Защо кучето ни не идва, когато го викаме

куче парк Снимка: iStock

И ма няколко неща, които са по-разочароващи и необясними за стопаните на кучета от това, че домашният им любимец понякога видимо и очевидно ги игнорира. Сещате се – намирате се в оживен парк или на полянка извън града, викате кучето си, а то сякаш не ви чува. И това при все, че докато сте у дома косматият ви другар ви слуша перфектно и изпълнява всяка ваша команда. Но да го накарате да напусне доброволно кучешкия парк? Забравете. 

куче разходка паркСнимка: iStock

Защо кучетата понякога не идват при повикване

Подобно на малки деца, кучетата могат лесно да се разсеят и е необходимо да имате предвид това още, когато започвате дресурата на питомеца си.

Dogsandcats.bg

Защото в противен случай рискувате да попаднете в обрисуваната по-горе ситуация. 

А ето и някои възможности защо домашният ви любимец не идва, когато го повикате.

  • Не сте съобразили добре обучението

Ако домашният ви любимец не идва, когато го повикате, той може да не е усвоил командата ви в различна от спокойната среда у дома. Да, вярвате или не, напълно възможно е животното да си мисли, че когато седите на дивана и му кажете „ела“, това означава да дойде при вас. Но това важи само за всекидневната.

куче паркСнимка: iStock

Когато обучавате кучето си на нова команда, започнете във възможно най-малко разсейваща среда (различните стаи в дома ви, общото помещение на блока, входа и тн.) и постепенно преминете към по-вълнуващи места, като близката градинка и парк. Кога можем да кажем, че имаме напредък? Вашето куче трябва да дойде при повикване поне осем или девет пъти във всяка среда, преди да я смените с по-разсейваща.

  • Кучето ви не иска проблеми

Друга причина кучето ви да не ви слуша може би е, че е имало проблеми в миналото, когато е изпълнявало командата и е идвало при вас. Може би се е отскубнало от повода си в преследване на някоя катерица или е било заето да души онзи храст, а вие сте го повикали с леко ядосан тон. И така, дори без да разберете, се е създала асоциация у него, че идването при вас е равносилно на беда. 

куче човек паркСнимка: iStock

За да промените тази връзка, старайте се, колкото и да сте разстроени да не го показвате пред кучето си. Използвайте висок, щастлив глас и възнаградете четириногото, когато дойде при вас. Това ще увеличи вероятността животното да го направи само следващия път, когато се обадите. 

Съвет: Ако сте използвали „ела“ с ядосан тон в миналото, изберете друга дума и започнете отначало, за да създадете положителна асоциация с идването при повикването.

  • Кучето ви не смята, че си струва

Защо, вашето куче би искало да се върне при вас, когато в парка има куп вълнуващи неща, които да подуши? Или други четириноги, с които да си поиграе? 

куче паркСнимка: iStock

Ако искате кучето ви да избере вас пред всички забавни и разсейващи фактори навън, трябва да събудите интереса му. За целта - ще трябва да разберете какво обича вашето куче преди всичко. За някои домашни любимци това може да е лакомство. За други - любима играчка. Каквото и да допада на домашния ви любимец, дайте му го, когато дойде при вас. 

  • Кучето ви мисли, че забавлението е на път да свърши

Разбира се, в даден момент се налага да си тръгнете от кучешкия парк и да се приберете у дома. Така че домашният ви любимец няма избор. Въпреки това, ако му казвате „ела“ винаги, непосредствено преди това да се случи, то ще започне да свързва командата ви с факта, че забавлението свършва. И е по-малко вероятно да иска това да се случи! 

куче човек паркСнимка: iStock

Лесен начин да предотвратите подобен сценарий е да повикате кучето си, да го наградите и след това да го пуснете отново. Така животното ще научи, че ако дойде при вас, ще получи награда, а след това ще може да се върне към това, което предпочита да прави. И за него в това има смисъл. 

Кога да спрете да използвате награди

Всеки път, когато започнете да учите кучето си на нещо ново, вие трябва да сте нещо като „вендинг машина“. Или с други думи – когато питомецът ви изпълни това, което се иска от него, следва да получава награда. С течение на времето обаче, следва да промените това поведение и да започнете да награждавате на случаен принцип, след като домашният ви любимец е изпълнил дадена от вас команда.

Съвети как да научите кучето си да идва при повикване

  • Когато учите кучето си да идва, кажете еднократно името и избраната от вас команда („Макс, ела!“). Не повтаряйте името или командата повече от веднъж. 
  • Започнете с по-дълга каишка, която безопасно ще даде повече свобода на кучето ви. Ако то ви игнорира – не го дърпайте, недейте и да скъсявате повода. Вместо това го използвайте, за да се приближите, докато самото куче дойде при вас. Идеята е това да бъде негов избор, а не да се случва по принуда.

Не на последно място, нито едно куче не е перфектно. Никога не оставяйте кучето си свободно и без повод в район, където може да бъде блъснато от кола, да се изгуби в гората или да си навлече други неприятности. 

Вижте още: 

6 често срещани грешки при дресурата на куче

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Виж още