

З а никого не е изненада, че кучетата пият много вода, когато времето навън стане горещо. Забелязвали ли сте обаче, че парадоксално или не, но паничката с живителната течност на домашния ви любимец сякаш става празна за по-кратък период от време през зимата? Ако е така, не сте сами. Този любопитен факт не остава скрит за много собственици на четириноги, които се чудят: 

Защо кучетата пият толкова много вода, когато навън е студено? 

За никого не е тайна, че през пролетните и летните месеци тялото ни се поти повече, а това ни прави по-дехидратирани. Така че, логично и пиенето на вода (както и всякакъв вид течности) през тези месеци не е нещо необичайно, както за нас, така и за четириногите ни другари. Това, което безспорно е по-странно е, че животните сякаш пият дори повече вода от нормалното, когато навън е студено.

куче водаСнимка: iStock

Тази повишена консумация на вода може да бъде обезпокоителна за някои стопани, тъй като може би си мислите, че нещо не е наред с домашния ви любимец. Основната причина за това поведение обаче, е доста изненадваща. 

Dogsandcats.bg

През студените зимни месеци нивата на влажност в атмосферата всъщност са по-ниски. Това води до по-бърза и лесна дехидратация при домашните ни любимци, а оттам – те пият и повече вода.

Вижте още: Колко често да сменяме водата на кучето си

Има много причини, поради които поддържането на хидратация е важно за телесните функции на четириногия ви другар. Един такъв процес е производството на аденозин трифосфат (или АТФ). АТФ е молекула, присъстваща във всички живи тъкани, която осигурява енергията за нормално протичане на всички физиологични процеси в тялото. Когато настъпи дехидратация, кръвният поток, доставящ кислород до клетките, намалява, а АТФ се произвежда с много по-бавна скорост.

куче водаСнимка: iStock

Или по-просто казано, студеното време отнема голяма част от енергията на тялото на домашните ни любимци. Те имат нужда да си я възстановят, а чистата питейна вода е много важна за цялостното им здраве. 

Повечето експерти препоръчват да не давате на кучето си леденостудена вода, тъй като това може да допринесе за понижаване на телесната температура на животното и да затрудни храносмилането му.

Насърчаване на поведението

Всеки ветеринарен лекар ще се съгласи, че никога не бива да ограничавате достъпа на вашето куче до вода. Дори ако имате усещането, че четириногото пие в излишък, ограничаването на важната за него течност може да доведе до дехидратация.

Ако обаче пълните паничката на косматия си другар твърде често и това ви тревожи, консултация с ветеринарния ви лекар едва ли би навредила. Въпреки че повишената консумация на вода през студените зимни месеци не е нещо необичайно, съществува вероятност да има наличие на основен медицински проблем, който причинява поведението. 

кучеСнимка: iStock

Добро правило е да се опитвате да следите колко вода консумира домашният ви любимец на дневна база. Започнете, като пълните купичката на четириногото по едно и също време ден след ден с едно и също количество вода. По този начин бързо ще можете да определите дали животното пие повече или по-малко. 

Кога имаме причини за притеснение

Въпреки че не е необичайно, а точно обратното – често срещано, кучетата да пият повече вода в студено време, има и други причини за появата на това поведение. Дали вашето куче не приема някакви лекарства като преднизон, които повишават жаждата и засилват уринирането? 

куче водаСнимка: iStock

Промяна в диетата също може да бъде причина за това, че косматият ви другар пие повече вода. Дали няма начин някой в семейството ви да му дава тайно повече лакомства или да споделя с него вечерята си? А дали напоследък не залагате повече на суха, вместо на мокра храна? Всеки един от тези възможни сценарий може да причини увеличение на жаждата и да доведе до това вашият домашен любимец да пие повече вода.

Да се уверите, че купичката с вода на вашето куче не е замръзнала е важна част от грижите за животното през мразовитите зимни месеци. Макар и кучето ви да се наслаждава на лудуването в снега, а ниските температури сякаш да не му пречат, когато времето за игри приключи, то ще има нужда да се хидратира добре.

Вижте още: 

Защо кучето ми не пие вода, въпреки че изглежда жадно

 

Виж още