Защо кучетата сякаш постоянно са с отворена уста

куче Снимка: iStock

Е два ли има две мнения по въпроса, че кучетата ни са очарователни същества! Понякога – толкова сладко мързеливо-лениви.

Ако някога сте се вглеждали по-продължително в лицето на домашния ви любимец, който цял ден сменя местоположението си (от леглото на дивана и обратно) и ви гледа любовно с широко отворена уста и леко присвити очи, то няма как да не се запитате: „Защо кучето ми прави тази нелепа физиономия?“. 

Ние от Dogsandcats.bg идваме на помощ, за да хвърлим яснота по въпроса защо домашните ни любимци сякаш постоянно оставят устата си отворена?

Dogsandcats.bg

Изглежда, сякаш кучетата през повечето време стоят с отворена уста?

Ако имате чувството, че колкото и пъти да погледнете косматия си приятел, толкова често той е с отворена уста, то може би ще ви е интересно да знаете, че устата изпълнява няколко различни функции за кучето ви. Тя е определяща за дишането, охлаждането и комуникацията, така че има много причини четириногото да я държи отпусната.

кучеСнимка: iStock

Първо, отворената уста е чудесен начин за прегряло животно да се охлади. Това също е и начин, чрез който косматият ви другар може да се опитва да ви „каже“ нещо по своя начин – задъхването може да е признак, че изпитва болка или страх. А меката отворена уста (сещате се, онова меко, отпуснато лице, което сякаш изглежда като усмивка) съобщава за спокойствие, комфорт и хармония. И, разбира се накрая -  кучетата дишат и през устата си.

Защо кучетата дишат с отворена уста?

Има редица причини, които могат да накарат домашния ви любимец да диша през устата си. Когато сте се върнали от дълга, качествена и изморителна разходка – особено ако навън е топло, има голям шанс устата на животното да стои отворена, за да му послужи да е охлади. Тъй като кучетата не се потят през кожата си като хората, отварянето на устата им е основният им начин да поддържат нормална телесна температура.

Вижте още: Потят ли се кучетата

Четириногите дишат с отворена уста и, когато се чувстват разтревожени, особено развълнувани или щастливи (смесени сигнали, знаем). Ако четириногият ви приятел стои с разтворени крака и изпънат врат, като същевременно диша с отворена уста, обърнете внимание на езика на тялото му – това може да е знак, че кучето ви изпитва проблем да си поеме добре въздух и следа незабавно да го заведете на ветеринарен лекар. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата се задъхват?

Ако кучето ви се задъхва прекомерно или по-странен начин (не обичайното „топло ми е и се опитвам да се охладя, спокойно“), има няколко неща, които може би се случват. Домашният ви любимец може би е уплашен, изпитва тревожност и се опитва по свой начин да поиска помощ по време на стресова ситуация. Това може би е и начинът на вашия космат другар да се опитва да ви уведоми, че изпитва болка или дискомфорт. 

Независимо дали е плод на положителни емоции или не, прекомерното задъхване никога не бива да се пренебрегва, тъй като не се счита за нормално поведение. За това – следете домашния си любимец и ако установите, че сякаш не може да си поеме дъх – не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата седят с отворена уста?

Ако сте забелязали, че домашният ви любимец стои известно време неподвижно с отворена уста, време е да погледнете по-отблизо и да потърсите някои улики. Първо – не забравяйте, че отворената уста е личната климатична система на вашето куче. Ако то е тичало наоколо в горещ летен ден, може би иска да си почине, поемайки си дълбока глътка хладен въздух, за да се охлади. В случай, че това не отговаря на действителността, ето за какво да бъдете внимателни:

  • Небрежно отворена уста

Ако устата на кучето ви виси отворена в мека, непринудена позиция (може и с леко подаващ се език), животното може би казва: „Имам страхотен ден и те обичам толкова много!“. Това „меко“ лице значи, че четириногото е напълно доволно и спокойно.

  • Широко отворена уста и силно задъхване

Вашето куче най-вероятно е прегряло. Дайте на най-добрия си приятел вода и застанете на сянка, за да се охлади.

кучеСнимка: iStock

  • Отворена уста, чиито ъгли са изтеглени назад

Това изражение на лицето е известно като гримаса на страх и ви казва много за емоционалното състояние на вашето куче.

  • Ъглите на отворена уста, избутани напред:

Този израз наподобява леко набръчкана уста. Това ви казва, че вашето куче е готово да заеме обидна позиция и се чувства доста уверено.

  • Оголване на зъби

Ако кучето ви оголи зъбите си, докато устата му е отворена, не е добър момент да го притеснявате или гушкате. Това е недвусмислен сигнал за агресия и означава, че животното е на ръба – чувства се застрашено или уплашено. Независимо от случая, най-доброто, което може да направите, е да отстраните всички дразнители или да го изведете от стресовата ситуация възможно най-скоро.

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата отварят устата си, докато играят?

Ако някога сте изпадали в паника, защото домашният ви любимец се хвърля към някое от останалите четириноги с леко отворена уста, то знайте, че (вероятно) няма нужда да се тревожите толкова. 

Кучетата често си играят с отворена уста и се захапват леко. Този вид игра се нарича „спаринг на челюстите“ и е съвсем нормална, дори – здравословна за косматите ни другари. Макар че погледната от страни може да изглежда като битка, ако няма ръмжене или оголване на зъби, то знайте, че четириногите просто се забавляват. Нещо като момченцата, които си правят фалшиви картонени мечове и се преструват на рицари, борещи се за честта си до смърт – те имитират нещо опасно, но по доста безвреден начин. 

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

Нормално ли е кучетата да отварят и затварят устата си многократно?

Ако кучето ви отваря и затваря устата си отново и отново, следете го под око. Докато задъхването и дишането с отворена уста са нормална част от живота на кучето, многократното отваряне и затваряне на устата обикновено е знак, че нещо не е наред. Това може да означава, че нещо малко, като парче храна или връв от наскоро разрушена играчка е заседнало неудобно между зъбите на животното. Или може да е нещо по-сериозно, като счупен зъб, признак на заболяване или дори неврологичен проблем. Често това поведение предшества повръщане или е индикация, че на кучето му се гади. 

За това – най-добре е да проверите устата на четириногото за наличие на чужди предмети или да разгледате зъбите и венците. А ако продължи да го прави – заведете го за бърз преглед при ветеринарния си лекар, за да сте спокойни. 

 

Вижте още:

Защо кучетата вият

5 причини защо кучето се прозява

Виж още