Защо кучетата ритат тревата, след като отидат до тоалетна и как да спасим двора си

куче Снимка: iStock

И мъжките, и женските кучета го правят. Ако имате домашен любимец или сте наблюдавали четириногите в близкия парк или градинка, то и вие сте се уверили в това. Говорим за ритането на тревата и земята след рутинното използване на тоалетната. И докато това поведение на питомеца ви не ви тревожи кой знае колко, когато сте навън (в крайна сметка, животното не пречи на никого, нали?), до честите му проявления в двора ви не са никак приятни. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Защо кучетата ритат с крак, след като отидат до тоалетната

Това поведение се наблюдава при всички четириноги, без значение от породата, размера или темперамента им. И макар самите вие да не намирате смисъл в това ритане и дори да го смятате за глупаво, в кучешкия свят това е нещо съвсем нормално и естествено.

Актът на ритане след уриниране или дефекация се свързва по-често с котките, но когато кучетата го правят, причината зад това е съвсем различна. Мъркащите домашни любимци ритат като опит да почистят и прикрият „доказателствата“, докато четириногите никак не се интересуват от това да крият каквото и да е било. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Основната причина, поради която кучетата ритат тревата и разравят земята около мястото, където да ходили до тоалетна, е за да маркират допълнително територията си. Кучетата имат ароматни жлези, разположени в долната част на лапите им, а актът на ритане освобождава миризмата и я пренася на земята. Един вид, допълнителна маркировка, която не се вижда. 

Надеждата на животното е, че другите кучета в района ще доловят този аромат, ще видят следите от самото ритане и ще знаят, че трябва да стоят далеч от тази територия. Да, човек би помислил, че миризмата на кучешките екскременти ще е достатъчна за целта, но след като изпражненията на четириногите изсъхнат, на практика, те почти не миришат. От друга страна, ароматът, който се освобождава от подложките на лапите им, е по-дълготраен. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Как да спасим двора си

Ако кучето ви рита след изхождане или уриниране, то нямате от какво да се притеснявате – това е напълно здравословно и естествено. Но далеч не означава, че сте длъжни да адмирирате това поведение или дори – да го харесвате. Ентусиазираното ритане може да съсипе двора ви, а ако имате желание да запазите вида на моравата си и тревата да си остане там, където й е мястото, трябва да се опитате да ограничите косматия си другар да го прави. 

Тъй като това е натурално поведение у четириногите, то няма как да го изкорените напълно. Вместо това, можете да опитате да го пренасочите. Когато пуснете питомеца си да отиде до тоалетната, бъдете готови да се намесите, преди да започне с ритането. 

Ако животното обича играчки за дъвчене, вземете любимата му със себе си навън. Ако кучето ви би направило всичко за почерпка, уверете се, че знае, че разполагате с пълен джоб с лакомства. И когато домашният ви любимец приключи да върши работите си, непосредствено преди да започне да рита с крак по тревата, извадете наградата и го повикайте да дойде да я вземе. Целта ви е да пренасочите вниманието му, така че да забрави за поведението, свързано с разпространение на собствената си миризма. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че промяната на поведение, което е подкрепено от генетични инстинкти, не е никак лесна. За това бъдете разумни и не си поставяйте нереалистични очаквания. Бъдете търпеливи и ентусиазирани. И в крайна сметка, ако всичко останало се провали, помислете за вариант да извеждате питомеца си на по-чести разходки, насърчавайки го през това време да отиде до тоалетната възможно най-много пъти. 

Друг подход е да научите кучето си да ходи само на определено място, за да ограничи щетите само в една област.

Вижте още: 

Защо кучетата гонят опашките си

Защо кучетата обичат да копаят дупки

Виж още