Как да научим кучето си кога е „време за вечеря“

кученце Снимка: iStock

Д а научите кучето си от малко да се храни в определени часове от деня е едно от основните неща, свързани със захранването на кутрето. Най-важно е още от първите месеци от живота си животното да свиква с идеята, че ще се храни единствено през зададени от вас времеви интервали. За целта през останалото време прибирайте паничката му, независимо дали то си е изяло всичко или не. Може да ви е малко трудно в началото, защото ви е жал или сте на мнение, че кученцето „ще се върне да си дояде след малко“. Това обаче е напълно грешен подход, който ще има своите негативни последици в бъдеще.

Колко често трябва да храним кучето си?

Повечето експерти препоръчват да давате на домашния си любимец да се храни два пъти на ден – сутрин и вечер. Ако кученцето е под 5 месеца, храненията трябва да са повече – между 3 до 4 на ден или според специфичните конкретни указания на вашия ветеринарен лекар. Въпреки че голяма част от стопаните на по-едри кучета са свикнали да им дават храна веднъж дневно, обикновено вечер, това не се смята за най-здравословният вариант с оглед на това, че може да се получи подуване или превъртане на стомаха. 

кученцеСнимка: iStock

Как да научим кучето да се храни по график?

Да свикнете домашния си любимец да хапва в определени часове или времеви интервали, може да се окаже една идея по-сложно при осиновените от приют кучета. В началото, докато свикнат с новия си дом, те може да откажат да се хранят или да не спазват вашите указания и команди. Постепенно, нагаждайки се към новата среда на живот, те ще се отпуснат и ще се пригодят към правилата в дома ви – имайте търпение.

Dogsandcats.bg

За да научите малко куче да яде в точно определен час, можете да опитате следната техника. Оставете купата с храна на пода за десет минути, след което я вземете и приберете в хладилника, независимо дали животното е яло или не. Ако вашето куче се храни бавно, можете да му дадете реверанс от 20 минути, но само при положение, че той все още се храни и не се е разсеяло в търсене на нови забавления междувременно.

кученцеСнимка: iStock

През целия ден се въздържайте да давате на кучето друга храна, а при следващото планирано време за хранене поставете купичката отново – пак за 10 минути. Можете да смените яденето или да сервирате на любимеца си същата от закуска, ако сте я съхранявали в хладилник и смятате, че все още изглежда апетитно. 

Повтаряйки това ден, максимум два и ще видите, че четириногият ви приятел доста бързо ще свикне, че когато му се предлага – най-добре за него е да яде. 

Защо рутината е важна?

Да научите кучето си кога е „време за вечеря“ е от ключово значение, защото по този начин не само установявате рутина, около която започва да се върти живота на любимеца ви. Така вие можете лесно да прецените здравословното му състояние.

Например, ако той изяжда всичко и буквално облизва с удоволствие купичката си, значи е в чудесно физическо и психическо здраве. Ако обаче няма апетит, побутва вяло или пък – дори не помирисва иначе примамливото съдържание на паничката, това може да е индикация за вас, че животното не се чувства добре. Помнете – за липсата на желание за храна при кучето винаги има причина, като в повечето случаи е важно да я откриете навреме!

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: Създаване на ежедневна рутина на кучето

Другото основно предимство на това да научите кучето си да се храни в определени часове на деня се отнася до поддържането на хигиената в дома ви. Нещо, което е жизнено важно, ако имате малки деца и живеете в града. Защото ако оставите купичка, пълна с храна на земята цял ден най-малкото, на което можете да се надявате е, във ваше отсъствие в кухнята ви да си направят среща мишки и хлебарки. Перспективата не е особено приятна, нали?

Редовното и разнообразно хранене е ключово за дългия живот на вашия домашен любимец. И тъй като неговото ежедневие е подчинено на рутината, която определяте вие – неговия стопанин, постарайте се да го научите кога е време за вечеря, кога за разходки и игри, и кога – за лягане.

Виж още