Защо някои кучета мразят дъжда

куче дъжд Снимка: iStock

Н авън вали и вали, а ентусиазмът за разходка на домашния ви любимец сякаш е по-малък и от вашия? Или може би животното директно отказва да излезе навън?

Докато някои домашни любимци изглеждат привлечени от водата, независимо дали е под формата на кална локва или дъждовна буря, други са готови да направят всичко по силите си, за да останат сухи.

А заплахата от намокряне ги държи вътре, независимо колко пълен е пикочният им мехур. И дори лек дъждец по време на рутинната им разходка е достатъчен, за да ги хвърли в паника. 

Dogsandcats.bg

куче дъждСнимка: iStock

Ако това звучи като вашето куче, то вече знаете какво предизвикателство може да се окаже да изведете на дъжда четириного, което очевидно мрази да се мокри. Ето няколко възможни причини за поведението на домашния ви любимец.

  • Честно казано... то просто не е приятно

Чадърите са измислени с причина! Ще се съгласите, че не е никак забавно да те накапят дъждовни капки или да те завали порой, нали? В крайна сметка, ставате мокри, студено ви е, а усещането за дъжда, който удря лицето ви и пада върху главата ви... е, определено си е досадно. 

куче дъждСнимка: iStock

И макар че домашните ни любимци имат по-висок праг на търпимост и поносимост, когато става въпрос за комфорт, много четириноги протестират срещу разходките под дъжда просто, защото не им е приятно.

  • И вие не сте фенове на дъжда

Кучетата приемат подсказки как да се държат от хората, с които прекарват най-много време. Или с други думи – от техните собственици. В някои случаи животното може да се научи да мрази дъжда просто, защото е наблюдавало собственика си да изразява подобно негативно отношение към времето. 

куче дъждСнимка: iStock

Ако самите вие не сте на себе си, когато навън има порой, тичате наоколо, затваряйки и проверявайки по няколко пъти прозорците, кучето ще улови емоциите ви. И макар за вас мърморенето за лошото време да е само половинчато или да не влагате кой знае какво, бъдете сигурни, че домашният ви любимец го приема сериозно. 

  • Отрицателни асоциации

Освен реакцията на собственика си, кучето може да развие и собствени негативни асоциации към дъжда. Ако се страхува от гръмотевични бури, например, животното бързо научава, че дъждът често е именно техен предшественик. Навън може да има съвсем лек ръмеж, но споменът за порой по време на силна гръмотевична буря е достатъчен, за да изнерви косматия ви другар. 

куче дъждСнимка: iStock

Ако някога сте се скарали или сте порицали четириногото за това, че не върши достатъчно бързо нуждите си в дъжда, това също може да е помогнало за изграждане на отрицателна асоциация. И животното неволно прави връзка между намокряне и наказание. 

  • Чувствителност към шум

Възможно е не самият дъжд, а шумът му да е това, което дразни кучето ви. Пороят може да бъде доста шумен и силен, а нервните четириноги с чувствителен слух реагират отрицателно още, щом чуят първите дъждовни капки, удрящи се по твърда повърхност.

Дъжд по прозорците, покрива, дори чадъра ви - това може да накара кучето да се изнерви достатъчно, за да иска да стои възможно най-далеч от потенциалната възможност да се намокри. 

Как да помогнем на кучето си да възприема по-спокойно дъжда?

 В слънчеви дни навикът на вашето куче мрази дъжда е лесен за омаловажаване. Не мислим за това до момента, когато симпатичният синоптик по телевизията съобщи, че ни предстоят няколко дъждовни дни. Разбира се, има начини да забавлявате питомеца си на закрито, ако излизането навън не е опция, но все пак ще имате проблем, свързан с хигиената.

Ако домашният ви любимец отказва да излезе навън в дъжда, дори, когато цял ден се е сдържал, че трябва да помислите за възможно решение. Ето няколко идеи.

  • Оборудвайте се

Не обичате да излизате навън под дъжда без нещо, с което да се покриете. Е, може би домашният ви любимец също ще оцени собствен комплект екипировка срещу дъжд. Специалните якенца и дъждобрани за домашни любимци са чудесен вариант, който ще ви помогне да запазите козината на приятелчето си суха. 

  • Бъдете екип

Страхливите кучета търсят подкрепа и успокоение от стопаните си. Ако се опитвате да изтикате питомеца си през вратата, докато вие сте на сигурно и сухо място вътре, вие изпращате съобщение, че животното е само. А да бъдете изоставени в неудобна ситуация, обикновено само засилва негативното усещане, нали? От друга страна, ако излезете с питомеца си навън на дъжда, сякаш му казвате: „Хей, и аз го правя. С мен си в безопасност!“

кучеСнимка: iStock

  • Опитайте водна десенсибилизация

Десенсибилизирането на кучето ви към дъжда е бавен процес, основан на положително подсилване. Не правете грешката да избутате животното навън и да не му позволите да влезе обратно вътре, докато не си свърши работата. Така само ще го травмирате допълнително. 

Вижте още: 

5 забавни занимания с кучето за дъждовните дни

5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

 

Виж още