Защо някои домашни любимци не харесват кучешките паркове

кучета парк Снимка: iStock

Н яма нищо по-приятно и забавно от това да наблюдаваме кучето си как си играе със своите четириноги другари. А едно от местата, където е най-вероятно да се създадат този тип приятелства, е местният кучешки парк.

кучета паркСнимка: iStock

Какво да правим обаче, ако домашният ни любимец просто не обича да ходи в близкия кучешки парк? Видимо не се забавлява и няма желание да се социализира? Това означава ли, че нещо с него не е наред?

Защо някои четириноги не харесват кучешките паркове?

Като стопани на кучета сме свикнали да мислим и вярваме, че питомците ни обичат да играят със себеподобните си. И въпреки че това в действителност е вярно за някои четириноги, не е общовалидно правило, пишат от PetMD. Нежеланието на животното да се присъедини към забавлението в близкия кучешки парк може да се дължи на няколко причини, включително: 

Dogsandcats.bg
  • Проблеми със социализацията

Ако на кученцето не е дадена възможността да има положителни преживявания, включващи различни гледки, звуци, хора, животни и ситуации през първите месеци от живота му, възможно е то да се почувства претоварено от груповата игра в кучешкия парк.

кучета паркСнимка: iStock

Липсата на социализация може да накара кученцето да разбере грешно сигналите, които четириногите си дават по време на игра, а това от своя страна да предизвика реактивно поведение у него. 

  • Има нещо в парка за кучета, което не му допада

Някои паркове са твърде малки за броя на присъстващите кучета. Или нямат отделни зони за големи и малки четириноги. Смесването на различни по големина четириноги може да доведе до плашещи взаимодействия, особено ако домашният ви любимец е един от по-малките, които са принудени да се противопоставят на големите.

кучета паркСнимка: iStock

  • Останалите кучета

Кучешките паркове, които са пълни с напористи, недобре социализирани или агресивни кучета, не са никак забавно място за едно обикновено четириного, което просто иска да тича наоколо или да поиграе за малко с друг домашен любимец. Важно е да следите поведението – не само на своя питомец, но и на останалите кучета, тъй като проблемите и конфликтите помежду им могат да се развият бързо, особено в оградено пространство. 

кучета паркСнимка: iStock

  • Възраст

Докато играта куче-куче е важна стъпка в развитието на домашния ви любимец, много четириноги израстват нуждата от физически игри с приятели. Дори и преди младият ви четириног другар да е бил звездата в кучешкия парк, има шанс той все по-малко да има желание да се присъедини към забавлението, когато достигне зряла възраст. 

  • Недиагностицирана болка

Вашето куче може да е предпазливо от време за игра с висока интензивност, тъй като изпитва болка или дискомфорт. Често взаимодействията в близкия кучешки парк могат да бъдат напрегнати и ако косматият ви другар се бори с нараняване или болка, свързана с възрастта, то ще бъде и по-малко вероятно да иска да играе с останалите кучета. 

кучета паркСнимка: iStock

Какво да направите, ако вашето куче мрази парка за кучета

Възможно е да правилния подход да промените отношението на домашния си любимец относно посещението в кучешкия парк. Въпреки това, имайте предвид, че ако яма желание, тези стъпки едва ли ще произведат мигновен или видим ефект. Въпреки това, можете да опитате да:

  • Посетете друг парк

Може би местния ви парк не допада или не е подходящ за кучето ви. Опитайте с друго място – понякога промяната на обстановката е всичко, което е необходимо, за да помогнете на косматия си другар да се отпусне и да се наслади на преживяването. 

кучета паркСнимка: iStock

  • Отидете в ненатоварените часове

Повечето паркове за кучета имат „час пик“, когато са пълни с хора и други четириноги. Вместо да се бутате в тълпата, образно казано, опитайте да направите посещение, когато няма толкова хора и домашни любимци. Рано сутрин, по обяд или по-късно вечерта, преди паркът да затвори, вероятно ще бъде по-малко пренаселено. 

  • Да се уговорите с приятел

Ако кучето ви наистина не се радва на глутницата в парка за кучета, опитайте се да организирате среща със соло куче приятел, с когото да се срещнете в ограден двор. Някои кучета предпочитат да играят с един приятел, вместо с повече.

кучета паркСнимка: iStock

И накрая – приемете, че нежеланието на кучето ви да бъде част от групови игри и взаимодействия просто е част от неговия характер и личност. И по същество, в това няма нищо лошо. Най-доброто, което можете да направите, е да се съобразите с това, което най-добрият ви приятел ви казва, и да намерите други начини да се забавлявате заедно.

Вижте още: 

6 съвета как успешно да сприятелим две кучета

12 важни правила на етикет в кучешкия парк

Виж още