Защо кучетата са приятелски настроени към хората

куче човек Снимка: iStock

В сички знаем, че кучетата са най-добрите приятели на хората. Но някога задавали ли сте си въпроса защо четириногите се радват толкова много на нашата компания? Или защо изобщо са толкова приятелски настроени към хората?

Кога за първи път сме се срещнали с кучетата?

Преди да отговорим на въпроса „Защо кучетата са толкова приятелски настроени към хората?“ си струва да се върнем назад към общата ни история. А това е действително епично приятелство, което датира някъде от преди 15 до 40 хиляди години назад! По това време е съществувал, вярват учените, древен вид вълк, обитаващ различни части на планетата ни. Въпреки че днес това животно е вече изчезнало, ние имаме за какво да му благодарим! Защото то е общият прародител както на кучетата, така и на съвременните вълци, пишат от Американския киноложки клуб.

куче човекСнимка: iStock

В крайна сметка този вълк или друг, много подобен на него, си проправя път към човешкото общество и този момент бележи началото на най-ранните опитомени кучета. Експертите не са напълно единодушни кога хората са започнали да опитомяват кучета или всъщност – кога изобщо сме ги приели за първи път в домовете си. Но общият консенсус е, че домашните любимци, които познаваме и обичаме днес, всъщност са роднини на тези древни вълци. 

Dogsandcats.bg

Специалистите смятат още, че дивите вълци и хората всъщност не са били най-добри приятели. Да, правилно прочетохте. Първоначално вълците и хората са били конкуренти, които са се съревновавали за едни и същи ресурси. В крайна сметка се стига до момент, в който вълците разбират, че е далеч по-лесно да са на страната на човеците, отколкото да се бият с тях за общи ресурси. И започнали да следват човешките племена и да се наслаждават на останките от техния лов, вместо сами да осигуряват прехраната си. И за хората това било добра сделка: вълците отблъсквали други хищници по време на лов.

куче човекСнимка: iStock

Защо кучетата са приятелски настроени към хората?

И така, как ранните ни взаимодействия с дивите вълци оформят приятелството между хората и четириногите? Освен факта, че им осигуряваме скъпа и качествена храна, безкрайно разтриване на коремчето и дълги разходки, има си основателна причина кучетата да ни обичат толкова много. И тя е свързана с това как сме ги отгледали.

Връзката между хората и вълците е еволюирала до точката, в която ние сме започнали да приемаме вълци в домовете си. Оставяли сме им остатъци и постепенно сме осъществили взаимодействие, което в последствие се е развило до пълно опитомяване.

куче човекСнимка: iStock

И това ни води до отговора на въпроса защо кучетата са толкова приятелски настроени към нас. Тъй като древните хора са избирали конкретни, по-дружелюбни вълци заради приятелското им отношение, постепенно ние сме култивирали този тип гени у тях. И в крайна сметка – днес те надделяват.

Това се отнася за всеки принцип, свързан с поведението на съвременните кучета – черти, които са се развили с времето чрез селективно развъждане. Накратко, дружелюбното отношение е просто един от атрибутите, които сме избрали да запазим у кучетата. Изследователите предполагат, че това обяснява защо четириногите са толкова приятелски настроени към хората, дори никога преди да не са срещали даден човек. На практика ние сме отгледали и развили тази генетична мутация, която ги прави такива.

куче човекСнимка: iStock

Но има още нещо. Според проучване, проведено в университета Eötvös в Унгария, поведението на собственика има изключително влияние върху определяне на личността на кучето. В изследване, в което са анкетирани над 14 хиляди собственици на домашни любимци, учените са открили, че най-общителните от тях са тези, които прекарват най-малко три часа на ден със своя собственик. 

Така че, ситуацията е следната: днешните приятелски настроени четириноги са плод на хилядолетна линия от приятелски настроени кучета. Но по всичко изглежда, че приветливостта не е абсолютна даденост. Ние, собствениците, все още имаме решаваща роля в отглеждането на добродушни и спокойни кучета.

куче човек приликаСнимка: iStock

 

Виж още