Защо кучетата се задъхват, когато са развълнувани

куче Снимка: iStock

В сички знаем, че кучетата са покрити с козина (изключение правят няколко породи, чиито представители са почти голи), а това означава, че механизмът им на изпотяване е различен от този на хората. Домашните ни любимци се задъхват, за да се охладят. Или най-точно казано – това е форма на „изпотяване“ при четириногите. В някои случаи обаче, пъхтенето се случва и, когато косматите ни приятели са силно развълнувани

Вижте още: Как да спрем кученцето да се изпуска, когато е развълнувано

Кучетата се задъхват, за да се охладят

Хората сме сред малкото бозайници, които се потят – с други думи ние отделяме водни капчици по повърхността на кожата си, които се изпаряват, за да поддържаме телесната си температура в норма и тялото ни да се охлади. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кучетата и котките също се потят, но по-различен начин спрямо нас, обясняват от специализираното издание Science Friday. Домашните ни любимци се охлаждат през подложките на лапите си, а това им осигурява и по-добро сцепление или триене, когато тичат или вървят. 

Когато кучетата се задъхват, за да се охладят, езиците им най-често висят извън устата им. По този начин се изпарява влагата от самия език, носните проходи и лигавицата на белите дробове на животното. Това регулиране на температурата освобождава телесната топлина и по този начин четириногото се охлажда. 

Другият механизъм за охлаждане при кучетата се нарича вазодилатация. Това е процес, при който кръвоносните съдове се разширяват (в зоните около ушите и лицето) и отделят топлина. Така те пренасят кръвта по-близо до повърхността на кожата на животното, което помага за регулиране на вътрешната му телесна температура. 

Тълкуване на езика на тялото на кучето

Освен за охлаждане, задъхването е едно от средствата за комуникация на кучето. Тихото пъхтене, например, прилича на леко дишане и домашният ви любимец може да го прави без вие дори да забележите. Кучетата се задъхват леко, когато са щастливи или енергични. 

кучеСнимка: iStock

Например, ако домашният ви любимец познава звука от докосването на каишката му, а вие го съчетаете с (несъмнено любимия му) въпрос „Кой ще ходи на разходка?“, много четириноги автоматично ще започнат да дишат малко по-тежко, с изплезен език – за да покажат явно своя ентусиазъм. 

Кучетата се задъхват и, когато са развълнувани. Това може да бъде положителна емоция (излизане на разходка), но и отрицателна (чувстват се нервни или уплашени). Специалистите от АКС са категорични, че тази форма на езика на тялото на косматия ви другар е нещо важно, за което трябва да внимавате. 

Винаги, когато забележите, че домашният ви любимец не се задъхва, за да се охлади, а във връзка с нещо неприятно, което се случва в обкръжението му – това се нарича „поведенческо задъхване“ и е индикация, че животното се чувства тревожно или стресирано. 

Задъхване поради стрес

Има разлика между задъхването при кучето с цел охлаждане, това от щастие, болка или стрес. 

кучеСнимка: iStock

Четириного, задъхано от щастие, обикновено мага с опашка, а очите му сякаш блестят. Често този тип пъхтене е свързано с конкретна ситуация, например – току що сте се прибрали у дома или ви предстои да излезете на разходка. То наподобява „усмивка“, тъй като е издайнически знак, че животното е щастливо и развълнувано. 

Езикът на тялото на животно, което се усеща обезпокоено или стресирано е съвсем различен. Можете да забележите това поведение в колата – ако домашният ви любимец не харесва да се вози в нея. Или докато чакате в кабинета на ветеринарния си лекар. Почти винаги, когато навън има заря или гръмотевична буря. Всички изброени фактори от околната среда могат да предизвикат задъхване, като най-често то е съчетано с повтарящо се прозяване, хленчене, облизване на устни, треперене или опити на животното да се скрие. 

Други причини, които може да ви изглеждат безобидни, но могат да предизвикат безпокойство у кучето ви, са преместване в нов дом, наличието на непознати за него гости или други животни, шумни уреди като прахосмукачки. 

Ако забележите някой от изброените признаци, че четириногият ви приятел изпитва стрес, опитайте се да успокоите животното, като междувременно го отдалечите от източника на тревожност.

Кога да се обадите на вашия ветеринарен лекар

Ако имате притеснения, че домашният ви любимец се задъхва по-често, добре е да обсъдите това с ветеринарния си лекар. Разбира се, има случаи, при които дори прекомерното пъхтене се счита за нормално – ако сте на разходка в горещ ден, това е начинът на животното да се охлади (ситуацията го изисква). 

кучеСнимка: iStock

Понякога кучетата могат да се задъхват и поради специфично заболяване. Може да има нещо, което блокира дихателните пътища на четириногото или е погълнало нещо, което не му позволява да си поеме въздух спокойно. 

Домашни любимци, които страдат от наднормено тегло, могат да се задъхват неконтролируемо, тъй като дихателните им пътища се свиват. Прекомерното пъхтене в някои случаи може да е индикация и за сърдечен проблем. 

За това – ако забележите, че задъхването в следствие на стрес (а не за охлаждане) се случва често или ви отнема много време, за да успокоите домашния си любимец, обсъдете ситуацията с ветеринарния си лекар. Вашият питомец може да се нуждае от помощ, за да намалее тревожността му към определени фактори от околната среда, които отключват у него безпокойство. Възможно е и да има неочаквано медицинско състояние, което да го накара да бъде физически по-чувствителен към някои шумове.

Когато навън е горещо, картинката на куче с изплезен език, което пъхти, за да се охлади, е нещо нормално. Особено в познат контекст – температурите са високи, слънцето пече силно или климатикът в апартамента ви точно този ден е повреден. 

кучеСнимка: iStock

Има редица други ситуации обаче, при които пъхтенето на домашните ни любимци има съвсем различно значение. За да можете да ги разпознаете, трябва да сте добре запознати с езика на тялото на домашния си любимец. 

Важно за всеки стопанин на четириного е да може да разбере кога кучето му се задъхва, защото е приятно развълнувано и кои са моментите, в които това поведение е в следствие на стрес или тревожност. 

Следете за различни сигнали, които четириногото ви дава – дали трепери, иска да се скрие някъде или обратното „усмихва“ се и маха игриво с опашка. А ако задъхването ви изглежда прекомерно, не ви се струва нормално и не изчезва след разумен период от време – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още: 

Защо кучето завърта в кръг преди да отиде до тоалетна

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

 

 

 

Виж още