Защо кучето ни става нервно преди пътуване

куче Снимка: iStock

А ко сте забелязали, че домашният ви любимец се държи по-странно, когато ви предстои път или започва да нервничи още в момента, в който започнете да вадите дрехите си от гардероба, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Тревожността при пътуване е характерна за четириногите ни другари и произтича от страха, че не разбират какво се случва. Добрата новина е, че има различни начини да успокоите косматия си другар и да му помогнете да се чувства по-комфортно.

кучеСнимка: iStock

„Работата от дома и последвалото връщане в офиса накараха много кучета да развият тревожност, особено при раздяла, когато са далеч от собствениците си. А и много домашни любимци като цяло са нервни пътешественици“, споделя Шанън Кери, дигитален мениджър в Canine Cottages.

И докато някои кучета обичат да пътуват с кола, други не са чак толкова развълнувани от предстоящата промяна на рутината им. Признаците, че питомецът ви изпада в подобно нервно състояние, включват: 

Dogsandcats.bg
 • Треперене
 • Прибиране на опашката между задните крака
 • Криене/свиване в близкия ъгъл
 • Облизване и хапане
 • Присвити уши назад
 • Задъхване/трудно дишане
 • Диария

Предлагаме ви няколко практични съвета, които да опитате, за да успокоите косматия си спътник, а и самите вас, тъй като атмосферата с домашен любимец, който нервничи, докато събирате багажа за предстоящата ваканция, определено не носи особено приятно настроение. 

кучеСнимка: iStock

 • Изберете внимателно местоположението си

Много кучета изпитват комбинация от прилошаване при пътуване, съчетано с безпокойство и тревожност. Картинката никак не изглежда добре, за това, когато планирате лятната си почивка, добра идея е да потърсите по-тихо и спокойно място, далеч от оживени райони или главни улици, например. Ако наемете имот, помислете за избор на вила с двор, където питомецът ви спокойно да може да излиза и да върши нуждите си. 

 • Никога не оставяйте кучето си само, когато пътувате

Едва ли ще се уморим да повтаряме – никога не трябва да оставяте кучето си без надзор в колата, дори и в по-хладни дни. Дори и да няма слънце, да сте паркирали на сянка и да влизате в магазина „само за 5 минути“. Когато пътувате до вашата дестинация, едно от най-важните правила е да се уверите, че всички участващи в пътешествието се чувстват комфортно – включително домашният ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

 • Запасете се с много вода и лакомства

Можете да намалите безпокойството на кучето си, свързано с возенето в автомобил, като опаковате вкусни лакомства и много вода, с които да го черпите и да го поддържате добре хидратирано през целия път. Ако ви предстоят часове в автомобила, уверете се, че правите достатъчно почивки и не пестете похвалите!

 • Създайте безопасно място за вашето куче

Слизането от автомобила ви далеч не означава край на нервното поведение на домашния ви любимец. За това – постарайте се да създадете безопасно място за кучето си, където то може да се отпусне. Някои четириноги могат да намерят новата среда за стресираща (макар за вас е трудно да си представите как това се отнася за къща на плажа, например). Така че – не забравяйте да вземете любимото легло, играчка, одеяло, купи за храна и вода, за да създадете усещане за нещо познато. След като пристигнете, създайте безопасно, тихо пространство в по-малко натоварена част от имота. 

кучеСнимка: iStock

Уверете се, че давате на кучето си много любов и гушкания, което също ще му помогне да се отпусне в непознатата среда.

 • Изберете добре квартирата, където ще останете

Когато избирате локация за следващата си почивка, трябва да имате предвид не само природата, но и местните „горещи точки“. Какво имаме предвид? Проучете дали има нещо, което би стресирало допълнително питомеца ви. Разтревожените кучета понякога могат да избягват, когато се чувстват уплашени, за това – уверете се, че мястото, което сте избрали, разполага със затворена градина и е далеч от натоварените пътища.

кучеСнимка: iStock

Ако вашето куче е свикнало с килимите в дома ви, а не с хлъзгави дървени дъски, например, по възможност изберете вила с пухкав мокет, така че да се чувства по-близо до дома си. 

 • Отделете достатъчно време за разходки

Едва ли е голяма изненада, че кучетата обичат разходките, независимо къде се намират. Физическата активност е чудесна за разсейване на тревожни кучета, а упражненията помагат за освобождаване на химикалите, които повдигат настроението, осигуряват умствена стимулация и предлагат чудесен шанс за социализация. Експертите препоръчват да държите домашния си любимец на дълъг повод, тъй като новата среда може да е объркваща за него.

Лятото е сезонът на пътешествията, а стопаните на кучета добре знаят, че едно пътуване с косматия ни другар може да е истински забавно и изпълнено с положителни емоции преживяване. Макар и рядко да започва така, в наши ръце е да извикаме положителни реакции и да успокоим четириногия ни другар, че му предстои нещо хубаво.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето се задъхва в колата

Виж още