Защо кучетата скачат, когато са развълнувани

куче скача Снимка: iStock

К учето ви скача всеки път, когато ви дойдат гости, когато е време за разходката му или когато се каните да му хвърлите топка? Да, скачането безспорно е често срещано поведение при домашните ни любимци, с което сме свикнали. Но, да кажем, очаквате бебе и скачането на косматия ви другар ви притеснява? Или се дразните, че се налага често да ходите на работа с кални отпечатъци от лапи върху панталона си? 

куче скачаСнимка: iStock

Коренът на поведението

Кучетата скачат, за да поздравят хората, защото така се държат и с представители на собствения си вид. Същото се отнася и с облизването на лицата. За да го направят обаче, на четириногите им се налага да скочат още по-високо, за да привлекат вниманието ви. 

Домашните ни любимци са силно сензитивни същества и често насочват вълнението си към дребни неща като: да видят любимата си играчка, каишката или купичката си за храна. Лесно е да бъдем увлечени от тази еуфория и да започнем да тълкуваме това поведение на питомеца си като щастие, но според специалистите „Развълнуваното куче не е непременно щастливо. Спокойното е.“ 

Dogsandcats.bg

Ето защо е от съществено значение да предприемете стъпки, за да контролирате скачането на косматия си другар.

куче скачаСнимка: iStock

Кое кара кучетата да скачат

Някои домашни любимци скачат, за да демонстрират мястото си в глутницата. Да бъдеш по-висок от друго куче или човек показва авторитет и повишава статуса на животното. 

От друга страна, скачането с цел да се оближе нечие лице, може да се тълкува като знак на подчинение (инстинкт, запазен от дивите предци на питомеца ви). Кученцата облизват лицето на майка си от любов и уважение. Някои четириноги скачат за извинение, успокоение или защото това им дава усещане за контрол в неспокойна ситуация, като например влизащ човек през вратата. Понякога домашният ви любимец може да не се радва да види този нов човек и да скочи в резултат на нервност в отговор на действията на този индивид, който навлиза в територията му.  

куче скачаСнимка: iStock

Неволно насърчаване

Има много причини, поради които не е добра идея да насърчавате скачащото поведение на домашния си любимец: oопасност от драскотини, кални лапи и нараняване на малки деца са само част от възможните вреди, които то може да причини. Ако обсипвате скачащия си космат другар с целувки и внимание, когато се приберете от работа, то животното може би ще си помисли, че в поведението му няма нищо нередно и ще продължи да го прави. Вместо това – порадвайте се на косматия си другар едва, когато и четирите му лапи са на пода.

Ако животното скача, застанете неподвижно и скръстете ръце, като не казвате нищо, докато не се успокои. Или се обърнете с гръб към него, пазейки тишина, докато послушно седне. Бъдете търпеливи, защото може да отнеме известно време, но в крайна сметка кучето ще се ориентира какво се иска от него.

куче скачаСнимка: iStock

Как да контролираме скачането на домашния си любимец

Точно като хората, кучетата имат различни индивидуалност и характер. И някои четириноги просто са по-енергични от други. Домашният ви любимец може да се нуждае от допълнителна разходка, за да изразходва енергията си. 

В някои случаи подскачащото поведение на кучето ви може да бъде обезпокоително – ако имате малко дете у дома, например. И ако това е така, необходимо е да установите граници, така че да избегнете потенциални инциденти.

 

 

Виж още