Защо кучетата постепенно губят интерес към играчките си

куче играчки Снимка: iStock

З наем, че обичате да купувате играчки на домашния си любимец. Това е едно от малките удоволствия да отглеждаш куче – всички онези неща, с които ние, собствениците, обичаме да глезим питомците си. Вкусните лакомства, бисквитки и кокалчета за дъвчене и, разбира се, нова играчка с повод или без. 

Да, определено е приятно да обсипваме домашните си любимци с внимание, за това и може да бъде малко разочароващо и необяснимо, когато животните загубят интерес към нещата, с които до преди ден са се занимавали ентусиазирано с часове. Ако това се е случило и на вашия четириног приятел, то бързаме да ви уверим, че не сте сами! Оказва се, че вашето куче не е презадоволено – за всичко си има научно обяснение!

куче играчкиСнимка: iStock

Кучетата губят интерес към играчките си поради състояние, наречено неофилия. То се характеризира с интензивно предпочитане и търсене на новостите. Това значи, че домашните ни любимци са устроени да предпочитат нови неща като цяло и е нормално да губят интерес, щом нещо им е вече добре познато.

Dogsandcats.bg

В проучване, публикувано в сп. Animal Cognition, изследователи от университета в Гисен, Германия и университета Линкълн, Великобритания, тествали на 17 кучета, за да проверят техните предпочитания. В първия етап от изследването на четириногите са дадени две играчки, с които да са оставени да се забавляват. Във втория етап към тях е добавена още една. Може би няма да ви учуди факта, че четириногите избрали именно нея, за да продължат заниманията си. 

куче играчкиСнимка: iStock

Изследователите са открили, че кучетата губят интерес към играчките си след пет 30-секундни игри. Сумирано, това са две минути и половина игра, преди животните да престанат да се интересуват от въпросните предмети. Може би ще е добре да си го запишете някъде – ще ви помогне следващият път, когато се отправите към зоомагазина!

Има ли как да задържим интереса на кучето ни към играчките му за по-дълго?

Добрата новина е, че макар да не сме в състояние да контролираме времето, за което косматият ни другар ще се отегчи от играчките си, редовната им смяна ще удължи живота им. Всичко, което трябва да направите е да приберете част от тях в кутия или да ги приберете някъде, където вашето куче не може да ги види. 

Завъртането на играчките на ротационен принцип е най-лесният и най-добър начин да извлечете максимума от елемента на „новост“.

Ако една вещ е на разположение на животното през цялото време, то бързо ще загуби интерес към нея. Но за сметка на това, питомецът ви ще се занимава с нея далеч по-дълго, ако преди това не е била пред погледа му за известен период от време. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Променете миризмата на играчките

Друг начин да „измамите“ кучето си да хареса стара играчка, е й придадете нова миризма. Когато четириногият ви другар се отегчи от дадена вещ, вземете я със себе си, когато излизате на разходка в близкия парк. След това – можете да я натъркате в тревата, например. Новата миризма със сигурност ще пробуди интереса на животното, макар и, както споменахме, за кратко. 

  • Някои кучета предпочитат играчки, които стимулират ума им

Като цяло не препоръчваме импулсивната покупка на играчки за домашния ви любимец. Ако обаче за вас представлява удоволствие да попълвате асортимента му, то може би ще ви бъде любопитно да научите, че четириногите са склонни да се занимават по-дълго с играчки, които ги поддържат психически стимулирани. Ако домашният ви любимец се отегчава лесно, опитайте игри с пъзел, които ще го накарат да се потруди малко. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучето ми не носи топката, след като му я хвърля

7 стари детски играчки, които да дадете на кучето си

Виж още