Защо кучето ми лае, когато се прибирам у дома?

куче щастливо Снимка: iStock

В секи собственик на куче обича топлото посрещане на домашния си любимец! Това ни кара да се чувстваме обичани и очаквани! Но какво ако при всяко прибиране тъпанчетата ви се пробиват, защото питомецът ви лае с пълна сила? Може би се чудите: поздравява ли ви или ви се кара, че сте го оставили?

куче щастливоСнимка: iStock

6 причини защо кучето ви лае, когато се прибирате у дома

  • Кучето ви приветства

„Хей, ти се върна!“ или „Ела бързо, искам да те целуна!“. Освен силния лай, виждате ли и махане с опашка? А опитва ли се четириногият ви другар да се качи върху вас? Нямате причина за притеснение – това е развълнуван лай! Явно четириногият ви другар искрено се радва да ви види след дълъг ден и няма търпение да ви поздрави. 

куче щастливоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Тревожност при раздяла

Възможно е кучето ви да лае, когато се прибирате вкъщи поради безпокойство при раздяла. Ако домашният ви любимец го прави и преди да излезете, той може да страда от безпокойство, когато сте извън полезрението му. Така че, когато се върнете, той се държи така, сякаш ви е нямало с години. 

  • Не разпознава веднага, че това сте вие

„О, това моят човек ли е? Мирише различно... Чакай, може да е някой натрапник!“

Възможно е домашният ви любимец да има нужда от малко време, за да разпознае аромата ви и да се увери, че това сте вие. 

куче щастливоСнимка: iStock

Ако, например, в апартамента ви е тъмно, а вие влизате съвсем тихо и не казвате нищо, кучето ви усеща, че това сте вие, но все още не е 100% сигурно. Това е така, защото очите му са чувствителни към движение - те реагират бързо, ако нещо се движи, но не могат да го видят ясно. За това и кучето ви знае, че сте вие, поради специфичните ви жестове. А ако не ви вижда, това може да го затрудни. 

  • То е отегчено и самотно

Колко упражнения получава кучето ви всеки ден? Разхождате ли се и играете ли си с него, преди да тръгнете? Ако ежедневната му стимулация е ниска, тогава лаят може да се дължи на скука. За това и когато се върнете, домашният ви любимец става толкова развълнуван – той просто не може вече да сдържа натрупаната си енергия.

куче щастливоСнимка: iStock

  • Кучето ви има нужда да излезе навън

Възможно е домашният ви любимец да лае, защото има нужда да излезе на разходка навън, за да отиде до тоалетна. Не е изключено той да е гладен или жаден.

  • Така е свикнало

Кучетата обикновено лаят, за да бъдат забелязани. И някои са по-гласовити, изразявайки емоциите си от други. Ако косматият ви другар винаги получава това, което иска, когато лае, той ще повтаря това поведение отново и отново.

куче щастливоСнимка: iStock

Вижте още:

Как кучетата усещат кога се прибираме у дома

Ефективни начини за справяне с лаещо куче

 

 

Виж още