8-те най-големи и тежки породи кучета в света

Анадолска овчарка Снимка: iStock

В разнообразния кучешки свят размерът действително има значение. Особено за собствениците, които предпочитат компанията на гигантските четириноги. Най-големите и тежки породи кучета в света са предпочитани домашни любимци не само заради внушителното им присъствие, но и поради уникалния си темперамент, историческа роля и специалните грижи, които изискват.

В исторически план тези колоси са служили за различни цели – от охрана на стада до благородна и вярна компания, а днес продължават да очароват семейства по целия свят в ролята си на домашни любимци!

Анадолска овчаркаСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 8-те най-големи и тежки породи кучета, задълбочавайки се в техните характеристики, произход и какво откроява всеки един от тези нежни гиганти!

Dogsandcats.bg
  • Английски мастиф

Английският мастиф държи редица рекорди – както за тегло, така и за размер. С история, датираща от древни времена, тези величествени кучета са използвани за боеве и като пазачи. Днес те са популярни като верни другари, отличаващи се със своя мек темперамент и лоялен нрав. Въпреки леко плашещия си размер, Английските мастифи са привързани към семействата си и имат преобладаващо спокойно поведение. Те, разбира се, се нуждаят от пространство, за да има къде да разгърнат масивната си конструкция. Що се отнася до упражненията – леки разходки за поддържане на здравето и формата са съвсем достатъчни! Правилното хранене е от решаващо значение за тази порода, тъй като представителите й често тежат над 100 кг. 

Aнглийски мастифСнимка: iStock

Санбернарите са известни с ролята си на спасителни кучета в Швейцарските Алпи – доказателство за тяхната сила, издръжливост и кротък нрав. Тези четириноги са абсолютното определение за нежни гиганти, като възрастните обикновено тежат между 80 до 100 кг. 

Санбернарите се отличават с любезно и търпеливо поведение, което ги прави отлични семейни домашни любимци. Гъстата им козина изисква редовен груминг. Въпреки внушителния си размер, тези четириноги са известни като нежни другари за децата. Ранното обучение и социализация са важни за управление на поведението им, докато растат.

СанбернарСнимка: iStock

Договете са известни като „Аполоните на кучешкия свят“ заради своята грация, благородство и внушителна височина. Те държат рекорда за най-високи четириноги, но въпреки внушителните си размери, Договете са дружелюбни, привързани и изненадващо нежни, като средното им тегло е около 90 кг.

Първоначално са отглеждани за лов на диви свине и охрана на имоти, а днес са любими спътници на хората по целия свят. Немските догове се нуждаят от достатъчно пространство за движение и умерено количество упражнения, за да бъдат здрави. Тяхната къса козина не изисква особена поддръжка, но собствениците трябва да имат предвид здравословните проблеми, характерни за по-едрите породи.

СанбернарСнимка: iStock

Ирландският вълкодав, някога използван за лов на вълци и лосове, е една от най-високите породи кучета. Тези четириноги са известни със своя мил и приятелски характер, често наричани нежни гиганти. Въпреки историческата си роля на смели и яростни ловци, Вълкодавите са невероятно търпеливи и кротки, което ги превръща в отлични другари. Те се нуждаят от редовни упражнения, за да се поддържа здравето им, но са сравнително спокойни на закрито.

На височина тези кучета могат да достигнат внушителните 88-90 см, а теглото им най-често е между 50-55 кг. Грубата им козина изисква редовно подстригване, а социализацията е ключова за представителите на породата, за да се гарантира, че ще се превърнат в добре приспособени възрастни.

Ирландски вълкодавСнимка: iStock

Нюфаундлендите са известни с невероятната си сила, способност да плуват и сладко настроение. Произхождащи от Канада, те са били използвани като помощници от рибарите, както и за водно спасяване поради мускулестото си телосложение и ципести лапи. Мъжките представители на породата достигат до 71 см височина и тегло до 80 кг.

НюфаундлендСнимка: iStock

Нюфаундлендите са истински нежни гиганти, много търпеливи и с покровителствен характер към децата. Те имат гъста, водоустойчива козина, която изисква редовно подстригване. Въпреки размерите си, те са една от най-милите и нежни породи, черти, които ги превръщат в обичани семейни другари по целия свят. 

Леонбергерите са порода, която съчетава най-добрите черти на своите предци – Санбернар, Нюфаундленд и Пиренейско Планинско куче. Тези четириноги, чиято външност силно напомня на лъв, присъстват в герба на град Леонберг, Германия. Мъжките представители на породата достигат до 80 см височина и тегло от 80 кг.

ЛеонбергерСнимка: iStock

Тези кучета са известни със своя приятелски и нежен характер, което ги прави отлични семейни другари. Леонбергерите са много способни кучета, отлични във водното спасяване, терапевтичната работа и като семейни домашни любимци. Тяхната дълга, гъста козина изисква редовно подстригване, а умерените упражнения са задължителни, за да са в добра форма. Въпреки размера си, те са невероятно нежни с деца и други домашни любимци.

Тибетският мастиф е древна порода, известна със своето внушително присъствие и независим характер. Първоначално отглеждани от номади в Тибет за защита на овцете от хищници, те са невероятно силни и имат гъста двойна козина. Представителите на породата са известни със своята лоялност и защитни инстинкти, което ги превръща в отлични пазачи. Те са недоверчиви към непознати, но са дълбоко лоялни към семейството си. 

Тибетски мастифСнимка: iStock

Вижте още: Какво трябва да знаем за темперамента на Тибетския мастиф

Тибетският мастиф е куче, което изисква опитен собственик, който може да му осигури стабилно, последователно обучение.

  • Анадолска овчарка

Анадолската овчарка е порода, произхождаща от съседна Турция, където е използвана за охрана на добитък. Тези кучета са известни със своята интелигентност, независимост и защитни инстинкти. Те са бдителни и могат да бъдат резервирани с непознати, което ги прави отлични кучета-пазачи. Въпреки историята си на работни четириноги, те са привързани към семейството си и могат лесно да се адаптират към семейния живот, ако им се предоставят достатъчно пространство и упражнения. Ранната социализация и обучение са от решаващо значение за Анадолските овчарки.

Анадолска овчаркаСнимка: iStock

 

 

 

Виж още