Омръзнало ви е да тренирате кучето си – ето как да останете мотивирани

куче Снимка: iStock

П одходили сте като всеки отговорен стопанин на домашен любимец – направили сте всички правилни неща, свързани с обучението на кучето ви. И досега всичко вървеше добре: четириногото знае кога от него се иска да седне, да спре или да стои мирно, държи се учтиво в присъствието на гостите ви и нямате проблем да го разхождате на каишка, без да се дърпа.

В даден момент обаче, тренировъчните сесии започват да се усещат по-скоро като тежест – и изглежда така, сякаш и на самото животно вече нито му е интересно, нито особено приятно. За това и няма как да не се замислите – дали не е време да се откажете?

Бързаме да ви успокоим – не сте единствените стопани, при които мотивацията, свързана с дресурата постепенно отслабва с времето. Но не бива да се отказвате! Просто е необходимо да поработите върху собствената си мотивация, защото тя е ключът към постигането на добри резултати в обучението. До колко едно куче ще се отнесе добре към дресурата се влияе от различни фактори като възраст, порода или размер. Но най-важното е вашата способност ефективно да привличате вниманието му, възнаграждавайки желаното поведение. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За щастие, когато става въпрос за връщане на мотивацията у стопаните, има няколко малки промени, които обаче ще произведат мигновени резултати. Предлагаме ви 5 често срещани причини защо собствениците на четириноги се отказват от дресурата им, както и някои изпитани стратегии за справяне с тези „капани“ на досадата. 

Мотивационни препятствия и как да ги преодолеем

  • Приемането на подхода „всичко или нищо“

Неразумно и нереалистично е да очаквате да отучите домашния си любимец от дадено проблемно поведение в рамките на една тренировъчна сесия. Обучението трябва да е непрекъснато, като най-добре е да се случва на кратки тренировки по време на разходка, с продължителност между 30 секунди 10 минути. Всъщност, колкото по-добре съумеете да интегрирате обучението в ежедневните взаимодействия с домашния си любимец, толкова по-големи са шансовете ви той да започне да следва командите и да прави това, което се иска от него. Дресурата е едновременно процес, но и начин на живот – не просто тричасова сесия една събота в месеца, когато сте преценили, че имате време. 

кучеСнимка: iStock

  • Забравяйте да си поставяте цели

Обучението може да започне да се чувства като тежест, когато загубите представа за целите си. Да имате нещо, за което вие и четириногият ви другар работите заедно, ще ви помогне да останете мотивирани. Какви ще са целите – преценявате вие, важното е да определите цел на посоката на дресурата. Това ще ви служи като напомняне защо всичко си струва усилията. И имайки предвид тази крайна цел – празнуването на малките успехи по пътя ще ви помогне да поддържате мотивацията си на нужното ниво.

  • Предлагане на грешната награда

Понякога кучетата губят интерес към тренировките, защото усилията, които полагат, не се възнаграждават. Например, вашият домашен любимец може да сяда по команда с ясното съзнание, че след това следва похвала. Но в парка за кучета, с всички разсейващи фактори като нови миризми и други четириноги, само щедрата похвала от ваша страна може да не е достатъчна, за да накара животното ви да изпълни това, което се иска от него. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да намерите правилните награди и поощрения за всяка ситуация, такива, които си струват животното да направи това, за което го молите. Това ще помогне на косматия ви другар да се фокусира по-добре върху обучението, вместо да се разсейва от обстановката наоколо. За щастие, средата също може да се използва като награда за желаното поведение – например, след като кучето седне можете да поиграете още 5 минути с любимата му топка. 

  • Придържате се към неща, които не работят

Някои кучета могат да бъдат по-трудни за мотивиране в сравнение с други. И понякога нито лакомствата, нито играчките са достатъчна награда. За съжаление, не съществува универсален подход при обучението на четириноги – всеки домашен любимец е отделен индивид, със своите различия в стила на обучение и мотивацията. За това – ако установите, че домашният ви любимец не напредва, може да се наложи да промените подхода си към обучението. Понякога е възможно и липсата на напредък да бъде причинена от основен медицински проблем или състояние. Ако имате подобни подозрения – не губете време да се консултирате с ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

  • Губите представа колко далеч сте стигнали

Може да се окаже доста лесно да забравите откъде сте започнали вие и вашият домашен любимец и следователно – да ви е трудно да оцените постигнатия до момента напредък. 

Видео клипчета, писмени бележки или обратна връзка от страна на приятели и семейство, които прекарват време около вашето куче, могат да бъдат полезни инструменти за придобиване на перспективата на вашия напредък. И въпреки че може да почувствате, че косматият ви другар все още има дълъг път пред себе си, ще бъдете приятно изненадани, когато погледнете назад и видите колко далеч сте стигнали. 

кучеСнимка: iStock

И още някои разсъждения относно мотивацията

В някои случаи кучето ви може да не се усеща мотивирано по време на тренировките, защото не му допада дадена команда или не е в състояние да изпълни нещо по начина, по който го молите. Например, може да не дойде веднага, когато го повикате в парка, защото това е знак, че ще бъде вързано на повод и най-вероятно предвещава края на разходката ви. Или може да откаже да седне, когато имате гости у дома, защото се чувства тревожно от присъствието на непознати на своя територия.

кучеСнимка: iStock

Решението на тези ситуации е да преосмислите поведението си, за да може да повлияете и на държанието на четириногото. Например – в парка за кучета, вместо да го викате само, когато е време да си тръгвате, постарайте се да привличате вниманието му по-често, като го награждавате с лакомства и похвали, а след това го оставите да довърши игрите си с останалите домашни любимци. А ако изглежда притеснено от нови хора, не го насилвайте – позволете му да се оттегли в спокойно кътче, а командата за седене практикувайте в моменти, когато сте сами у дома.

И накрая – добре е да правите и паузи от тренировките. Всички се нуждаем от почивка понякога. Разбира се, да натиснете „пауза“ на обучението не значи да оставите домашния любимец да прави каквото си иска – не забравяйте, че дресурата трябва да бъде част от ежедневните ви взаимодействия с животното. 

кучеСнимка: iStock

Използвайте времето, за да обновите отношението си, тренировъчния план и целите, за да можете да се върнете към обучението с нови сили и енергия. 

 

Вижте още: 

5 съвета за обучение на високоенергийни кучета

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Виж още