12 важни правила на етикет в кучешкия парк

кучета парк Снимка: iStock

К учешкият парк може да бъде чудесно място да тренирате кучето си, да го социализирате по-добре и най-вече – да се позабавлявате заедно! Но, бъдете сигурни, нищо не съсипва прекарването там толкова бързо, колкото собственици, които пренебрегват някои неписани правила, свързани с етикета там. 

В допълнение към редовните забрани, свързани със събирането на боклук след кучето и това да не бъде то оставяно без надзор, собствениците на четириноги трябва да имат предвид и някои други важни моменти, свързани с пребиваването на косматите им другари в близкия кучешки парк. За да е всичко безопасно и забавно – не само за вас, но и за останалите наоколо!

кучета паркСнимка: iStock

 • Дръжте кучето си далеч от вратата, докато другите влизат и излизат

Това основно правило има за цел да улесни живота на онези, които се опитват да влязат или излязат от заграденото пространство, но също така по този начин ще избегнете някои от кавгите, които могат да се случат при срещите на непознати четириноги. 

Dogsandcats.bg

Куче, влизащо в оградено пространство, бързо може да стане тревожно, особено ако бъде посрещнато от непознати. А, добре знаем, че едно напрегнато животно е доста по-вероятно към агресивни прояви. 

кучетаСнимка: iStock

 • Пуснете го от повод, преди да влезете в парка

Повечето паркове за кучета имат система с тежка или двойна врата, която няма да позволи на кучето ви да избяга. Това ви предлага идеалната възможност да свалите каишката и да пуснете домашния си любимец, преди да влезете вътре. Така не само ще предотвратите някои възможни злополуки, но и потенциални агресивни реакции.

 • Ако кучето ви носи метален нашийник – свалете го, преди да го пуснете в парка

Идеята на тези заградени пространства е кучетата да си поиграят и да полудуват заедно. Ако домашният ви любимец носи нашийник с шипове, тежка верига със зъбци или друг вид потенциално опасна каишка, то той и неговият другар могат да се наранят без да искат. 

кучета паркСнимка: iStock

 • Дръжте кучето си под око през цялото време

Едно от най-честите оплаквания на стопаните на домашни любимци относно парковете за кучета е, че когато някой доведе питомеца си вътре, той просто сяда на близката пейка, гледа в телефона си или чете книга. Вместо това – използвайте това време, за да общувате и да поиграете с вашето куче. 

 • Чистете след кучето си

Хората, които не почистват след кучетата си, са най-мразените личности в очите на всички останали, които го правят. Независимо дали се касае за парка за кучета или близката градинка. Не само, че това е грубо, но по този начин спомагате за разнасянето на болести и паразити, които могат да се разпространят чрез контакт с изпражненията на животното. 

кучета паркСнимка: iStock

 • Следете езика на тялото на кучето си

Наблюдавайте как питомецът ви общува с останалите четириноги. Ако забележите признаци на дискомфорт – прибрани назад уши, широко отворени очи, прибрана опашка, прекомерно облизване на устните или прозяване – бъдете готови да се намесите и да изведете кучето си от ситуацията. Точно както хората, така и домашните ни любимци не се разбират с всички себеподобни и това е съвсем в реда на нещата. 

кучетаСнимка: iStock

 • Болните кучета остават вкъщи

Не водете в парка куче, което е болно, има паразити, бълхи или кърлежи, кашля или киха - дори ако наоколо няма никой друг. Болестите в кучешкия свят могат да се разпространят чрез общи съдове за вода, урина и изпражнения, а понякога – дори чрез контакт със земята, където се е въргаляло болно животно. 

 • Не водете в парка куче, което е разгонено

Ако домашният ви любимец е разгонен, независимо дали само го подозирате или сте сигурни, по-добре е да пропуснете забавленията в парка. Освен до нежелано забременяване, вниманието, което ще предизвика кучето ви може да доведе и до конфликти между потенциалните ухажори.

кучетаСнимка: iStock

 • Оставете храната, лакомствата и играчките у дома

Тъй като всички кучета реагират по различен начин, когато се касае за храна и лакомства, най-добре е да ги оставите у дома. Може да е изкушаващо да наградите животното за доброто му поведение, но раздаването на бисквитки и кокалчета може бързо да има обратен ефект и да доведе до конфликти. Вместо това – заложете на похвала и го погалете нежно.

Не забравяйте и, че много кучета имат специални диетични нужди или ограничения. Даването на лакомство с пиле на четириного, което има алергия към този протеин, независимо колко е добронамерено, може да бъде много опасно. Освен това, някои животни бързо стават твърде притежателни към любимата си играчка или топка. А, както се досещате, това лесно може да доведе до битки. 

кучета паркСнимка: iStock

Някои от изброените съвети могат да ви изглеждат очевидни – като, например, да следите кучето си или да го оставите у дома, когато е болно. Но преди да посетите близкия парк за домашни любимци, вземете ги под внимание. А в допълнение към тях, предлагаме ви някои неписани правила за етикет, които да следвате и самите вие. 

 • Не ходете в кучешкия парк с най-новите си дрехи

Почти невъзможно е да влезете и излезете от кучешкия парк без по вас да остане поне малко мръсотия, кал или лиги. Красотата на връзката между човек и кучето му се крие именно там – животните не ги интересува как сме облечени, за да ни обичат истински!

За това, преди да се запътите към близкия парк, сложете удобни дрехи и обувки, които нямате нищо против да изцапате. Не би навредило да имате и пакет мокри кърпички в задния си джоб, например.

 • Бъдете внимателни, когато водите малки деца в парка за кучета

Без да искаме да звучим грубо, но сте в кучешкия парк, а не на някоя детска площадка. Воденето на деца може да бъде чудесно изживяване за тях, в това не се съмняваме, но се уверете, че държите малчуганите близо. Добре е преди това да ги научите, че не всички кучета са толкова приятелски настроени, както вашият домашен любимец. Хлапетата трябва да знаят как правилно да поздравяват и да се държат с четириногите, да се въздържат от тичане и викове в парка. 

кучета паркСнимка: iStock

 • Наблюдавайте нивата на активност на вашето куче

Особено ако навън е горещо, необходимо е да сте сигурни, че кучето ви няма да се изтощи или да прегрее. Повечето паркове за кучета осигуряват прясна вода в общи купи, но не разчитайте само на това и винаги взимайте със себе си бутилка и преносима паничка. Следете за признаци на топлинно изтощение – прекомерно лигавене, задъхване, червени венци и език, който виси по-дълго от обикновено от устата на животното. 

Следвайте тези указания за етикет и безопасност в парковете за кучета и ще осигурите както на себе си, така и на домашния си любимец едно чудесно и безопасно забавление!

Вижте още:

Какъв стил на игра има вашето куче

Защо някои кучета не се харесват

6 съвета как успешно да сприятелим две кучета

Виж още