6 начина как неволно потискате кучето си

куче депресия Снимка: iStock

„Не!“, „Спри!“, „Махни се!“, „Долу!“, „Млъкни и спри да лаеш!“

Ако това е всичко, което чувате ден след ден, замислете се в какво би било настроението ви? Като собственици на домашни любимци добре знаем, че косматите ни другари са в състояние да изпитват скръб и да изпаднат в депресия. Но това често не ни спира да се отнасяме по оскърбителен начин с кучетата си. Или поне – от тяхна гледна точка. И тъй като вярваме, че в по-голямата си част стопаните на четириноги правят това неволно, събрахме за вас шест неща, които влияят негативно на духа и потискат четириногите ни спътници. Преди да побързате да махнете с ръка, защото „за вас това не се отнася“, съветваме ви да ги прочетете внимателно. Не е изключено да ги прилагате ежедневно – без дори да се усетите!

кучеСнимка: iStock

  • Повишаване на тон и викане 

Доста широкоразпространен мит е, че кучетата ни знаят, че сме им ядосани, защото крещим и сочим мястото на килима, където са се изпуснали, например. Важно е да имате предвид, че фактът, че показвате своето неодобрение съвсем не означава, че домашният ви любимец знае, че именно той е причината за него. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Разбират ли кучетата кога са направили нещо нередно?

Всъщност, в общия случай, четириногите реагират уплашено спрямо емоционалната реакция на собственика си, независимо кога се е случил инцидентът. Крясъците, викането и дори – обидните епитети по адрес на животното нямат друг ефект, освен че карат питомеца ви да се чувства объркан и да се страхува от вас. Това поведение няма да помогне на кучето ви да направи връзката, че едното е в следствие на другото. И, молим ви, никога, никога не търкайте носа на домашния си любимец в изпражненията или урината му. Това е не само отвратително, но и с недоказани резултати. Или с други думи – чист тормоз. 

куче депресияСнимка: iStock

  • Удряне 

Отдавна отминаха дните на силовите методи при обучението на домашните любимци. Както и на доминирането в дресурата. Удрянето и като цяло – физическото надмощие с цел подчинение, е много остарял способ за трениране. Защото всичко, на което той учи животното е, че трябва да се страхува от вас. 

Ако имате нужда от нещо, което да ударите, изкарайте си го на боксовата круша във фитнеса или потърсете консултация за управление на гнева. Не насочвайте негативните си емоции към кучето си – то не заслужава подобно отношение. 

Вижте още: Как наказанието влияе върху поведението на кучето

  • Нереалистични очаквания 

Ако кучето ви не сътрудничи или не прояви мигновено желаното поведение по време на обучението, това не означава, че е „злобно“ или ви прави напук. Не забравяйте, че насреща си имате куче. Вие сте тези, чието поведение трябва да бъде променено. Помислете за очакванията и преразгледайте методите си на обучение. Понякога може да се окаже просто, че домашният ви любимец е разсеян или не е готов да изпълни дадена задача. 

кучеСнимка: iStock

  • Не отделяте достатъчно време за разходки

Ако искате да имате домашен любимец, който не изисква никакво внимание, освен да му давате вода и от време на време – малко слънчева светлина, вземете си стайно растение, а не куче. Четириногите са социални същества, които имат нужда от общуване и не се чувстват добре, ако не им бъде осигурена физическа и умствена стимулация. Всички сме заети, но нашите домашни любимци разчитат на нас. Опитайте се поне за момент да се отдалечите от електронните устройства и вместо това – да поиграете на донасяне с кучето си. Или да се разходите заедно. Независимо от възрастта си, животното ще изпита искрена радост от вниманието ви. 

  • Оставяте го само често и за прекалено дълго време

Отново, ако искате нещо, което може да прекарва по-голямата част от деня си само, отскочете до близкия цветарски магазин. Кучетата се нуждаят от компания. Това е важно не само за осъществяване на емоционална връзка със стопанина им, но и за физическото им здраве. Бихте ли могли вие, например, да издържите без да отидете до тоалетна в продължение на 10 до 12 часа на ден? Всъщност, много четириноги правят именно това, за да не ядосат или разстроят собственика си. Не е никак честно, нали?

куче депресияСнимка: iStock

Ако ви се налага да отсъствате за по-продължителни периоди от време или по цял ден сте на работа, потърсете помощта на член на семейството ви, приятел, съсед или професионалист, който да прекара време с питомеца ви, да го изведе и нахрани. Нищо не сломява духа на едно куче така, както самотата и празнотата. 

  • Неглижирате страданието и болката му

Започваме с уточнението, че едва ли го правите нарочно, сигурни сме. Но ако домашният ви любимец е ранен, изпитва дискомфорт или нещо го боли, молим ви, потърсете ветеринарна помощ. Не разчитайте, че „ще му мине като на кученце“, защото четириногите са известни с това, че често крият симптомите си. Да, ветеринарната помощ може да бъде скъпа. И да, никак не ни се иска да мислим или чуваме, че питомецът ни е вече остарял и дадена болежка е свързана именно с възрастта му. Но ние го дължим на косматите си другари заради цялата безусловна обич и отдаденост, които ни дават.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още