Защо някои кучета не обичат да ги галят

куче Снимка: iStock

Н икак не е случайно, че кучетата гордо носят прозвището „най-добър приятел на човека“. Известно е, че косматите ни другари са любящи, игриви и привързани – характеристики, които ги превръщат в перфектните спътници за хората. Въпреки че имат много общи черти обаче, не бива да забравяме, че всяко четириного е индивидуално – с всички странности и поведения, които произтичат от това. Например, някои кучета не обичат да бъдат галени. И като цяло, може би са малко по-малко привързани към стопаните си от други. Защо това е така? Нека разберем заедно.

куче тъжноСнимка: iStock

Как да разберем дали на дадено куче му допада да го галят?

Ако сте на гости при приятел и искате да погалите кучето му, но все още не познавате добре навиците и предпочитанията на животното, никога не приемайте, че галенето е безопасно и добре дошло за всяко четириного, пишат от Американския киноложки клуб. Преди да посегнете, за да помилвате животното, попитайте за позволение стопанина му. Що се отнася до самото четириного, за да разберете дали проявите на внимание са желани или не, запитайте се следното:

Дали опашката му стои изправена нагоре?

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Лае ли? 

Изглежда ли прекалено стимулирано (превъзбудено)?

Гледа ли ви с присвити очи или ви игнорира? 

Защо тези въпроси са важни? Ако опашката на едно куче стои изправена от основата, това е знак за прекомерна стимулация или доминиране. Четириногото може да показва, че не желае да бъде притеснявано и чрез напрегнатия си поглед.

кучеСнимка: iStock

Домашен любимец, който се взира в нещо друго – било то предмет или животно, а не е фокусиран върху вас, може да не осъзнава присъствието ви. Помнете – преди да посегнете, за да погалите едно куче, то трябва да ви е забелязало. В противен случай, ако нарушите фокуса му с ръка, насочена към лицето или тялото му, това може да има неприятни последици и да доведе до ухапване. 

Дали на кучетата им идва естествено да не харесват галенето или е научено поведение?

Някои четириноги се раждат с нежеланието да бъдат галени и като цяло докосвани. Тези четириноги са склонни да бъдат с по-независимо поведение. Това далеч не означава, че домашният ви любимец не ви обича или не иска да прекарва време с вас. По-скоро акцентът тук е, че физическото докосване не е толкова важно за някои животни. Ако изобщо го искат, разбира се.

кучеСнимка: iStock

За съжаление, има и случаи, при които това поведение е научено. Ако кучето е било малтретирано или не е било галено, нито му е показвана обич като кутре, то може да отхвърли тези жестове и като възрастен.

Важно е да галите само куче, което инициира контакт с вас. Клекнете и застанете на неговото ниво, подайте му ръката си, за да ви подуши и едва след това го помилвайте. Не се навеждайте над животното, когато го поздравявате, тъй като това може да се възприеме като заплаха. 

Всяко куче е различно, но като цяло домашните любимци, които обичат да ги галят, обичат това да се случва в областта на гърдите, раменете или основата на врата. Повечето четириноги не обичат да бъдат докосвани по горната част на главата, по муцуната, краката, лапите или опашката. 

Галенето трябва да е мил и нежен жест, за да подейства успокояващо – както за вас, така и за самото животно. Ако се опитате да се порадвате на четириного, а то ви отговори с доминиращо поведение като показване на бялото на очите или повдигане на опашката нагоре, спрете с галенето и отстъпете назад. 

кучеСнимка: iStock

Как да покажем обич на куче, което не обича да го галят?

Вместо да поставяте кучето си в неудобна ситуация, уважете нежеланието му и се насладете на качествено време заедно по друг начин, а не чрез физическо докосване. Можете да изберете някоя от любимите дейности на питомеца си като игра на донасяне, пъзел или криеница. Тези четириноги не са по-различни от останалите, с изключение на това, че могат да играят цял ден с вас, а след това предпочитат да дремнат в собственото си легло, далеч от любящото ви докосване. И в това, ако се замислите, няма нищо лошо! Очевидно кучето ви обича, без значение, че не започва да маха ентусиазирано с опашка, когато тръгнете да го галите. Както при всички взаимоотношения, и тук просто трябва да научите езика, който най-добре пасва на предпочитанията на вашия космат другар. 

кучеСнимка: iStock

Дори в края на деня кучето ви да не се радва на привързаността ви, не се безпокойте. Продължавайте да го обсипвате с любов чрез игра, обучение, лакомства и играчки! Дори и да не го галите, то несъмнено ще усети колко много означава за вас!

Вижте още: 

9 породи, които изглеждат като кученца, дори когато са напълно пораснали

6 начина как неволно потискате кучето си

Виж още