Как кучетата усещат кога се прибираме у дома

куче само у дома Снимка: iStock

В секи собственик на куче ще ви каже, че домашният му любимец безпогрешно усеща кога скъпият му човек се прибира у дома. При това – доста преди да прекрачи прага на външната врата на дома си! Но дали това не е само нашето възприятие за нещата или действително четириногите ни другари имат някакво удивително шесто чувство, което им нашепва кога пътуваме и сме на път за вкъщи?

кучеСнимка: iStock

Как кучетата разбират кога се прибираме?

Сред експертите има общ консенсус, който гласи, че кучетата действително усещат кога се прибираме у дома. Въпреки че все още няма категоричен отговор как го правят, има някои хипотези, които обясняват този феномен. 

Кучетата възприемат сигнали от околната среда

Изследвания по темата сочат, че кучетата и хората са еволюирали заедно, благодарение на съвместното си съжителство за около 32 хиляди години. Това означава, че сме се развивали едни с други, учейки се взаимно от навиците на другия в продължние на... хилядолетия! Домашните ни любимци се устроени така, че за тях не е трудно да уловят човешките знаци и сигнали, дори тези, за които самите ние не знаем, че изпращаме! Така те разбират дали сме щастливи, тъжни или стресирани, например. 

Dogsandcats.bg

куче само у домаСнимка: iStock

Как се случва това? Представете си следния сценарий: живеете в къща и шофирате от и до работното си място. Вероятно домашният ви любимец започва да се вълнува от завръщането ви още, когато чуе колата ви да спира на алеята отпред. Това е така, защото животното е научило, че звукът на автомобила ви означава, че в него е любимият му човек. И скоро той ще бъде отново при него. Доста очевидно, нали?

Но какво да кажем за тези от нас, които не карат кола или живеят на последния етаж на блок в центъра на шумен град, например? Това е мястото, където действително се проявява склонността на кучетата към асоциативно обучение. Мат Шипман от Държавния университет на Северна Каролина дава следния пример: 

„Ако пътувате с метрото и обикновено се прибирате у дома в 17.30 часа всеки ден, домашният ви любимец може да се научи да свързва определени звуци с вашето прибиране, като автобус, който минава покрай дома ви в 17,25 часа, например“. В дома ви може да има и други знаци, които да служат за ориентир на четириногото. Дали вашият партньор или съквартирант не започва да готви обичайно вечерята около 30 минути, преди да се приберете у дома? Или може би съседът извежда на разходка своето куче около 10 минути, преди да пристъпите прага на дома си?

Всичко това са „екологични знаци“, които вашият питомец е научил и които за него сигнализират, че скоро ще се върнете при него.

куче само у домаСнимка: iStock

Обонянието на кучетата също играе важна роля

В допълнение, удивителното обоняние на кучетата вероятно играе роля в умението им да усещат кога стопанинът им ще се прибере у дома. В книгата си „Being a Dog“ , Александра Хоровиц пише, че в допълнение към невероятния начин, по който косматите ни другари възприемат и интерпретират сигналите от околната среда, „миризмите, които самите ние оставяме около жилището си, когато излизаме, намаляват в постоянно количество през целия ден“. 

Или с други думи, вашето куче знае, че ароматът ви е най-концентриран и силен сутрин, постепенно намалявайки към края на ден. И когато тази миризма почти избледнее, животното знае, че е време стопанинът му да се прибере. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Не бива да забравяме, че кучетата са опитни и зорки наблюдатели на хората, както и на околната среда около тях.

Комбинацията от подсказки, свързани с околната среда и острото обоняние на питомеца ви, със сигурност допринасят за способността му да усеща така безпогрешно кога се прибираме у дома.

При това – далеч, преди да пристигнем. За съжаление, тъй като няма много проучвания по темата, всичко това остава в сферата на хипотезите. Едно обаче е сигурно: кучетата ни са абсолютно невероятни същества!

Вижте още: 

Усеща ли кучето ви, когато сте играли с други животни

Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

 

 

Виж още