Плюсове и минуси на живота с Немска овчарка

Немска овчарка Снимка: iStock

Н емската овчарка е една от най-популярните и разпознаваеми породи по целия свят. Произхождащи от Германия, където се появяват към края на 19-ти век, тези кучета първоначално са използвани за отглеждане на овце. Днес обаче, ги познаваме по-скоро като предпочитани работни кучета в различни сектори, включително полицейска и военна служба. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Техният отличителен външен вид, характеризиращ се с гъста двойна козина, изправени уши и благородна стойка, съчетан с завидните им работни способности, ги прави предпочитан избор за мнозина. Да отглеждате Немска овчарка обаче, има своите плюсове, но и някои минуси. Важно е да бъдете максимално обективни, за да претеглите и двете. Само така ще определите дали породата е подходяща за вашия начин на живот и домакинство. 

Плюсове на живота с Немска овчарка

 • Отлични защитници и пазачи

Вашата безопасност и тази на близките ви винаги ще бъде основен приоритет на Немската овчарка. Тези кучета са естествено защитни и остават бдителни, готови да действат, ако възприемат нещо или някой за потенциална заплаха. Самото им присъствие често е достатъчно възпиращо средство за потенциални натрапници, предлагайки на стопанина несравнимо чувство за сигурност.

Dogsandcats.bg

Немска овчаркаСнимка: iStock

 • Изключително интелигентни и лесни за дресура

Немските овчарки се класират като третата най-умна порода кучета, според Американския киноложки клуб, което ги прави невероятно отзивчиви към дресурата. Желанието им да се учат, съчетано със способността им бързо да усвояват нови команди, прави тренировките истински приятно занимание. Високата им интелигентност и готовността им да угодят, им позволява да се справят отлично с различни задачи и да влязат успешно в роля – било то на служебни кучета или на обичани домашни любимци. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

 • Немските овчарски кучета са визуално зашеметяващи!

Физическият външен вид на Немската овчарка е безспорно поразителен, като това важи с еднаква сила и за кутретата, и за възрастните четириноги. Със своята буйна козина, достолепна стойка и проницателни, интелигентни очи, те с лекота привличат погледите и будят възхищение. Да имате у дома Немска овчарка означава, че ще се радвате на компанията на красив, благороден спътник, който няма да остане незабелязан, където и да отидете.

 • Чувствителни и привързани семейни другари

Въпреки силния си и независим характер, Немските овчарки имат и нежна страна, изразяваща се в дълбоката им привързаност към семейството. Тези кучета се чувстват най-добре, когато получават обич и грижа, демонстрирайки своята лоялност в замяна. Въпреки че са доста голяма порода кучета, те все пак биха се насладили на едно добро гушкане и мил жест на обич от страна на стопанина им.

Немска овчаркаСнимка: iStock

 • Немските овчарки се чувстват най-добре, когато имат цел

Немските овчарки притежават силна работна етика. Те са най-щастливи, когато са заети с дейности или задачи, което ги прави идеални за полицейска работа, мисии за търсене и спасяване, както и като служебни животни. Стремежът им към работа гарантира, че те са нещо повече от домашни любимци – те са партньори в приключенията. 

Негативните страни на живота с Немска овчарка

 • Не са евтини за отглеждане

Първоначалната цена за получаване на Немска овчарка от реномиран развъдник може да бъде висока, но това е само началото. Тяхната поддръжка – включително ветеринарни разходи, хранене и други нужди, със сигурност ще се отрази на финансите ви. Поради това е важно да сте подготвени за този вид ангажимент, който тези четириноги изискват.

Немска овчаркаСнимка: iStock

 • Склонност към определени здравословни проблеми

Въпреки че като цяло са здрави, Немските овчарки са предразположени към определени наследствени здравословни проблеми като тазобедрена и лакетна дисплазия, полимиозит и артрит. Бъдещите собственици трябва да са подготвени за възможни допълнителни посещения при ветеринарен лекар с цел управление на тези състояния. 

 • Целогодишно линеене

Подгответе се за дом, пълен с козина. Немските овчарки линеят силно, особено през пролетта и есента. Тяхната гъста двойна козина изисква редовно подстригване и груминг.

Немска овчаркаСнимка: iStock

 • Настрана от непознати

Защитният характер на Немските овчарки понякога може да се превърне в отчужденост или мнителност към непознати, което прави социализацията им критичен момент. Без нея техните защитни инстинкти биха могли потенциално да станат проблематични. Задължително е да отделите време, за да срещнете питомеца си с различни хора, места и ситуации още като малко кутре. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

 • Изискват интензивни упражнения

Поради високите си енергийни нива и работна етика, Немските овчарки изискват значителни количества физически упражнения и умствена стимулация. Без адеквантна активност те могат да станат неспокойни и да проявят поведенчески проблеми. Това изискване може да се окаже известно предизвикателство за хора или семейства с натоварен график или ограничено пространство.

Немска овчаркаСнимка: iStock

 • Могат да бъдат доста вокални

Немските овчарки могат да бъдат доста шумни, тъй като използват лая си като средство за комуникация, предупреждение или просто от скука. Със способността си да лаят със сила до 106 децибела, тяхното джафкане може да бъде забележително силно! Тази черта на представителите на породата може да представлява проблем в квартали, където шумът не е препоръчителен или в сгради, където се предпочита по-тиха среда.

Дали Немската овчарка е подходящото куче за вас?

Немските овчарки са примерни спътници, верни защитници и универсални работни кучета, способни да изграждат дълбоки, силни връзки с човешките си другари. Те обаче изискват значителен ангажимент по отношение на пространство, време и финансов ресурс. Разбирането на предимствата и недостатъците на живота с Немска овчарка може да ви помогне да осигурите любяща, обогатяваща среда за животното и на свой ред да изпитате радостта и лоялността, които тези забележителни кучета могат да внесат в живота ви.

Немска овчаркаСнимка: iStock

 

 

Виж още