Защо кучето ви се нуждае от рутина във всеки етап от живота си

куче Снимка: iStock

К учетата ни са създания на навика, които обичат последователността. За домашните ни любимци, вярвате или не, носи невероятно чувство за комфорт и спокойствие да знаят какво ги очаква през деня. Изграждането на ежедневна рутина е важна част от връзката между човек и неговото четириного приятелче.

кучеСнимка: iStock

От домашното обучение до предотвратяване на някои поведенчески предизвикателства и повишаване на кучешката увереност – нека видим защо рутината е заема толкова централно място в живота на косматия ни другар. 

  • Изграждане на първи навици у кученцата

Едни от първите и най-важни неща, на които трябва да научим кученцето си, са редовната рутина що е отнася до сън, хранене, и хигиенни навици. Установяването на определени часове от деня, в които да се случват различните „събития“ от живота на кутрето, могат да му помогнат да се приспособи към новия си дом и семейство по-лесно и бързо. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Ежедневна рутина при кучета в зряла възраст

Установяването на ежедневна рутина може да затвърди вече изградени умения и да подсили научени команди при кучета в зряла възраст. В живота на всяко четириного в даден момент се случват промени като преместване, нови взаимоотношения или появата на нов член в дома ви. За нас това са съвсем обичайни неща от живота, но за кучето ни са събития, които могат да отключат тревога или безпокойство.

кучеСнимка: iStock

Ако има установен график на протичане на деня и животното знае, че няма да забравите нито да го нахраните, нито да му отделите време за игри и разходка, това ще го успокои, ще подсили увереността му и ще му донесе чувство на комфорт.

  • Какво да кажем за възрастните кучета?

Рутината е особено важна при възрастните четириноги. С напредване на годините косматите ни другари могат да станат объркани и дезориентирани, като често дори познати за тях места могат да отключат негативни емоции. За застаряващите четириноги (подобно на възрастните хора като се замислим) наличието и поддържането на рутина може да бъде изключително полезно за намаляване на тревожността. 

кучеСнимка: iStock

Макар да не е толкова активен както преди, домашният ви любимец в „златния си период“ също се нуждае от физическа активност. А ролята на изградените хигиенни навици, които кучето е свикнало да върши навън помага за предотвратяване на регресия и неволно изпускане у дома. 

Бъдете гъвкави

Твърде строгата рутина може да бъде контрапродуктивна и да доведе до безпокойство – както за вас, така и за домашния ви любимец. Например, ако винаги храните кучето си сутрин точно по едно и също време, той най-вероятно ще се раздразни, ако внезапно ви се наложи да излезете по-рано за работа, например, и му дадете закуската час по-рано. 

кучеСнимка: iStock

Вместо да изграждате рутина в определено време, дайте приоритет на създаването на последователност около обучението или упражненията на вашия домашен любимец. Това може да помогне за поддържане на рутината без да ставате строго зависими от точно време. 

Не прекалявайте с очакванията

Основна част от това да установите ежедневна рутина за вашето куче е да подходите с ясни очаквания, избягвайки противоречиви правила. Какво имаме предвид?

Ако, например, не искате животното да се качва върху мебелите, винаги бъдете последователни в тази забрана. Кучето ви ще се обърка, ако някой от членовете на домакинството ви остави четириногото да спи на спалнята, а след това вие му се скарате, че отново се опитва да подремне там. Помнете – когато създавате рутина за домашния си любимец, уверете се, че всички около вас са запознати и съблюдават за спазването на правилата. 

кучеСнимка: iStock

Рутинни тренировки

Дори и да не сте спортна натура, а кучето ви да не е сред най-игривите или физически активни, все пак е важно да включите основни тренировъчни умения в ежедневието му. Дори и няколко минути всеки ден могат да имат огромно отражение в начина на учене, запазване на знанията и възприемането на нови команди. 

Не забравяйте за груминга

Всички кучета се нуждаят от редовни грижи за външния им вид, включващи разресване/четкане на козината, намаляване на ноктите, почистване на ушите и зъбите. Според породата на четириногите тези процедури могат да се случват у дома или да има редовни посещения в груминг салон. 

кучеСнимка: iStock

Независимо къде и как се случват грижите за външния вид на домашния си любимец, като превърнете рутинната грижа в редовна част от ежедневието си, вие ще сте наясно със здравето и ще забележите, ако нещо с кучето ви не е наред. 

Вижте още: 

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

Как да научим кучето си кога е „време за вечеря“

 

Виж още