Защо кучето не яде храната си, но не отказва лакомства

куче лакомства Снимка: iStock

А ко кучето ви яде с удоволствие всички лакомства, които му предложите, но отказва собствената си храна, може би си задавате въпроса дали имате причини за тревога? Бързаме да ви успокоим – далеч не сте единствени!

Има различни причини защо едно четириного не проявява интерес към обичайното съдържание на паничката си, но е „първа писта“, когато чуе да се отваря буркана, където държите лакомствата му. Нека разгледаме някои от тях: 

  • Намален апетит поради основно здравословно състояние

Намаленият апетит може да е признак на основен здравословен проблем. Той може да е от всякакъв порядък – от затруднения при храносмилането, до зъбна болка, инфекции и тн. Ако косматият ви другар постоянно отказва да се храни, това продължи повече от ден и проявява други признаци на дискомфорт като повръщане или диария, свържете се с ветеринарния си лекар и запишете час за преглед.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Придирчивост към храната

Някои кучета просто са по-капризни към храната си от други. Те могат да имат конкретни предпочитания към определени текстури, вкусове или марки храни. При тях лакомствата често имат превес, тъй като са с по-силна миризма и примамливи като вкус. Важно е да се уверите, че обичайната храна на домашния ви любимец е добре балансирана и подходяща за неговит възраст и размер, като същевременно експериментирате с различни опции, за да намерите тази храна, която задоволява небцето му. 

  • Давате му твърде много лакомства

Ако имате навика да храните кучето си с много лакомства и остатъци от своята вечеря, това може да му е достатъчно, за да се почувства сито и да няма желание да консумира обичайната си храна.

кучеСнимка: iStock

  • Не му харесва храната

Точно като хората, кучетата също могат да имат предпочитания към определени видове храна. Ако домашният ви любимец постоянно отказва да консумира обичайното си меню, това може да се дължи на факта, че на него действително не му допада вкуса и текстурата. В този случай, може би си струва да опитате различни марки или формули, за да намерите тази от тях, която вашият питомец намира за привлекателна. 

Смесването на малко количество мокра храна или добавянето на бульон с ниско съдържание на натрий като гарнитура също може да подобри вкуса.

  • Кучето ви е научило, че това поведение се възнаграждава

Кучетата са интелигентни същества и могат много бързо да заучат дадено поведение, стига то да им носи награда. Ако, например, косматият ви другар е получил допълнително лакомство или „човешка храна“, когато е пренебрегнал редовното си ядене, той може да свърже това поведение с желания от него резултат. И респективно – да го повтори. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да се установи последователен режим на хранене, за да се избегне засилването на това поведение. И никога да не се възнаграждава отказа с лакомство. 

  • Кучето е стресирано, тревожно или уплашено

Проучванията показват, че стресът, безпокойството и страхът могат да повлияят на апетита на кучето. Промени в околната среда, тревожност от раздяла или травматични преживявания могат да доведат до намален интерес към храната от страна на питомеца ви. Създаването на спокойна и безопасна среда на хранене, осигуряването на рутина и стабилност, както и използването на положително подсилване могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на апетита на кучето ви.

  • Кучето е по-възрастно и има намалено обоняние/вкус

С възрастта обонянието и вкусът на кучетата могат да намалеят. Изследванията показват, че това може да доведе и до намален апетит и липса на интерес към храната. При по-възрастни четириноги може да заложите на промяна на формулата, а омекотяването на сухите гранули с топла вода също може да помогне.

куче хранаСнимка: iStock

Може ли едно куче да оцелее само с лакомства?

Не, едно куче не може да се храни само с лакомства. Те не са хранително балансирани, за да му осигурят всички необходими хранителни вещества, важни за цялостното му здраве. Предназначението на лакомствата е да бъдат награди или случайно поощрение, те не бива и не могат да заметят добре балансираната диета на животното. 

Вижте още: 

Кое прави морковите най-добрите кучешки лакомства

3 човешки лакомства, които да споделим с кучето си

Виж още