Защо кучето ни спира рязко по време на разходка

куче Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче или ви се случва редовно да разхождате нечии домашен любимец, то поне веднъж сте се озовавали в леко неловката ситуация да държите единия край на опънат повод, неспособно да продължите по пътя си. Защото на другия край на тази каишка е едно, привидно упорито четириного, което отказва да помръдне, принуждавайки и вас да спрете. Звучи ви познато, нали?

Независимо дали намирате това поведение на косматия си спътник за разочароващо или просто объркващо, то трябва да знаете, че то се среща често и повечето кучета го правят. Какво обаче ги кара да спират рязко и категорично по време на разходка – зависи от обстоятелствата, в които и двамата се намирате в настоящия момент. 

кучеСнимка: iStock

  • Свръхстимулация

Кучетата могат да спрат по средата на разходката си по различни причини. Приятелите ни от уебсайта Petful смятат, че свърхстимулацията е една от най-често срещаните от тях. Било то шумна зона, тротоар с минаващи наблизо коли или с тежък пешеходен трафик, преминаващи непознати кучета, миризма на стара урина (която често кара косматия ви приятел да спира, тъй като подушвайки я, той получава информация за останалите животни, били там преди него) или просто ако имате домашен любимец, който се фокусира трудно. 

Dogsandcats.bg

Във всички случаи, разсейването може да бъде трудно за преодоляване. Ако случаят е такъв, то да накарате вашето куче да се движи отново не бива да значи дърпане и теглене на повода му. По-сигурен ефект би имало ако се опитате да привлечете вниманието му и след това – възнаградите желаното поведение. 

кучеСнимка: iStock

Можете да опитате и тази техника: Ако кучето ви е спряло по време на разходката си, отпуснете леко повода и направете няколко крачки назад. Това би трябвало да насърчи животното да се приближи към вас. След като го направи – наградете го и повторете няколко пъти със същата последователност. Така ще изградите асоциация у домашния си любимец, че ходенето води до лакомство за него. 

  • Страх или безпокойство

Ако кучето ви спира рязко да ходи и в същото време изглежда уплашено или нервно, може да се окаже, че животното изпитва срах или безпокойство в настоящия момент. Това може да се дължи на факта, че около него се случва нещо стряскащо като силен шум от близкия строеж, присъства непознат обект или животното свързва мястото, на което се намира с нещо, което буди негативни асоциации у него. 

кучеСнимка: iStock

Каквото и да кара кучето да „застива“ на едно място, винаги се препоръчва никога да не го дърпате или влачите по улицата на фона на тревожния епизод. Вместо това – опитайте се да смените перспективата.

Вижте още: Колко дълго да разхождаме кучето си

  • Умора

Понякога е възможно кучето ви да спира по средата на разходката просто, защото се е уморило. В крайна сметка – замислете се. Ако и вие искате да си вземете „глътка въздух“, спирате, вместо да продължавате да ходите, нали?

Ако установите, че не сте сигурни защо кучето ви внезапно спира, помислете за момент откъде идвате. Това може да отговори на всичките ви въпроси. Дали до сега сте били в парка, където четириногото е играло, тичало с други кучета? Ако умората от добре прекараното време навън е сред възможните отговори, то няма за какво да се тревожите. Можете да облекчите ситуацията, като дадете на животното да пийне вода или го почерпите с лакомство. 

кучеСнимка: iStock

Някои породи са известни с това, че имат по-малко енергия от други и това може да обясни честите „спирки“ по време на разходка. Най-характерно е това за четириногите с „къси“ муцуни като Булдог, Мопс, Брюкселски грифон, които обичайно са склонни към проблеми с дишането „благодарение“ на брахицефалната структура на носа им, която затруднява поемането на достатъчно въздух. 

По същия начин, по-възрастните кучета обикновено забавят темпото в определен момент от разходката си. При тях е добре да предвидите и допълнително време за разходка. Освен това – ако домашният ви любимец е в зрялата си възраст, помнете винаги да уважавате желанието му да спре, ако се задъхва или има допълнителни проблеми с дишането. 

  • Наранявания

Понякога кучето може да спре по време на разходка, за да демонстрира дискомфорт или дори болка. Някои четириноги могат да накуцват, ако са наранили крак или става, което обикновено е лесно забележимо. Но други може да имат по-малко очевидни наранявания. 

кучеСнимка: iStock

Ако косматият ви приятел спира без видима причина и това се случва често, посещението при ветеринарния ви лекар винаги е добър вариант. Специалистът може да е в състояние да предложи ранна диагноза, която да предотврати по-нататъшни наранявания или травми.

 

Вижте още: 

Всички кучета ли обичат разходките

6 съвета, когато разхождаме кучето си в дъжда

Виж още