7 причини защо кучето ви лае по конкретен човек

куче лае Снимка: iStock

А ко прекарвате много време с кучето си, лесно можете да забравите колко различни са домашните ни любимци от хората. През повечето време емоциите и мотивацията зад конкретните действия на четириногите ни другари са ясни и имат смисъл. За това и в даден момент започваме да мислим, че знаем всичко за домашния си любимец – как би реагирал в конкретна ситуация, какво му допада или по-скоро го притеснява. И това е съвсем в реда на нещата, все пак сме най-добри приятели, нали?

Когато кучето ви стане агресивно към конкретен човек обаче, особено ако се случи внезапно, несъмнено може да бъде объркващо.

Понякога изглежда така, сякаш четириногите ни другари имат свръхчовешка интуиция за разпознаване на лошите хора. Но дали е само това?

Dogsandcats.bg

Истината е, че ние няма как да разберем обема на цялата информация, която нашите кучета използват, за да формират първото си впечатление. За това, търсейки обяснение защо домашният ни любимец лае по конкретен човек, решихме да разгледаме 7 потенциални възможности за това поведение

куче лаеСнимка: iStock

7 причини, поради които кучето ви лае по конкретен човек

  • Отблъскващ аромат

Кучетата имат невероятно обоняние. Така че не е никак изненадващо, че те използват именно основното си сетиво, за да формират първото си впечатление. Понякога четириногите просто не харесват някого, защото не им мирише приятно.

Голяма част от четириногите са предпазливи към странни аромати, а ако човекът срещу вас има практическа професия като лекар, зъболекар, механик или градинар, това може да е причината за по-мнителното отношение на питомеца ви към него. А е възможно да има и нещо друго в миризмата на конкретната личност, която да изнервя животното.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата не харесват някои хора

  • Плашещ външен вид

Заедно с ароматите, външният вид също може да бъде основен фактор за първото впечатление. Много кучета се чувстват неудобно около жени, други са по-притеснени в присъствието на мъже, тъй като те са по-плашещи физически. Начинът, по който някой се движи или се държи, също може да бъде сметнат от питомеца ви за заплашителен. Например, някой, който има склонност към резки движения, когато разговаря, може да бъде възприет като агресивен от кучето ви. Дори и самият той да го прави неволно и с нищо да не иска да навреди.

куче лаеСнимка: iStock

  • Травматично минало

Ако сте осиновили домашния си любимец, има вероятност той да има травматично минало, за което вие да не знаете. Когато животното получи напомняне за човека, който го е насилвал (това може да бъде всичко – от дълга коса или мускулесто телосложение до специфична телесна миризма), то ще реагира с лай, за да се предпази. Ако случаят е такъв, вгледайте се добре в хората, които предизвикват подобна реакция у кучето ви – може би ще успеете да откриете модели и типажи.

  • Червени флагове при езика на тялото

Кучетата са социални същества и често улавят поведенчески сигнали, които може да не очакваме! Домашният ви любимец може да е усетил нещо притеснително в даден човек, червен флаг, който ние не осъзнаваме и това да го прави по-напрегнат в присъствието му. 

куче лаеСнимка: iStock

Вижте още: Вярно ли е, че кучетата нападат, ако усетят страх

Понякога кучетата могат да доловят фини знаци на агресия или раздразнение, които им подсказват, че дадена личност таи негативни чувства към тях или към собственика им. И въпреки че четириногите невинаги са точни в своите оценки, някои домашни любимци действително могат да преценяват добре социалните ситуации и бързо да разчитат динамиката на взаимоотношенията ви с околните.

  • Необичайното е заплашително

Кучетата се чувстват най-комфортно около неща, които са им познати. Срещата с нов и различен човек може да бъде объркваща, страшна и дори – да се възприеме като заплашителна от страна на животното. Някои от най-често срещаните неща, които изнервят кучетата, включват използването на помощни устройства като бастуни, патерици или инвалидни колички. Ако питомецът ви не е свикнал с това, тези устройства за него могат да бъдат объркващи и непредвидими. 

куче лаеСнимка: iStock

Други необичайни черти, които изглеждат заплашително за някои кучета, са окосмяване по лицето, цветове на кожата, с които животното не е запознато, или други характеристики, които не се вписват в „нормалното“ от негова гледна точка.

  • Ревност

Ако кучето ви обича да е център на вашето внимание, то може да гледа на определени хора като на конкуренция. Това важи особено за нови връзки, които често променят семейната динамика и изискват инвестиране на време. Домашният ви любимец може да почувства, че нуждите му не са задоволени или да се разтревожи, че не се интересувате особено много от него. 

куче лаеСнимка: iStock

Вижте още: 10 знака, че кучето ревнува от бебето ви

  • Малтретиране

Въпреки че има много причини защо кучето ви лае по конкретен човек, винаги е важно да се замислите какво се случва с четириногия ви другар, когато не сте наоколо. Враждебните реакции към конкретен човек може да са знак, че питомецът ви не се чувства в безопасност около него или той се е отнесъл зле с него в миналото. 

Понякога може да ни бъде трудно да разберем защо кучето ни харесват даден човек, а се държи враждебно към друг. За щастие, чрез обучението и ранната социализация, можете да се справите и дори – да избегнете много проблеми, свързани с тези взаимоотношения и реакции.

куче лаеСнимка: iStock

Ако кучето ви като цяло се държи добре, то това е поправим проблем, стига да поработите повече върху изграждането на доверие и обучението на животното. А междувременно, надяваме се, че разбирането на някои от основните причини и съпоставянето им с конкретния човек, по когото домашният ви любимец лае, може да ви открехне прозореца към света на косматия ви другар.

Вижте още: 5 изненадващи причини защо кучетата не харесват определени хора

 

Виж още