Защо не бива да сравняваме кучето си с останалите домашни любимци

куче съсед Снимка: iStock

З ащо кучето на съседа никога не лае толкова, колкото моето… А това на най-добрия ми приятел се държи толкова добре на каишка, а е наполовина по-младо от моя домашен любимец... Нека си го признаем, всички, съзнателно или не, сме го правили. Но не бива. Защото това е капан и е по-добре да не се хващате в него, доколкото можете!

куче съседСнимка: iStock

Да, говорим за сравнението на четириногия ви другар с кучетата на останалите. Нещо, което обикновено предизвиква само негативни чувства и никаква реална помощ. Ето какво имаме предвид, когато казваме, че не бива да сравнявате домашния си любимец. 

  • Причина №1: На практика вие не познавате другото куче

Всеки път, когато погледнете държанието на друго куче, вие може да си направите някои предположения за него, които обаче могат да са съвършено неверни. Това е така, защото вие на практика нямате информация за това животното и неговото минало. И няма как да знаете как то се държи в различни ситуации. Да, към настоящия момент на сравнението то може да ви впечатли с нещо, но няма как да сте наясно, дали то не разкъсва диваните на стопанина си, когато остава само у дома, например. 

Dogsandcats.bg

Правенето на прибързани преценки за едно куче, сравнявайки го с вашето собствено, не е нито честно, нито обективно. Просто, защото не знаете действителния произход на другото четириного. Нито какви преживявания е имало то до момента. Или, ако трябва да го опишем метафорично, все едно да сравнявате ябълки и портокали. Няма особен смисъл, нали? Да, защото всяко куче е толкова различно и подхожда индивитуално към всяка ситуация. 

кучетаСнимка: iStock

  • Причина №2: Виждате само момент във времето

Ако сравнявате кучето си с друго, вероятно го правите само въз основа на няколко мигновени момента или ситуации. А както обяснихме по-горе, те няма как да ви предоставят цялостна картинка на поведението на обичайното поведение на животното. 

Сравнявайте кучето си с неговото „минало аз“

Единственото сравнение, което си заслужава да направите относно поведението на домашния си любимец, е с предишното му „аз“. Вместо да гледате колко добро и послушно е кучето на съседа ви, как не скача или не лае, вижте колко е напреднало собственото ви космато другарче. 

кучетаСнимка: iStock

Ако имате нужда от допълнителна обективност, препоръчваме ви да си правите видеа със специфично за кучето ви поведение в различните дни. Вероятно няма да ви е трудно да забележите колко огромни са нивата на растеж с течение на времето. 

Далеч по-важно е да се съсредоточите върху напредъка на вашия домашен любимец, отколкото върху „степента, в която е усвоил дадено умение“ в сравнение с друго четириного.

Вижте още: Знаците, че кучето ви напредва в обучението (макар и да не ви изглежда така!)

В заключение, нито едно куче или ситуация не са еднакви. Сравнението на питомеца ви с това на приятел или човека, който живее в съседство е капан, който може да ви накара да пренебрегнете добрите неща и напредъка, който косматият ви другар има. 

Вижте още: 

Защо кучето ни не идва, когато го викаме

Омръзнало ви е да тренирате кучето си – ето как да останете мотивирани

 

 

Виж още