Защо кучето ми се спира по време на разходка?

куче разходка Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче или редовно разхождате нечий домашен любимец, то може би ви се е случвало да се озовете в единия край на опънатата каишка, неспособни да продължите по пътя си. А от другия край да стои привидно упорито куче, което отказва да мръдне, принуждавайки и вас да спрете. Независимо дали намирате това поведение за досадно, разочароващо или просто объркващо, много четириноги го правят. И бъдете сигурни – за това си има причина. Или по-точно – кучето се опитва да ви съобщи нещо. Какво е посланието му обаче, зависи от самото животно и обстоятелствата, в които двата се намирате в конкретния момент. А ето и някои от възможните варианти:

  • Свръхстимулация

Кучетата могат да спрат по време на разходка, мотивирани от различни причини. Според Petful свръхстимулацията е една от най-честите от тях. Независимо дали става въпрос за шумна зона, тротоар, пълен с натоварен пешеходен трафик, преминаващи наблизо кучета, миризма на нечия урина (което често е причина четириногите да спират и да се застояват, тъй като чрез аромата й събират информация за други четириноги) или ако просто имате до себе си куче, което се фокусира трудно. Ако разсейването е причината, обикновено можете да накарате животното да се движи отново, като привлечете вниманието му и възнаградите желаното поведение.

куче разходкаСнимка: iStock

За да обучите кучето си да ходи спокойно на повод до вас по улицата, треньорите препоръчват използването на система за поощрение, която да му помогне да свърже позитивния резултат (наградата) с определено поведение. Тази положителна асоциация се запазва във времето и ще мотивира четириногото да продължи да действа по този начин.

Dogsandcats.bg

За да направите това, започнете, като предложите на питомеца си лакомство. Давайте му по едно всеки път, когато върви до вас с лекота без да се спира. Ако домашният ви любимец все пак спре по време на разходката ви, отпуснете повода и направете няколко крачки назад. Това ще го насърчи да дойде към вас, а щом го направи – наградете го и повторете последователността няколко пъти, за да му помогнете да се научи и да придобие навика, че ако ходи спокойно до вас, ще получи нещо хубаво. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Страх или безпокойство

Ако кучето ви спре да ходи и изглежда нервно или уплашено, възможно е да изпитва страх или безпокойство в настоящия момент. Това може да се дължи на факта, че се случва нещо, което го притеснява, като силен шум, идващ от близкия строеж. Или е забелязало непознат предмет. Възможно е животното да свързва мястото, на което се намира, с нещо страшно, случило се там при предишна разходка. 

Каквато и да е причината, винаги се препоръчва да не дърпате или влачите кучето си по улицата по време на тревожен епизод. Вместо това се опитайте да му помогнете да промени асоциацията си, свързана с излизането, като възнаграждавате желаното поведение. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Умора

Разбира се, кучето ви може да се спира по време на разходка просто, защото е уморено. Точно както самите вие забавяте ход или спирате, за да си почине тялото ви и да си поемете дъх, ако сте се натоварили. Ако не сте сигурни защо домашният ви любимец внезапно спира, запитайте се откъде идвате – това може да отговори на всичките ви въпроси!

Ако се прибирате към дома след енергична игра в близкия кучешки парк, имали сте тренировъчна сесия или току що сте имали стресираща среща, то това са все възможни причини, поради които четириногият ви другар може да забави ход поради умора. Ако случаят е такъв, то нямате причини за притеснение. Оставете животното да събере сили за момент, предложете му вода или лакомство за мотивация.

куче разходкаСнимка: iStock

Някои породи са известни с това, че имат по-малко енергия от други. Това се отнася и за брахицефалните кучета като Булдог, Мопс и Брюкселски грифон, които са склонни да имат проблеми с дишането поради специфичната структура на носа им. Което може да затрудни поемането на достатъчно въздух при дишане.

По-възрастните кучета също обикновено забавят темпото и е добре да им се обръща допълнително внимание, когато се спират по време на разходка. 

  • Наранявания

Понякога кучето може да се спира по време на разходка, за да изрази дискомфорт или дори болка. Някои четириноги може да накуцват, ако имат нараняване на крака или ставата, което обикновено се забелязва лесно. Други обаче, може да имат по-малко очевидни наранявания, така че може би прекрачвате физическите им граници и възможности, без дори да го осъзнавате. 

куче разходкаСнимка: iStock

Ако кучето ви спира често и без видима причина по време на разходка, посещението при ветеринарния ви лекар е добър вариант да установите дали всичко с питомеца ви е наред. 

Вижте още:

5 причини да спрете да гледате в телефона си, докато разхождате кучето

Как учтиво да спрете непознати да галят кучето ви

Виж още